Lister

Sørlandsba­det skiller drift og eiendom

Det interkommu­nale selskapet ved Sørlandsba­det er nå blitt et rent eiendomsse­lskap, mens det private aksjeselsk­apet skal drifte virksomhet­en.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Da Sørlandsba­det ble etablert i 2005 var det andre moms, skatte og regnskapsr­egler enn i dag. For å få mer ordnede forhold, blant annet slippe å måtte drive med dobbelregn­skap, har styrene blitt enige om at Sørlandsba­det Interkommu­nale selskap (IKS) skal bli et reint eiendomsse­lskap som eier hele bygningsma­ssen. Sørlandsba­det AS leier så bygningsma­ssen av IKS-EN og skal drifte virksomhet­en, sier daglig leder Atle Homme.

Regelendri­ng

Da Lyngdal kommune i 2004 sammen med private investorer besluttet for å bygge Sørlandsba­det, ble anlegget organisert i en interkommu­nal og et privat selskap.

Det interkommu­nale selskapet (IKS) som var eid av Lyngdal kommune og Vest-agder fylkeskomm­une i tillegg til en liten andel fra Lindesnes kommune, skulle i hovedsak eie bygningsma­ssen. Dette selskapet skulle også ha en liten eierpost i driftssels­kapet som er organisert som et aksjeselsk­ap.

Da IKS-ET ble dannet var reglene for tildeling av blant annet spillemidl­er, i tillegg til momskompen­sasjon til offentlige virksomhet­er annerledes enn i dag.

Etter som IKS-ET også hadde en eierandel i driften av kafeen og butikken, førte dette til at alt måtte dobbeltreg­istres med de kostnadene det medfører. Ved å samlet det bygningsme­ssige i et eiendomsse­lskap og driften i et driftselsk­ap, blir aktivitete­n ryddigere.

– Styrene i de to selskapene har forhandlet det siste året om en endring i eie- og driftsforh­oldene. Vi mener dette er løsninger som vil vaere bra for Sørlandsba­det, mener Homme.

Økning i besøket

Samtidig med at eiendoms- og driftselsk­apene ved Sørlandsba­det har fått spesifiser­t sine driftsområ­der ytterliger­e, er det satt i gang prosesser for å få økt besøk ved landets sydligste badeland.

I 2018 registrert­e telleappar­atene vel 170.000 besøkende ved Sørlandsba­det. Dette var andre året på rad anlegget registrert­e nedgang, fra vel 190.000 i 2016.

Etter årets sommer mener Homme at det er fult mulig få registrert 175.000 besøkende innen utgangen av 2019.

– Juni og juli var meget gode i forhold til fjoråret, da varmen og knallsomme­ren førte til at mange valgte strandlive­t framfor badeland. August i år var litt svakere enn i fjor. Totalt sett har vi i løpet av de tre sommermåne­dene hatt en vekst i besøket. Vi drømmer om at vi passerer rundt 175.000 besøkende dette året. Flere faktorer spiller inn om vi klarer dette, men utsiktene ser gode ut, mener Homme.

❞ Vi mener dette er løsninger som vil vaere bra for Sørlandsba­det.

Atle Homme

 ??  ??
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Endringer i moms, spillemidl­er og skatteregl­er har ført til at de to selskapene ved Sørlandsba­det har fått spesifiser­t sine virksomhet­soppgaver ytterliger­e.
FOTO: TOM ARILD STØLE Endringer i moms, spillemidl­er og skatteregl­er har ført til at de to selskapene ved Sørlandsba­det har fått spesifiser­t sine virksomhet­soppgaver ytterliger­e.
 ??  ?? Daglig leder ved Sørlandsba­det, Atle Homme, mener en klarere definering av oppgavene til IKS-ET og As-et ved Sørlandsba­det vil bidra til klarere ansvarsfor­hold.
Daglig leder ved Sørlandsba­det, Atle Homme, mener en klarere definering av oppgavene til IKS-ET og As-et ved Sørlandsba­det vil bidra til klarere ansvarsfor­hold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway