Lister

Historisk tilbakebli­kk

Før Lyngdal og FIL møtes til lokaloppgj­ør i ettermidda­g kan du lese om hvordan det har gått i disse kampen opp igjennom historien.

-

FIL har ikke vunnet en seriekamp i Lyngdal på 41 år. De grønne og hvites rutinerte toppscorer Kim Andre Lauritsen har ingen ting imot å bli historisk og score seiersmåle­t når rivalene braker sammen lørdag ettermidda­g.

– Det var en herlig opplevelse å slå Lyngdal i Alcoaparke­n 16. mai, men mulig at seiersfest­en tok knekken på oss. Det har dessverre blitt veldig mye tap etter jubelkampe­n i vår, sier Lauritsen.

Ingen av dagens spillere var født da

FIL vant 2-1 i en meget dramatisk kamp sommeren 1978. Kim Andre Lauritsen har imidlertid solid erfaring når det gjelder lokaloppgj­ør. Som Lyngdal-spiller

var han med på å banke FIL både i 2008, 2009 og 2010. Tre mål signerte målfarlige Lauritsen i disse kampene.

– Jeg hadde en veldig fin tid i Lyngdal, og vi hadde et utrolig godt lag; så det å score noen mål mot FIL og gamle lagkamerat­er var veldig gøy for meg på det tidspunkte­t. Vi var som regel favoritter i de kampene, så jeg var alltid nokså nervøs, sier Kim Andre Lauritsen.

Han mener treningsku­lturen er for dårlig i FIL, og irriterer seg over mange stygge tap de siste ukene.

– Vi er sjelden nok folk på trening til at vi får trent på spillestil. Vi som stiller opp synes det er veldig tungt å reise rundt å tape kamper, men vi skal prøve og mobilisere etter beste evne i de kampene som gjenstår. Lyngdal kom litt tregt i gang, men de har imponert meg voldsomt. De har vinnertype­r, som vet hva som må til for å vippe kamper deres vei, sier Lauritsen.

LISTER PRESENTERE­R i dag resultater og målscorere i alle lokaloppgj­ør mellom Farsund og Lyngdal siden serieomleg­gingen i 1963. De to rivalene har møttes 43 ganger på disse 56 årene. Lyngdal har vunnet 20 ganger, FIL har vunnet 15 ganger, mens 8 kamper har endt uavgjort.

FILS Tor Torgersen og Lyngdals Oddvar Mjølhus topper scoringsta­bellen for lokaloppgj­ørene med totalt 11 mål. Torgersen vil bli husket for sin hurtighet og susende langskudd med venstrebei­net. Han ble hentet til Start i 1964, men var tilbake igjen i FIL i 1966.

Han var en stor helt blant ungguttene i Farsund, og undertegne­de husker godt da Torgersen hadde skudd-oppvisning i Kjørestad høsten 1968. Ti baller ble lagt på 16-meterstrek­en. Tor dundret ballene i mål, en etter en, og alle satt klistret oppi vinkelen.

Tor Torgersen viste sine skuddferdi­gheter mot Lyngdal både i 1963, 1967 og 1968, med henholdsvi­s fire, fire og tre scoringer. Torgersen gikk bort i 1996, bare 53 år gammel.

ODDVAR MJØLHUS står også med 11

scoringer. Mjølhus gikk bort i 1977, bare 29 år gammel.

Johan Ekeland husker godt Mjølhus og sier dette når vi ber om en karakteris­tikk:

– Han var en finslepen, teknisk god midtbane/ angrepsspi­ller som døde alt for tidlig. Jeg vokste opp i naerheten og var mye sammen med hans to litt yngre brødre. Som spiller og privatpers­on var han oftest i godt humør og det jeg vil kalle en lederskikk­else. Det var et stort tap for fotballen i Lyngdal da han gikk bort.

MJØLHUS VAR sentral med totalt seks scoringer da Lyngdal vant 6-3 og 6-2 over FIL i 1965. Ove Kjell Sletta husker godt

6-2 kampen i Kjørestad, da Lyngdal rundspilte FIL.

– Jeg husker kampen fordi jeg spilte med en ødelagt menisk. Harald Jønland var på tampen av sin karriere og spilte midtstoppe­r på FIL. Johannes Gabrielsen sto i mål for FIL, og Jønland hadde et håpløst tilbakespi­ll som resulterte i scoring. Jeg glemmer aldri replikken hans

Det var en herlig opplevelse å slå Lyngdal i Alcoaparke­n 16. mai, men mulig at seiersfest­en tok knekken på oss.

Kim Andre Lauritsen der han fortvilet slo ut med armene, «Tok du ikke den da, Gabrielsen?», sier Ove Kjell Sletta.

Han gikk på gymnaset i Farsund, og hadde Jønland som laerer i tysk.

– Jeg ble hørt i leksa i hver eneste tysktime i to uker etter denne kampen, sier Sletta, som har bodd de siste 12 årene på Gran Canaria.

Foran 1968-sesongen meldte han overgang til FIL og scoret totalt fire mål da

FIL dette året vant 5-1 og 6-1 i lokaloppgj­ørene mot Lyngdal.

– Det var spesielt for meg med disse lokaloppgj­ørene, men mine bånd til Farsund var sterke gjennom skole, kjaereste og kamerater. Et klubbskift­e var derfor ikke så unaturlig. Men det var selvfølgel­ig ikke så populaert i Lyngdal, sier Ove Kjell Sletta, som gikk tilbake igjen til Lyngdal i 1970. I 1976 var han tilbake som spillende trener i FIL, og ble dermed første lyngdøl som var trener for de grønne og hvite.

 ??  ??
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Karl Mathingsda­l har utliknet til 1–1 i 16. mai-kampen i vår og omfavnes av glade lagkamerat­er.
FOTO: TOM ARILD STØLE Karl Mathingsda­l har utliknet til 1–1 i 16. mai-kampen i vår og omfavnes av glade lagkamerat­er.
 ??  ??
 ?? FOTO: FARSUNDS AVIS ?? Cosmo Collett fastsetter her sluttresul­tatet til 2-0 i kampen mot FIL på Lyngdal stadion i 1987. På bildet ser vi fra venstre: Terje Tjøtta, Frank Knutsen, målscorer Cosmo Collett, Tomas Drønen, Trond Saelør, Frank Våge Skårdal, Per Erik Drønen, dommer Kjell Førland, Ragnar Ellingsgaa­rd og Kenny Simonsen.
FOTO: FARSUNDS AVIS Cosmo Collett fastsetter her sluttresul­tatet til 2-0 i kampen mot FIL på Lyngdal stadion i 1987. På bildet ser vi fra venstre: Terje Tjøtta, Frank Knutsen, målscorer Cosmo Collett, Tomas Drønen, Trond Saelør, Frank Våge Skårdal, Per Erik Drønen, dommer Kjell Førland, Ragnar Ellingsgaa­rd og Kenny Simonsen.
 ?? FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS ?? Kim Andre Lauritsen scorer for Lyngdal i høstkampen mot FIL i 2009. Den rutinerte goalgetter­en har ingenting imot å score for FIL mot Lyngdal ti år senere.
FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS Kim Andre Lauritsen scorer for Lyngdal i høstkampen mot FIL i 2009. Den rutinerte goalgetter­en har ingenting imot å score for FIL mot Lyngdal ti år senere.
 ?? FOTO: FARSUNDS AVIS ?? Aage Bach var en glimrende hodespille­r. Dette bildet er fra lokaloppgj­øret på Lyngdal stadion i 1976. Vi ser Kenneth Haegeland (10), Per Ertzeid og Aage Bach. Kampen endte 0–0.
FOTO: FARSUNDS AVIS Aage Bach var en glimrende hodespille­r. Dette bildet er fra lokaloppgj­øret på Lyngdal stadion i 1976. Vi ser Kenneth Haegeland (10), Per Ertzeid og Aage Bach. Kampen endte 0–0.
 ?? FOTO: FARSUNDS AVIS ?? Osvald Thomsen meldte overgang fra Lyngdal til FIL sommeren 1974, men ble ikke spilleklar før i 1975.
FOTO: FARSUNDS AVIS Osvald Thomsen meldte overgang fra Lyngdal til FIL sommeren 1974, men ble ikke spilleklar før i 1975.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway