Lister

Nå skal det samkjøres

Harald Briseid på Feda er en av over 350 som har meldt sin interesse for samkjøring i Lister gjennom en nyoppstart­et Facebook-gruppe. Tiltaket er positivt både sosialt og for miljøet.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

På bare noen få dager steg antallet med flere titalls medlemmer. En person som setter stor pris på tiltaket er fedabuen Harald Briseid, som roser initiativt­aker Mariann Rygh Kvinlaug.

– Jeg synes det er veldig bra at hun har fått på plass dette. Saerlig med tanke på miljøet er dette flott. Om flere benytter seg av dette blir det dessuten mindre kø, sier Briseid til avisen.

Han og hans kone bor like ved Fedabroa, og har valgt å kun ha en bil.

– Om jeg skulle benyttet meg av dette er det viktig at jeg får lov til å betale et lite bidrag, til den som eier bilen. Det koster jo noen kroner per kilometer faktisk. Er man fire personer i en bil som skal fra Feda til Flekkefjor­d, blir det omtrent 20 kroner per person, sier han.

– Over all forventnin­g

– Dette har gått over all forventnin­g. Det er fantastisk at det allerede er så mange medlemmer, sier Mariann Rygh Kvinlaug fra Feda, som for tiden oppholder seg i Spania.

Hun fikk ideen for et par år siden, og inspirasjo­nen er hentet fra nettopp Spania.

Samkjøring

Samkjøring i Lister-området går altså ut på at personer som har behov for å bli fraktet fra et sted til et annet, i eller utenfor regionen, kan legge dette ut på den nevnte Facebook-gruppen. Der kan man få raskt svar på om det faktisk er noen kjørende som skal den samme veien. Men også omvendt. Om noen har tenkt kjøre den og den veien, på et bestemt klokkeslet­tet kan man dele den informasjo­nen på Facebook-siden.

– Det er jo dårlig med busstilbud i regionen, derfor tenkte jeg at et slikt tilbud kunne passe for mange, spesielt helger og kvelder. Og så er det veldig mange som ikke kjører selv. Det kan også vaere at flere kan kjøre sammen, for å spare miljøet, fremholder initiativt­aker Mariann Rygh Kvinlaug og fortsetter:

– Samtidig kan dette også bidra positivt rent sosialt, ved at man blir kjent med nye folk. Personlig har jeg fått nye venner i Spania på grunn av dette.

– Ikke piratkjøri­ng

Hun bruker følgende eksempel på hvordan dette opplegget kan fungere:

– For eksempel kan du legge ut at du skal kjøre til Flekkefjor­d klokka 19.00 på lørdag, og spør om noen som trenger skyss. Eller det kan vaere at vedkommend­e skal til Flekkefjor­d på lørdag kl 19.00, og ikke har skyss, og spør om noen som skal samme vei. Man må jo selvfølgel­ig også skrive hvor man reiser fra, minner Rygh Kvinlaug om.

Samtidig understrek­er hun at dette er ikke en gruppe for piratkjøri­ng.

– Det er mer en fin gest. På denne måten kan alle føle at man bidrar med noe godt til

❞ Inspirasjo­nen er hentet fra Spania.

Mariann Rygh Kvinlaug

samfunnet, sier Mariann Rygh Kvinlaug.

Første tur

Dineke Dubbleboer-wubs har også meldt seg inn i Facebookgr­uppen. Da vi snakket med henne tirsdag hadde hun avtale med en person, gjennom dette forumet, til en kjøring fra Feda til Øye.

– Det blir min første kjøring. Det blir ingen lang tur, men da er jeg ihvertfall i gang. Jeg håper mange melder sin interesse på Facebooksi­den, sier Wubs.

Hun trekker spesielt fram at det ikke er alle som har bil.

– Det er et tydeligvis et behov for et slik tiltak, også er det gøy å kunne hjelpe til, sier Dineke Dubbleboer-wubs blant annet.

 ??  ??
 ??  ?? Harald Briseid sier at han gjerne ville vaere med å betale noen kroner, som skal dekke bil-slitasje, drivstoff og så videre.
Harald Briseid sier at han gjerne ville vaere med å betale noen kroner, som skal dekke bil-slitasje, drivstoff og så videre.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Det var Mariann Rygh Kvinlaug som startet Samkjøring i Lister-området.
FOTO: PRIVAT Det var Mariann Rygh Kvinlaug som startet Samkjøring i Lister-området.
 ?? FOTO: BJØRN HOEL ??
FOTO: BJØRN HOEL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway