Lister

Har begynt i Mandal

For en drøy uke siden begynte sogneprest på Lista, Runar Foss Sjåstad (38), å jobbe litt i Mandal prosti.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

– Jeg jobber foreløpig 20 prosent, men det er meningen at jeg skal øke stillingsp­rosenten etter hvert, sier Sjåstad til Lister, som har vaert sykemeldt i mange måneder.

– I løpet av de siste to årene har det vaert mye. Først fikk jeg blodpropp på grunn av mye stress. I tillegg fikk jeg hjerteprob­lemer. Samtidig var det tøft «å stå i det» i forbindels­e med kritikken som kom fra syv bedehus på Lista. Det var på en måte dråpen som fikk begeret til å flyte over. Under normale omstendigh­eter ville jeg ha taklet slike ting, sier sogneprest­en.

Sjåstad bor nå i Lyngdal. Han er fortsatt, i teorien, som han sier, ansatt i Lista menighet. På spørsmål om han tror at han noen gang kommer til å virke på Lista igjen, svarer han:

– Det er vanskelig å si. Jeg savner jo mange fra menigheten der. En vet aldri hva fremtiden vi bringe.

– Snekker i bunnen

Selv om han har vaert sykemeldt har han brukt tiden til å gjøre nyttige ting. Blant annet har han malt og fikset en del på huset.

– Det har vaert godt for hodet å gjøre noe fysisk. Jeg er jo snekker i bunnen, og det har kommet godt med, erkjenner han.

Sjåstad har også gått til behandling for depresjon.

– Jeg går fortsatt til en behandler, og det føles godt å kunne snakke med profesjone­lle om dette, sier han.

Han understrek­er samtidig depresjon er en svaert alvorlig ting, og på ingen måte noe å spøke med.

– Det har vaert perioder hvor jeg så svart på alt. Depresjon gir også fysiske utslag. Smerten kan kanskje oppleves som å kappe av en fot. Jeg unner ingen å oppleve det samme.

Ser lysere på livet

Bakgrunnen for at ting har blitt som de har blitt, sier han skyldes at han har «brent lunta i begge ender» i lang tid.

– Hvis et stearinlys står et sted hvor det trekker mye, vil det brenne hurtigere ned. Jeg vet ikke om jeg kommer opp på samme nivå som jeg har vaert, og jeg kommer ikke til å engasjere meg på samme måte i sosiale medier som jeg har gjort, sier han blant annet.

Nå forteller at han han ser lysere på livet nå, ikke minst har han fått øynene opp for hvor viktig de naermeste er.

– Det er viktig å ta vare på seg selv, samtidig som en gir noe tilbake til dem. På den måten får man også styrke til å gi noe tilbake til flere, sier han.

Snudde teologisk

Årsaken til mye at den offentlige støyen rundt sogneprest Runar Foss Sjåstad, skyldes at han snudde rent teologisk for tre-fire år siden. Fra å vaere en ortodoks bibeltro prest, til et ønske å inkluderer homofile i kiken, og samtidig ta et oppgjør med helvete og evig fortapelse.

– Er folk i Mandal mer liberale i teologiske spørsmål enn folk på Lista?

– Det vet jeg ikke. Men folk i Mandal kjenner meg ikke så godt som de på Lista. Da kan jeg kanskje begynne stille og rolig, med senkede skuldre, så får jeg ta det derfra. Veien blir jo til mens man går, sier Runar Foss Sjåstad.

Han understrek­er samtidig at for ham er menigheten folkekirka.

– Det er hvert et menneske jeg har møtt på min vei som desidert har vaert viktigst for meg i min prestetjen­este på Lista. Jeg elsker folket, sier han.

I løpet av de siste to årene har det vaert mye. Runar Foss Sjåstad

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Sogneprest Runar Foss Sjåstad ser lysere på livet, og har begynt å jobbe litt.
FOTO: PRIVAT Sogneprest Runar Foss Sjåstad ser lysere på livet, og har begynt å jobbe litt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway