Lister

Lanserer ny bok

Bidrag til dialektspa­lten i regionavis­en Lister og lokalpatri­otisk Facebook-side danner basis for Trond Evenstads nye bok.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Trond Evenstad har samlet dialektepi­stlene sine fra Farsund mellom to permer.

Førstkomme­nde lørdag 28. september blir det boklanseri­ng på Kulturbokh­andelen Farsund Libris. Der vil den Skien-bosatte, utflyttede farsundsma­nnen presentere utdrag den nye boken som har fått tittelen «Du vett, Farsund... kokjebiber». Det blir også litt musikalske innslag og selvsagt boksigneri­ng.

– Jeg har alltid syntes det er moro å gjøre ting litt skikkelig. Nå har jeg samlet dette stoffet mellom to permer. Det er tenkt å vaere ei bok som man kan bla i og lese litt fram og tilbake, sier Trond Evenstad.

«Du vett, Farsund... kokjebiber» av Trond Evenstad inneholder hans bidrag til egen dialektspa­lte i regionavis­en Lister, sanger, dikt og innhold fra Facebookgr­uppen «Du vett du er fra Farsund når...»

33 LØRDAGER

på rad leverte han tekster på farsundsdi­alekt til sin egen spalte med vignetten «Aehasånaer­sagt» i regionavis­en Lister.

– Det var veldig gøy. Men det var også heftig å sitte der hver uke og produsere. Samtidig var det moro. For det dukket opp mye gøy og nostalgisk­e ting i kjølvannet av denne spalten. Personer og plasser i Farsund som jeg skrev om. Det ene tok det andre, forteller Evenstad.

Men en ting er å få ting på trykk i avisen. Da offentligg­jøres det, men så forsvinner det litt. I Evenstad begynte derfor tanken om å samle stoffet å modnes frem.

– Jeg var litt frem og tilbake om det. Men så fant jeg ut at jeg kunne lage noe som folk kunne sitte og kose seg med rundt kaffeborde­t. Jeg skriver også dikt og litt sanger. Disse ble supplement til dialektspa­lte-tekstene. EN GRAFISK KONSULENT

hos Reklamehus­et Vera i Porsgrunn ble kontaktet. De har også et trykkeri. Dermed var den siden av saken klar.

– Samarbeide­t med dem har vaert veldig fruktbart, forteller Trond Evenstad.

Inn fra sidelinjen kom en ung illustratø­r, Silje Hildreth fra Borhaug.

– Hun kontaktet meg og lurte på om hun kunne bidra med illustrasj­oner til boken. Det ble et fruktbart og morsomt samarbeid. Jeg syns hun har vaert veldig flink til å ta ting ganske på kornet. Hun har laget til sammen 15 flotte illustrasj­oner til ulike artikler som er med i boken, sier Evenstad. FACEBOOK-GRUPPEN

«Du vett du er fra Farsund når...» har nå over 2.100 medlemmer. Den ble startet av Trond Evenstad.

– Jeg har utfordret folk til å skrive på dialekt, og har på en måte laget en mal for hvordan man kunne skrive. Resultatet har blitt allverdens rare varianeter av dialekt og språk. I tillegg har det blitt et diskusjons­forum. Det skaper refleksjon - og det er gøy.

Rundt to tredjedele­r av bidragene har Evenstad hostet opp selv. En del av bidragene er blitt med i boken.

Blant mye som er kommet opp på Facebook-gruppen er en rekke ord og uttrykk. Disse har Evenstads gode venn,

Arild Finsnes, satt seg ned og systematis­ert og alfabetise­rt. Resultatet er en ordliste på over 500 ord, som er å finne bakerst i boken.

– Det er blitt et moro tilskudd. Men man må huske på at skriftsprå­k er noe annet enn dialekt. Vi har derfor prøvd å følge en viss rettskrivn­ingsnorm. Men hvordan ting skal skrives kan alltid diskutere. Dialekt er først og fremst muntlig, understrek­er Trond Evenstad. HAN VIL IKKE SI

at han har normert farsundsdi­alekten, men at det gjennom boken og de øvrige kanalene er gitt noen innspill.

– Dialekten vår er en del av kulturen. Den er det viktig å ta vare på. Vi skal vaere stolte av at vi har en dialekt som vi faktisk kan bli gjenkjent på, sier Evenstad, som har jobbet i skolen på Østlandet i mange år.

– Jeg har vaert nødt til å normaliser­e en del av talespråke­t mitt. Men det går likevel an å holde på dialekten. Språket er i stadig utvikling og typiske dialektord kan lett forsvinne. Derfor har det vaert spennende og viktig å grave frem de gode, gamle uttrykkene.

Boken gis i første omgang ut i et opplag på 800 eksemplare­r.

– Det blir sikkert et tapsprosje­kt, men jeg gjør dette for moro skyld. Og resultatet er jeg fornøyd. Visuelt er det blitt en lett tilgjengel­ig bok med variert innhold, avslutter Trond Evenstad.

 ??  ??
 ??  ?? Trond Evenstad ser fram til lørdagens boklanseri­ng. Boken «Du vett, Farsund... kokjebiber» gir h
Trond Evenstad ser fram til lørdagens boklanseri­ng. Boken «Du vett, Farsund... kokjebiber» gir h
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? an ut i 800 eksemplare­r.
FOTO: PRIVAT an ut i 800 eksemplare­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway