Lister

Ulven tok to nye sauer

Letemannsk­aper fant en død sau. Et annet, med tydelige bittmerker etter ulv, måtte avlives i helgen.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– For meg virket det som om at ulven bare hadde lekt med sauen og deretter gått fra det, sier sauebonde Albert Hommen fra Haegebosta­d, som nylig mistet to sauer.

– Det var bare flaks at jeg og de som var med meg inne på heia, fant det ene dyret. Det var i live, og jeg ble oppmuntret av de andre til å få det med meg hjem. For meg virket det som om at ulven bare hadde lekt med sauen og deretter gått fra det. Etter å ha fått det med meg hjem, måtte jeg slå det ihjel, sauebonde Albert Hommen.

Tydelige ulveskader

De to sauene ble funnet inne på heia vest/sørvest for Lauen og Heddan Gard i Haegebosta­d, og Storliheia øst for Austerdale­n i Kvinesdal.

Ifølge rovviltkon­sulent Audun Rossevatn som deltok i dokumenter­ingen av skadene på de to sauene, var han ikke tvil om at det var ulv som hadde vaert på ferde.

– Den ene som vi så på hadde bittmerker i lår, bog, brystkasse og nakken. Denne måtte vi avlive. På sauen som var død da den ble funnet, var det nakkeskade­r og oppreven vom, sier Rosevatn.

Kommer fra Sverige

Siden begynnelse­n av juli og frem til nå kan et ukjent antall sau og lam, som beiter i heieområde­ne mellom Haegebosta­d, Eiken og Austerdale­n i Kvinesdal, ha blitt tatt av ulv.

Trolig var det en ulv som ble observert vandrende ved en bolig på Blåka noen få kilometer fra Skeiekryss­et i begynnelse­n av juli i år. En person klarte å ta et bilde av det som trolig er en hannulv. Ulven kan ha vandret hit fra et område nord for Stockholm i Sverige.

8. august innvilget Fylkesmann­en i Agder fellingsti­llatelse på en ulv i områdene Kvinesdal, Lyngdal, Haegebosta­d og Åseral. Denne tillatelse­n opphørte 22. august. Da var det meldt inn 20 sau og lam som enten var døde eller måtte avlives etter skader påført av ulv.

1. september meldte Statens naturoppsy­n (SNO) fra til Fylkesmann­en om at et lam som måtte avlives var påført skader som de med sikkerhet mente var blitt utført av en ulv. Tre dager senere leverte SNO en ny melding om skadet ulv.

Dette resulterte i at Fylkesmann­en ga ny fellingsti­llatelse. Denne går ut 17. september.

– Jeg vet ikke hvor mange dyr som er tatt, men det er mange. Jeg har mistanke om at det er to ulv som går inne på heia. I disse dager er det mange som er inne på heia for å lete etter sauene sine, og som dessverre oppdager døde dyr, sier Hommen til Lister.

To måneder

– Det er ikke noe stas å ha ulv i saueflokke­n, fastslår Jon-kåre Skåtan, regionansv­arlig for rovdyr i SNO.

Overfor regionavis­en Lister bekrefter Skåtan at det er ulv inne på Kvinesheia, og at den har oppholdt seg i det samme området i mer enn to måneder.

– Vi har vaert og undersøkt de to sauene som ble tatt i helgen, og det er ulv som har tatt dem. Alt tilsier at ulven har holdt seg i det samme heiedraget mellom Haegebosta­d og Kvinesdal i naermere to måneder. Det har vaert observert noen spor etter en mulig ulv lenger vest, men det er ikke kommet noen meldinger om at det er funnet noen døde sau eller lam i disse områdene, sier Skåtan.

Det er ikke noe stas å ha ulv i saueflokke­n.

Jon-kåre Skåtan

 ??  ??
 ?? FOTO: AUDUN ROSSEVATN ?? Denne sauen måtte avlives i helgen etter at en ulv angrep den. Skadene på buken og låret er tydelige.
FOTO: AUDUN ROSSEVATN Denne sauen måtte avlives i helgen etter at en ulv angrep den. Skadene på buken og låret er tydelige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway