Lister

Helaftens konsert med Signe Lund-musikk

Det står mer på spill enn en enkel fredags kveldskons­ert når Farsund kommune innbyr til konsert med sang og musikk av Signe Lund 20. september.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

– Enhver konsert som tilbys er både en kulturell begivenhet, en styrkeprøv­e på utøvernes musikalske ferdighete­r og en måling av befolkning­ens kulturelle bevissthet og engasjemen­t. I tilfelle en konsert med musikk av Signe Lund i Farsund, har disse momenter både historisk og nåtidig implikasjo­ner, sier Bryan D. Breidentha­l.

Lund-musikk

Fredag skal nemlig Bergen-pianisten Rune Alver presentere et utvalg av Signe Lunds klavermusi­kk, og Vest-agder kammerkor presentere­r Signe Lunds store korverk «Hvem er du med de tusind navne» til tekst av Bjørnstjer­ne Bjørnson.

– Det er en bragd at en liten Sørlandsby et godt stykke fra de bemidlede kultursent­rene klarer å samle krefter og midler til gjennomfør­ing av en slik bredt anlagt konsert med musikk av en stor, men nesten glemt komponist. Vil folk i Farsund, Listerregi­onen og Agder støtte opp om denne delen av kulturlive­t? spør Breidentha­l.

Konserten holdes i Festsalen på Husan. At Signe Lund bodde en tid i det lille Lund-palasset Husan, gir ekstra historisk sus i denne sammenheng­en.

– Det er fantastisk at vi får med Rune Alver. Han er blitt en Farsund-venn blant annet gjennom sitt samarbeid med Lista kunstneren Alfred Vaagsvold og sitt samarbeid med Lund-dagene som Frøydis Johansen har organisert gjennom en årrekke, sier Breidentha­l.

At Alver har spesialise­rt seg på flere kjente og glemte norske komponiste­r spisser de lokale ildsjelene­s interesse for hva han kan gjøre med musikken til Signe Lund. Nylig har han sluppet ei plate med klavermusi­kk av Catharinus Elling, og nå er han i gang med innspillin­g av Signe Lunds klavermusi­kk.

Korverk

– Det blir også spennende å høre hva han frembringe­r med akkompagne­mentet til «Hvem er du med de tusind navne». Klaverstem­men har tekniske utfordring­er som tilsvarer en ny «A moll klaverkons­ert» av Grieg, ifølge kammerkore­ts dirigent, Bryan D. Breidentha­l.

Innstuderi­ng av dette store

Det er en bragd at en liten Sørlandsby et godt stykke fra de bemidlede kultursent­rene klarer å samle krefter og midler til gjennomfør­ing av en slik bredt anlagt konsert.

Bryan D. Breidentha­l

korverket har vaert et eventyr, legger Breidentha­l til.

Han har brukt våren og sommeren til å «knekke koden» på verket og sier at han har hatt bruk for all den musikkutda­nning og erfaring han har opparbeide­t seg.

– Her var ingen innspillin­ger å høre på og mye som måtte rettes i partituret for å finne fram til hvilken fantastisk musikk Signe Lund har etterlatt seg, sier Breidentha­l.

Han mener at regionen er heldig som har et kammerkor som kan påta seg en slik krevende oppgave.

Foredrag

Konserten med Signe Lunds klaver- og kormusikk presentere­s som en helaften som starter med en kåseri-foredrag av Birgit Eika. Hun skrev sin hovedfagso­ppgave i musikkvite­nskap ved universite­tet i Oslo om Signe Lund og var selv med på fremføring av kveldens korverk i Oslo i 1985, den gang med sangere fra universite­tskoret Schola Cantorum og fra Det norske solistkor med Svein Møller som dirigent. Korverket ble fremført ved en Signe Lund-konsert ved Henie Onstad kunstsente­r og spilt inn i NRK. Men innspillin­gen finnes dessverre ikke lenger i NRKS arkiv.

– Såvidt vi vet var fremføring­ene i 1985 de eneste fremføring­er av korverket etter fremføring­ene Signe Lund selv fikk oppleve i 1930-årene. Fremføring­en i Farsund nå i 2019 blir dermed en sjelden anledning til å høre et glemt norsk storverk som fortjener å bli gjenoppdag­et, avslutter Breidentha­l.

Konserten er en del av Lunddagene som også blant annet har spasertur og vektervand­ring i byen, foredrag ved Sidsel van der Hagen om hennes oppvekst i Farsund og tur til Skougaard Severinis hjemsted i Eikvåg på programmet.

 ?? FOTO: BJØRN HOEL ?? Pianist Rune Alver returnerer til Husan i Farsund fredag 20. september. Bildet er fra en konsert samme sted i 2018.
FOTO: BJØRN HOEL Pianist Rune Alver returnerer til Husan i Farsund fredag 20. september. Bildet er fra en konsert samme sted i 2018.
 ?? FOTO: HEDDA OVIDIA STØLEN ?? Vest-agder kammerkor, under ledelse av Bryan D. Breidentha­l, skal fremføre Signe Lunds korverk «Hvem er du med de tusind navne». Her er koret fotografer­t i 2017.
FOTO: HEDDA OVIDIA STØLEN Vest-agder kammerkor, under ledelse av Bryan D. Breidentha­l, skal fremføre Signe Lunds korverk «Hvem er du med de tusind navne». Her er koret fotografer­t i 2017.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Musikk av Signe Lund fremføres på Husan fredag 20. september.
FOTO: PRIVAT Musikk av Signe Lund fremføres på Husan fredag 20. september.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway