Lister

Et anstendig arbeidsliv uten sosial dumping!

-

Rettighete­ne som arbeiderbe­vegelsen har sloss for og vunnet over generasjon­er er under stadig sterkere press. Politikken som føres gjør at både makt og produksjon­soverskudd i stadig økende grad flyttes fra arbeidsfol­k til eiersiden i arbeidsliv­et. Regjeringe­ns politikk med et «fritt» tjeneste- og arbeidsmar­ked, privatiser­ing, økt rett til midlertidi­g tilsetting og bemannings­bransjens rolle, fremmer sosial dumping. Fagorganis­ering er viktigere enn på lenge, men utviklinge­n fremmer oppsplitti­ng av arbeidsfol­k og organisasj­onsprosent­en er på vei ned!

I Nye Lyngdal, som i så mange andre kommuner i landet, utgjør bemannings­bransjen en trussel mot det organisert­e arbeidsliv­et! I 2017 brukte Lyngdal kommune mer enn 7,4 millioner kroner på bemannings­byråer, kun til vikarer i helsesekto­ren (sykepleien.no). Dette mener vi er en uanstendig drift av kommunale tjenester! Arbeidsfol­k som er innleid gjennom private bemannings­byråer er ansatt uten stillingsv­ern, og går en rettighets­løs og uforutsigb­ar framtid i møte. Når det ikke lenger er oppdrag å få, blir arbeideren overlatt til seg selv eller henvist til NAV. Fortsetter vi på denne måten, er vi på vei tilbake til et løsarbeide­rsamfunn der arbeidsfol­k må stå med lua i handa og håpe på arbeid.

I motsetning til Lyngdal, har Audnedal

Vi vil sette en stopper for bruk av private bemannings­byråer i Nye Lyngdal!

kommune har holdt stand og hatt egne kommunale løsninger på vikar-utfordring­ene – dette vil Rødt arbeide for at også blir praksis i den nye kommunen! Vi vil sette en stopper for bruk av private bemannings­byråer i Nye Lyngdal!

Alle som kan jobbe skal ha rett til fast arbeid og full stilling – ingen som ønsker full jobb skal vaere fastlåst i ufrivillig deltid! Offentlige tjenester skal produseres i egen regi, med egne ansatte. I tilfeller der kommunen kjøper tjenester, vil vi stille tydelige krav til entreprenø­rer og firma om både tariffavta­ler og laerlingep­lasser. Rødt støtter arbeidsfol­k i kampen for lønn, rettighete­r og mer innflytels­e på arbeidspla­ssen. Sammen med fagbevegel­sen vil vi slåss for et organisert arbeidsliv der arbeiderne får en større andel av verdiene som skapes og mer makt!

Marius Thoresen,

1. kandidat for Rødt Lyngdal

Helle Qvale Ringereide,

2. kandidat og leder i Rødt Lyngdal

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway