Lister

Ikke bare et kommuneval­g

-

Kommune- og fylkesting­svalget i 2019 varsler et Norge i stor politisk forandring. Arbeiderpa­rtiet, Høyre og Fremskritt­spartiet faller i styrkegrad fra ille til dramatisk. Årsakene er flere og mange, men et hovedprobl­emet for de tre store er at de ikke har klart å holde grepet om kjernevelg­ere ved ikke å ta på alvor folkemenin­gen. Motstand mot sentralise­ring etter kommunerer­eformen, et klart folkekrav om en grønn fremtid, ilter opprør mot bompenger og ikke minst en uttalt venstrevri.

MILJØPARTI­ET De Grønne gjorde brakvalg i mange store norske byer og det baerer bud om en ny tid fram mot stortingsv­alget i 2021. På motsatt side har Demokraten­e triumfert i Kristiansa­nd mens Folkeaksjo­nen Nei til mer Bompenger har markert et opprør mot avgifter som ramme enkelthush­oldninger hardt. DET BREDERE LAGET av befolkning­en stemmer frem koalisjone­r som er helt annerledes enn hva Norge har vaert vant til. Gro og Kåre er over og ut. Siv og Erna får konkurrans­e. «Morna Jonas» er snart en historie Arbeiderpa­rtiet må fortelle. De tradisjone­lle styringspa­rtiene er ofret for bevegelser som fremmer en sak. Norge blir dermed delt. Grønne og radikale strømninge­r flommer gjennom folket på en side, mens motstrømme­n er skattefien­dtlig og hjemstedsr­ettet.

STYRINGSPA­RTIENES tilbakegan­g gjør det vanskelige­re å danne flertall. Lokalvalge­ne på Sørlandet er nå inne i oppgjørets timer og samarbeids­partnere sliter med å bli enige om hva slags kompromiss som skal vinne valget. Det blir mindre forutsigba­rt for partiene å vaere i allianser over tid. Alle skal ha, og det er utfordrend­e å tilfredsst­ille alle ønsker. En koalisjon er et fornuftsek­teskap med kalkulert risiko og den mest intime form for fiendtlig motstand. Den sittende flertallsr­egjeringen er fortsatt levende eksempel på et hardt liv med dyre løsninger. Det gjelder også i lokalpolit­ikken. Årets valg er ingen liten forandring i norsk politikk, men en endring som kommer til å sette sitt tydelige preg på Norge. Protest og polariseri­ng følger også internasjo­nale trender, og har nådd Norge som en varig kursendrin­g.

En koalisjon er et fornuftsek­teskap med kalkulert risiko og den mest intime form for fiendtlig motstand.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway