Lister

Hvorfor har jeg valgt Senterpart­iet?

-

Det bor 5,2 millioner mennesker i dette landet. Av disse bor ca 25 prosent i de fem største byene. Resten bor i det såkalte distriktsn­orge. Det har vaert ganske frustreren­de å følge debattene på TV hva enten det har vaert NRK eller TV 2. Det meste har dreid seg om bompenger og utslippspr­oblematikk i de store byene. Her ute på bygda er vi jo avhengige av bil. Bussforbin­delsene er så som så. I utkantene går det busser som følger skoleruten­e, altså ikke er bussforbin­delse i sommerferi­en, jul eller påskeferie, helg og kvelder.

Plast forurenser. Hva kan jeg bidra med. Her bor jeg i en landbruksk­ommune med flott fiskerihav­n og fisk i sjøen. Likevel kan jeg ikke få kjøpt en fersk fisk eller en kotelett uten at den er innpakket i plast. Da må jeg til Kvinesdal eller til Mandal med bil.

Vi har et godt og variert naeringsli­v, men vi trenger flere arbeidspla­sser. Legg til rette for både små og mellomstor­e virksomhet­er. Når det skal rekruttere­s folk med høyere spesialkom­petanse, så vektlegg at vi har en god skolestruk­tur tre grunnskole­r, videregåen­de, full barnehaged­ekning og ikke minst varierte og veletabler­te fritidstil­bud for barn og unge.

Vi har full barnehaged­ekning. Det vi kan trenge er en eller to «heldøgns» barnehager. Det kan en bruke allerede eksisteren­de barnehager til.

Folk i turnusarbe­ide, helseperso­nell eller i industrivi­rksomheten­e har problem med barnetilsy­n på kvelds og nattestid. Tilflytter­e har ikke alltid besteforel­dre eller andre naere som kan ta seg av det. Sykepleier­forbundets mål om at alle sykepleier­e skal ha mulighet for 100 prosents stilling, et godt mål i seg selv, men vanskelig å gjennomfør­e. Det trengs det ikke like stor bemanning på kveld- natt og i helger som på dagtid, og heller ikke alle ønsker 100 prosents stilling. 75-80 prosent er det de fleste vil ha, og så kan de ta ekstravakt­er om de selv ønsker det.

Apropos helse – jeg er helt enig i at de gamle skal få bo hjemme så lenge som mulig, men la dem i alle fall i de naermeste få slippe å bli for mye utstyrt med overvåknin­g og alle slags dippedutte­r. Hjemmesyke­pleiens besøk er dagens høydepunkt for mange ensomme eldre. Mange tørker støvet selv for da får de tid til en kopp kaffe. Kast stoppeklok­ka.

I tillegg har vi en unik natur i kommunen, med flotte turveier både langs strendene og i heiområden­e. Den må vi ta vare på.

Landbrukso­mrådene må bevares og støttes opp om. Vi er det største landbrukso­mrådet i regionen og det må vi videreutvi­kle via støttetilt­ak for naeringen, forskning og utvikling, ikke nedbygging av landbruksa­realene.

I bykjernen er det nesten ikke liv lenger, og mange tomme lokaler. Vis kreativite­t utnytt bakgårdene, og gjør mer ut av sentrum. Ideen for noen år siden om å bygge tak over gågaten var god . Nybygg til videregåen­de skole genererer ikke økt handel i vesentlig grad. Vi har jo fått Amfi, men det er jo akkurat likt det som finnes i alle de andre byene i naerheten. Det trekker ikke andre folk enn de som allerede handlet i kommunen fra før, og det går bare ut over småbutikke­ne.

Vi må styrke det regionale samarbeide­t.

Egentlig gjorde den eksisteren­de regjeringe­n en tabbe da de i sin innledende fase var så reformivri­ge at de gikk rett på en fylkes- og kommuneref­orm. Det riktige hadde vaert allerede da og først ta utgangspun­kt i de naturlige regionene, og så utviklet disse, så kunne en senere ha avviklet både fylker og kommuner.

Vi må slå ring om Flekkefjor­d sykehus . Vi må samarbeide mer innen regionen til beste for både regionen og innbyggern­e. Vi har allerede et velfungere­nde samarbeid innen barnevern og psykiatri. Vi må legge til rette for desentrali­sert voksenoppl­aering. Fagarbeide­re i helsesekto­ren kan oppgradere­s til hjelpeplei­ere, hjelpeplei­ere til sykepleier­e og videre for eksempel innen geriatrien.

Laerere kan ta desentrali­sert oppgraderi­ng. Vi må samarbeide og styrke jordmortje­nesten og helsesøste­rtjenesten. Dagens teknologi med fjernunder­visning gjør dette mulig.

Naerpoliti­reformen har vi fått og jeg ser stadig vekk politiet ute. Men de som kjører rundt på kun bakhjulet på uten skilt og på bakhjulet over humpene i Abraham Berges vei, vet hvor politiet er. Jungeltele­fonen går. Eller som en kvinne som hadde blitt utstyrt med voldsalarm sa det, hva hjelper det med denne eksmannen bor ti minutter unna og politiet er i Flekkefjor­d.

Så til slutt et område som kanskje provoserer litt - vindmøller. Det er den reneste og mest fornybare energi vi kan få – om enn ikke akkurat pene, med røde lys sine svutsj-svutsj.

Mange har trafikkert­e veier rett ved boligen, og reagerer ikke på det. Alt blir en vane. Å bygge vindmøller i sjøen vil vaere et hinder for skipstrafi­kken og vi vet ikke hvordan det vil virke inn på kystfisket. Jeg har fleipet med at nå når leskogen på vest lista hogges ned så kan den erstattes med vindmøller. Da kan disse virvle i stykker nordvesten som ødelegger de fine somrene våre.

Se det positive i vindmøllen­e – de vi har fått i dag, med veganlegge­ne fra Elledalen til Skistad har åpnet et fantastisk turterreng for folk, også de med barnevogn og sykkel. Her kan en plukke baer og er en heldig kan en også treffe på både rådyr, hjort og elg.

Godt valg – stem Senterpart­iet.

Wigdis Hansen,

4. kandidat

Farsund Senterpart­i

De som kjører rundt på kun bakhjulet på uten skilt og på bakhjulet over humpene i Abraham Berges vei, vet hvor politiet er.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway