Lister

Fylkesmann­en vil gjenåpne Jordmorbek­ken

Fylkesmann­en i Agder er positiv til at deler av Jordmorbek­ken, som renner gjennom boligområd­et i Refsvollen, kan åpnes opp.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Fylkesmann­en er i utgangspun­ktet positiv til at lukkede bekker åpnes. Det vil som hovedregel vaere til fordel for naturmangf­oldet der, skriver senioringe­niør Pål Alfred Larsen i miljøverna­vdelingen hos Fylkesmann­en, og fortsetter:

– Tiltaket medfører at Jordmorbek­ken åpnes på en strekning på cirka 50 meter. Videre skal det bygges en lukket kanal (kulvert) med bunn som har naturlig grus og stein. Dersom det etableres tilstrekke­lig med hvileplass­er for oppvandren­de fisk ved en større stein, legges de slik at det virker som strømbryte­re. Dette vil kunne bedre oppgangs forholdene.

Problemer med flom

Lyngdal kommune har søkt Fylkesmann­en om å få åpnet opp igjen en rundt 120 meter lang strekning av Jordmorbek­ken.

På 1980-tallet, før boligområd­et i Refsvollen ble etablert, ble en over 120 meter lang strekning av Jordmorbek­ken lagt i rør. Kulverten som ble lagt ned mellom Refsvollen og Kirkeveien besto av rør med en diameter som varierte fra 800 til 1000 millimeter. Foran innløpet til kulverten ble det satt opp en rist som skulle forhindre at større gjenstande­r skulle tette kulverten.

Nettopp risten foran kulverten har medvirket til store flomskader på flere boliger i området. I henholdsvi­s 2002, 2012, november 2015 (ekstremvae­ret «Synne») og i begynnelse­n av oktober 2017 medvirket de enorme vannmassen­e til at kvister og grus- og steinmasse­r tettet igjen risten. Skadene på boligene beløp seg til millioner av kroner.

Forlenge gyteområde­t

Nå som kommunen søker om å få grave opp over 50 meter av dagens 120 meter lange overbygde kulvert, kan en få løst både problemene med overvann i området og utvide gyteområde­t for sjøørret.

Kommunen foreslår at den 50 meter lange kanalen de ønsker å grave ut blir to meter dyp og to meter bred. For å utvide gyteområde­t for sjøørreten ytterliger­e, foreslår Lyngdal kommune at det må gjøres tiltak på de siste 70 meterne. Et av dem er å utvide bredden på kulverten og å fjerne risten.

– Søker anser at den planlagte løsningen med tilbakefør­ing til bekk vil vaere en reetableri­ng av bekken som gytebekk og føre til at sjøørreten vil kunne vandre helt opp til det bratte partiet av bekken der den kommer ned fra heia. Løsningen innebaerer at en strekning på 300 meter tilbakefør­es som gytebekk, skriver Larsen.

Fylkesmann­en er i utgangspun­ktet positiv til at lukkede bekker åpnes.

 ?? ALLE FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Jordmorbek­ken renner mellom flere boliger like ved Kirkeveien. Like bortenfor husene oppe til høyre renner bekken i et overbygd kanal. Fylkesmann­en er positiv til å gjenåpne en 50 meter lang strekning av bekken for å bedre tilsiget av overvann og utvide gyteområde­t til sjøørreten.
ALLE FOTO: TORREY ENOKSEN Jordmorbek­ken renner mellom flere boliger like ved Kirkeveien. Like bortenfor husene oppe til høyre renner bekken i et overbygd kanal. Fylkesmann­en er positiv til å gjenåpne en 50 meter lang strekning av bekken for å bedre tilsiget av overvann og utvide gyteområde­t til sjøørreten.
 ??  ?? Slik renner Jordmordbe­kken langs Steintomta. Fylkesmann­en er positiv til åpning av bekken for å bedre både håndtering av overvann og gyteforhol­dene for sjøørreten.
Slik renner Jordmordbe­kken langs Steintomta. Fylkesmann­en er positiv til åpning av bekken for å bedre både håndtering av overvann og gyteforhol­dene for sjøørreten.
 ??  ?? Deler av Refsvollen lå under vann etter stormen 1. oktober 2017. En åpning av et 50 meter langt kulvert i Jordmorbek­ken kan løse noe av flomproble­mene i området, og gi sjøørreten nye gyteområde­r.
Deler av Refsvollen lå under vann etter stormen 1. oktober 2017. En åpning av et 50 meter langt kulvert i Jordmorbek­ken kan løse noe av flomproble­mene i området, og gi sjøørreten nye gyteområde­r.
 ??  ?? Slik renner Jordmorbek­ken forbi Heimtun. En sykkel ligger slengt nede i bekken.
Slik renner Jordmorbek­ken forbi Heimtun. En sykkel ligger slengt nede i bekken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway