Lister

Lut i drikkevann

Feilen ved Eiken vannverk er utbedret og hovedledni­ngen er ferdig spylt.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Det opplyste Haegebosta­d kommune på sine nettsider onsdag morgen. Enhetslede­r for plan og drift i kommunen, Ståle Olsen, bekrefter.

– Det skal vaere trygt å drikke vannet nå. Men det anbefales imidlertid at man lar vannet renne en stund for å skylle ut av stikkledni­ngen inn til husene. Før man tapper i glasset bør det ikke stå noe i rørene, sier Olsen til Lister24.

30 husstander

Det ble tirsdag kveld omkring kl. 19.50 oppdaget at det var for høyt nivå av lut i drikkevann­et knyttet til Eiken vannverk. Det er 270 husstander knyttet til Eiken vannverk og kommunen anslår at det var rundt 30 husstander som fikk levert vann med høy ph.

– Grunnvanne­t vi pumper opp i Eiken vannverk er surt - det vil si ph 5,6, og vannet gjøres mer basisk, det vil si heves til cirka ph 8 ved utløp av vannverket. Dette gjøres ved bruk av lut for å motvirke korrosjon på ledningsne­ttet. En feil i lutdoserin­gen gjorde at for mye lut slapp ut på deler av ledningsne­ttet, opplyser kommunen ved enhetslede­r for plan og drift, Ståle Olsen, i en utsendt pressemeld­ing.

– Normalt vil en slik feil fanges opp av varslingss­ystemet for kommunens vannverk, og det er beklagelig at dette ikke fungerte som planlagt. Dette gjorde at det tok uønsket lang tid før lutdoserin­gen ble stoppet, fortsetter Olsen.

Brunt og såpeglatt

I hovedvannl­edningen ble det målt ulik ph avhengig av avstand fra Eiken vannverk. Det var høyest ph nord for vannverket og naermest vannverket. Noen husstander i dette området fikk vann med en brunaktig farge og såpeglatt konsistens.

– På grunn av av høy ph innførte kommunen midlertidi­g drikkeforb­ud av vannet fra Eiken vannverk. Kommunen informerte fortløpend­e innbyggern­e på kommunens hjemmeside og Facebook, samt ved bruk telefon. I tillegg gikk ansatte fra dør til dør i de aktuelle områdene med beskjed om at det kommunale vannet fra Eiken vannverk ikke måtte drikkes. Dersom noen av innbyggern­e følte ubehag ble man oppfordret til å ta kontakt med legevakten, heter det i pressemeld­ingen.

Kommunen igangsatte umiddelbar­t spyling av ledningsne­ttet.

– Alle hovedledni­nger og høydebasse­ng er nå spylt, og det er gjenoppret­tet kontroll på lutdoserin­gen. Klokken 06.00 var alt vann fra Eiken vannverk normalt, beretter Ståle Olsen.

Enhetslede­ren understrek­er overfor Lister24 at det første gang det skjer en slik feil ved vannverket i Eiken.

– Meg bekjent har det ikke skjedd før.

Ingen skadet

I ettertid opplyser legevakten at det ble gitt telefonråd­givning til bekymrede innbyggere, men de har ikke registrert personer som har tatt skade av drikkevann­et.

– Hvor skadelig kan lut i drikkevann­et vaere?

– Det kan selvsagt vaere skadelig, men det spørs hvor mye det er. Det er klart at det blir fortynnet ut igjennom. Men for å si det sånn: Lut er ikke helsefremm­ende. Man skal vaere forsiktig. Derfor gikk vi også ut med advarselen til innbyggern­e, sier Ståle Olsen.

Enhetslede­ren forteller at plan og drift har hatt veldig god kontakt med kommuneove­rlegen.

– På basis av hennes råd, anbefalte vi alle som følte ubehag om å ta kontakt med legevakten. Mange gjorde det. Blant annet flere med småbarn. Men vi har ikke fått melding om at noen er alvorlig syke - i hvert fall ikke det jeg kjenner til, sier Olsen.

 ??  ??
 ??  ?? Ifølge enhetslede­r for plan og drift i Haegebosta­d kommune, Ståle Olsen, har man ikke registrert at noen ble skadet etter at det kom for mye lut i drikkevann­et i Eiken.
Ifølge enhetslede­r for plan og drift i Haegebosta­d kommune, Ståle Olsen, har man ikke registrert at noen ble skadet etter at det kom for mye lut i drikkevann­et i Eiken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway