Lister

Fire verdensrek­order med pil og bue

Ivar Malde fra Kviljo Buemakeri satte nylig fire verdensrek­order med sine buer i USA.

-

– Noen ganger kjenner du at skuddet kommer til å gå langt, men denne gangen gjorde jeg egentlig ikke det. Så ender jeg opp med fire verdensrek­order, det var helt vilt, sier Malde til Lister.

Verdensrek­ord

Nylig var han på plass på Bonneville Salt Flats i Utah for å konkurrere om å skyte lengst med pil og bue. Malde deltok i fire ulike klasser og kom like greit hjem med fire verdensrek­order. Hans lengste skudd gikk hele 566,83 meter i unlimited-klassen. De andre rekordene kom i to vektklasse­r under denne rekorden med 404,65 meter i 50 poundsklas­sen og 452,92 meter i 70-klassen og en med tradisjone­ll tyrkisk bue som gikk 530,91 meter. Den gjeveste rekorden er førstnevnt­e, ifølge Malde.

– Jeg hadde forhåpning­er om å ta verdensrek­orden i de tre andre klassene før jeg reiste hjemmefra, men jeg hadde ikke trodd at jeg skulle klare det i unlimited-klassen, fordi den rekorden hadde stått siden 1995. Men jeg slo den med 33 centimeter, smiler han.

Eget buemakeri

Ifølge Malde selv er det ikke en eksepsjone­ll teknikk som ligger bak at tok verdensrek­ordene i Utah.

– Å skyte veldig langt er ikke veldig vanskelig teknisk, så det handler om utstyret, sier Malde, som lager alle buene sine selv på Kviljo. Her lager han også buer for andre på bestilling. Siden 2015 har dette vaert en fulltidsjo­bb.

– En hornbue, som de jeg brukte i USA, ligger i gjennomsni­tt på 25.000 til 30.000 kroner. Det forteller litt om hvor mye arbeid som ligger bak hver av de jeg lager. Fra jeg går i gang til buen er helt ferdig, tar det cirka ett år, fordi limet som jeg bruker er tradisjone­lt lim som bruker lang tid på å tørke.

Mange bestilling­er

Med en pris opp mot 30.000 kroner sier det seg kanskje selv at buene som Malde lager først og fremst er for proffene.

– Siden jeg startet opp på fulltid har jeg ennå til gode å ha en periode hvor jeg ikke har noen bestilling­er inne. Nå, for eksempel, har jeg rundt ti personer som venter på hornbuer - i tillegg til mer vanlige trebuebest­illinger. Det er nesten for mye igjen, sier han.

❞ Å skyte veldig langt er ikke veldig vanskelig teknisk, så det handler om utstyret. Ivar Malde

 ??  ??
 ?? FOTO: MAKOA KRIS JOHNSTON ?? Ivar Malde fikk med seg fire verdensrek­order fra stevne i Utah i USA.
FOTO: MAKOA KRIS JOHNSTON Ivar Malde fikk med seg fire verdensrek­order fra stevne i Utah i USA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway