Lister

Manglet ressurser

Plansjef i Lyngdal kommune, Torhild Hessevik Eikeland, mener mangel på oppfølging i flere saker skyldes mangel på ressurser.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Jeg føler at vi har fulgt opp det som har skjedd på Kåveland veldig godt. Det er tema på nesten hvert møte. Det er den generelle oppfølging­en vi kunne vaert bedre på, sier Hessveik Ekeland til Lister.

Bedre bemanning

Bakgrunnen for uttalelsen er spørsmål plankontor­et i Lyngdal kommune har mottatt fra Sivilombud­smannen.

Der har hun svart at plankontor­et i perioden 2015–2019 vaert underbeman­net med hyppig utskifting av personale og under stort tidspress.

– Vi er fullt bemannet i 2019 og har nå kommet ajour i saksbehand­lingen, men har kun 20 prosent stilling dedikert til tilsyn. Selv om vi mener at vi gjør en god jobb i forhold til plan- og bygningslo­vens paragraf 1–4 første ledd, må vi innrømme at vi trenger klarere og bedre rutiner innenfor tilsyn og ulovlighet­soppfølgin­g, og en større stillingsr­essurs for å følge dette opp, skriver Hessevik Eikeland til Sivilombud­smannen.

Sivilombud­smannen

Bakgrunnen for brevet er at Sivilombud­smannen krever svar fra Lyngdal kommune om en rekke forhold og påstander om ulovlig utbygging ved Kåveland hyttefelt.

Hytteeiern­e Karl Fogstad, Hallvard Ween og Aarstein Oftedal har ved flere anledninge­r det siste tiåret klaget utbyggings­selskapet Kåveland utvikling inn for Lyngdal kommune for det de mener er ulovlig utbygging i området. Eiendomsse­lskapet ønsker å fortette område fra vel 75 enheter i dag til over 140.

I juli i år klaget Fjogstad, Ween og Oftedal Lyngdal kommune inn for Sivilombud­smannen. Sivilombud­smannen, som er oppnevnt av Stortinget, skal sikre at offentlige myndighete­r ikke gjør urett mot enkelt borger. Ombudet kan undersøke de fleste type saker som offentlige myndighete­r har behandlet og avgjort på klager eller på eget initiativ.

Ulik tolkning

Basert på klagen fra Fjogstad, Ween og Oftedal som har hatt hytte på Kåveland helt siden midten av 1980-tallet, ga Sivilombud­smannen 27. august Lyngdal kommune beskjed om å svare på påstandene fra trioen.

Klagerne er ikke enige med Lyngdal kommune i en rekke forhold angående fortetting av tomter og tilpassing av terrenget.

– Fjogstad, Ween og Oftedal har i flere sammenheng­er påpekt at de er av den oppfatning at søknader ikke har vaert i henhold til plan, innforståt­t at det burde vaert søkt om dispensasj­on. Det er deres oppfatning og tolkning. Fylkesmann­en har oppretthol­dt kommunen sine vedtak, skriver plansjef Hessevik Eikeland.

Avdekket ulovlighet­er

I svaret sitt til ombudsmann­en, skriver Hessevik Eikeland på generelt grunnlag, at Lyngdal kommune har avdekket flere ulovlige tiltak i forbindels­e med den pågående byggesaken.

Hun mener kommunen har fulgt godt opp det som har skjedd på Kåveland.

– Vi har som rutine at vi ber grunneier om å kommentere dette, og dersom det blir konstatert ulovlighet gir vi mulighet for å søke på tiltaket eller tilbakefør­e. Dersom ikke det blir søkt eller tilbakefør­t sender vi ut brev med forhåndsva­rsel om pålegg om søknad/ retting og ileggelse av tvangsmulk­t. Vi har hatt denne praksisen i flere år. De aller fleste saker stopper ved gitt tillatelse eller tilbakefør­t tiltak. Vi har i noen få tilfeller fulgt opp med ileggelse av bøter. Sivilombud­smannen kan få innsyn i et utvalg av saker på forespørse­l, skriver plansjefen.

❞ Vi har i noen få tilfeller fulgt opp med ileggelse av bøter.

Torhild Hessevik Eikeland

 ??  ??
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Plansjef Torhild Hessevik Eikeland innrømmer at kommunens rutiner innen tilsyn og ulovlighet­soppfølgin­g ikke har vaert god nok.
FOTO: TOM ARILD STØLE Plansjef Torhild Hessevik Eikeland innrømmer at kommunens rutiner innen tilsyn og ulovlighet­soppfølgin­g ikke har vaert god nok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway