Lister

Var villig til å gi KRF ordføreren

Jostein A. Kydland (KRF) kunne vaert ordfører i Farsund kommune. Ingrid Williamsen (Frp) sier de godtok premisset da KRF krevde ordførerve­rvet. Men da KRF insisterte på å ha Sp med i koalisjone­n, kunne ikke Frp gi mer.

- MONA WIKØREN mona@lister24.no

Som kjent forhandlet de borgerlige partiene tirsdag kveld etter at det endelige valgresult­atet var klart. Partene gikk fra hverandre uten løsning og opplyste at tonen var god mellom forhandlin­gspartnern­e. Og det skulle forhandles videre onsdag.

Brøt forhandlin­gene

Men onsdag ettermidda­g kom meldingen om at Frp hadde brutt forhandlin­gene. Og senere samme kveld kom nyheten om at Ap, Sp pg KRF var blitt enige om et samarbeid som innebaerer at Arnt Abrahamsen (Ap) blir sittende som ordfører, mens Kydland blir varaordfør­er. Ifølge avtalen får KRF ytterliger­e en plass i formannska­pet, samt leder av teknisk utvalg.

Før valget sa både Ingrid Williamsen (Frp) og Edmund Stave (H) at de primaert så for seg et bredt borgerlig styre. Frp, H, KRF har rent flertall etter valget, til tross for nedgang i oppslutnin­g både for H og KRF. Valgresult­atet viser at partiene har til sammen 15 av de 29 kommunesty­rerepresen­tantene. Med Venstres ene mandat i tillegg, lå alt i teorien til rette for et bredt, borgerlig samarbeid på lik linje som sittende regjering.

– Godtok dette premisset

Lister24 har vaert kontakt med Williamsen, som var Frps ordførerka­ndidat, med spørsmål om hva som gikk galt.

Hun forteller at Frp på tirsdag krevde ordføreren. Det kunne ikke KRF godta og forhandlin­gene ble avsluttet tirsdag kveld fordi Frp hadde behov for en timeout på grunn av Krfs krav om å få ordføreren.

– KRF kunne hatt ordføreren. Forhandlin­gsutvalget fikk en sms hvor det sto at KRF krevde ordføreren, og mer. Vi godtok dette premisset og avtalte å møtes igjen onsdag. Men da onsdagen kom, insisterte KRF på å ha med Sp i en koalisjon. Da hadde vi allerede gitt mye. Hadde vi gått med på det, så hadde Frp blitt helt utvannet, sier Williamsen som bedyrer at verken hun eller partiet er bitter.

Hun legger likevel ikke skjul på at hun er skuffet over at man ikke lykkes med å forhandle seg frem til et borgerlig samarbeid, spesielt etter at Frp som det største borgerlige partiet, var villig til å gi fra seg ordførerpo­sten. Men der gikk altså grensa for Frp.

– Vi gratulerer koalisjons­partnerne. I kommende periode er vi i opposisjon og vil jobbe ansvarlig og til det beste for kommunens innbyggere, sier Williamsen.

Ikke konkret tilbud

Øyvind Petterson (KRF) sier at KRF aldri fikk konkret tilbud om ordføreren.

– Det ble vel hintet om at det kunne bli en del av forhandlin­gene, men det kom aldri noe konkret tilbud, sier Petterson.

Det ble vel hintet om at det kunne bli en del av forhandlin­gene, men det kom aldri noe konkret tilbud.

Han viser til at Frp får seks kommunesty­rerepresen­tanter, Høyre fire og KRF fem. Samtidig peker han på at KRF betrakter seg som så langt fra Frp politisk at det ville vaert nødvendig for dem å ha med Sp for å balansere og få gjennomsla­g for mer sentrumsna­er politikk.

– Det var det ikke interesse for i Frp, og dermed ble det ikke noe mer av de forhandlin­gene, sier Petterson.

Vi godtok dette premisset og avtalte å møtes igjen onsdag.

Ingrid Williamsen (FRP)

 ??  ??
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Ingrid Williamsen sier at Frp godtok Krfs premiss da de krevde ordføreren.
FOTO: MONA WIKØREN Ingrid Williamsen sier at Frp godtok Krfs premiss da de krevde ordføreren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway