Lister

❞ Likevel er demens en lidelse som det snakkes lite om

-

Over 77.000 - kanskje så mange som 100.000 nordmenn - lider av det i en eller annen form. Og antallet øker i eksplosiv fart. Likevel er demens en lidelse som det snakkes lite om. I hvert fall for lite. Tausheten gjør at det hele blir tabubelagt. For mange er det kanskje også skambelagt. Ikke minst når det rammer forholdsvi­s unge mennesker. For det gjør nemlig denne lidelsen. Av alle som lever med demens i dag antas det at rundt 4.000 er under 65 år. Det berører mange mennesker - direkte og indirekte. At det naermest er en usynlig lidelse, gjør trolig at tabuet vokser.

NETTOPP DERFOR er det så prisverdig at Kirsten og Per i Viga er så åpne, tar bladet fra munnen og setter ord på det vanskelige. For de fleste i Farsund er ekteparet Pedersen kjent fra ulike arenaer i det lokale kultur- og samfunnsli­v. Per er blitt en av de 77.000. Livet er blitt utfordrend­e både for ham og ektefellen. Men de står sammen - som de har lovet - i gode og onde dager. Og de vil fortsette å leve, plukke plommer og ta morgenbad sammen i Viga så lenge de klarer.

D ETEREN FANTASTISK vakker k jaer li g hetshistor­ie det o lot oss fortelle i lørdagsavi­sen. En nydelig fortelling om to mennesker som holder sammen i tykt og tynt. Også når humpene nesten blir uoverstige­lige på livets landevei. Men artikkelen er også viktig fordi den bidrar til å ta luven av det tabubelagt­e. Forhåpentl­igvis blir avisartikk­elen snakket om rundt middagsbor­det i hele regionen. Og kanskje blir det lettere for flere å lette på sløret for omgivelsen­e. Og lettere for pårørende å søke hjelp.

FOR DET FINNES god hjelp å få. På Listaheime­n i Vanse har man en dagavdelin­g med plass til rundt 20 personer. Det er et tilbud til de som bor hjemme, men som sliter med demens eller lignende lidelser. Tilsvarend­e tilbud finnes også i andre Lister-kommuner. I tillegg til at det er et kjaerkomme­nt tilbud og en sosial møteplass for brukerne selv, er det en god avlastning for pårørende. Ikke minst hvis de fortsatt er yrkesaktiv­e. - Mange pårørende er åttearmede blekksprut­er, som står i situasjone­n og strekker seg langt. Mitt råd er å ta imot hjelp tidligere, sier Hanne Vennebo Turøy, sykepleier og musikktera­peut med god greie på demens og alt som følger med. Det er absolutt et råd å lytte til.

Kanskje blir det lettere for flere å lette på sløret for omgivelsen­e.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway