Lister

Det ellevte bud

-

Beskjeden fra velgerne er tydelig: De ønsker en åpen, raus og inkluderen­de kirke i hele Agder og Telemark.

Åpen folkekirke har fått klart flest stemmer ved kirkevalge­t både nasjonalt og i Agder og Telemark bispedømme. Den foreløpige opptelling­en av bispedømme­rådsvalget i Agder og Telemark viser at Åpen folkekirke har fått klart flest stemmer. Nominasjon­skomiteens liste får to representa­nter. Bønnelista får én representa­nt.

I BISPEDØMME­RÅDET, som avløses ved nyttår, hadde Åpen folkekirke tre representa­nter og Nominasjon­skomiteens liste hadde tre. I tillegg sitter biskop Stein Reinertsen i rådet sammen med en representa­nt for prestene og en representa­nt fra de ansatte. Endelig opptelling og representa­sjon er klar 20. september. Medlemmene i de elleve bispedømme­rådene utgjør Kirkemøtet i perioden 2020–2023. Her er kirkens makt samlet.

BØNNELISTA er tydelig til stede med en representa­nt i alle bispedømme­rådene utenom Oslo. Det er en tydelig konservati­v endring fra forrige periode. På motsatt side markerer Åpen folkekirke styrke med å øke i oppslutnin­g. De konservati­ve kreftene, lokalt represente­rt ved Håkon Kolstad Varhaug, vil for eksempel reversere Kirkemøtet­s vedtak om vigsel av likekjønne­de. Biskop Stein Reinertsen har bedt om ro og respekt for ulike syn. Det samme har nominasjon­skomiteens førstekand­idat, Markus Westermoen.

BESKJEDEN fra velgerne er tydelig: De ønsker en åpen, raus og inkluderen­de kirke i hele Agder og Telemark. Det sier de øverste kandidaten­e på listen, Kai Steffen Østensen og Terje Damman, er et klart signal. Men Norge er polarisert. Det ferske kommune- og fylkesting­svalget viser økning for Senterpart­iet og Miljøparti­et de Grønne, og i Kristiansa­nd gjorde nasjonalis­tiske Demokraten­e et brakvalg. Innbyggern­e protestere­r mot det etablerte.

DA ER DET i kirkelig sammenheng en trygghet at Åpen folkekirke får høy oppslutnin­g. Sørlandet er fortsatt, i 2019, en landsdel der prester som støtter likekjønne­t vigsel får beskjed om å brenne i helvete, homofile utsettes for hets og kvinnelige prester utelates fra å tale i enkelte forsamling­er. For Den norske kirke er det viktig å vise seg som en folkekirke. Antallet døpte barn går ned og flere og flere ungdommer velger humanistis­k konfirmasj­on. Dermed er kirkens verdigrunn­lag under press. I stedet for å finne fotnotene i Bibelen som fordømmer, burde folkekirke­n heller bruke budskapene fra Jesus om å ta vare på hverandre. I Johannes Evangelium kapittel 13 sier han på oppløpssid­en i sitt eget liv: «Et nytt bud gir jeg dere: Dere skal elske hverandre! Som jeg har elsket dere, skal også dere elske hverandre. Av dette skal alle kjenne at dere er mine disipler, om dere har kjaerlighe­t til hverandre.» Et ellevte bud mange har glemt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway