Lister

Gruvende konsert

I helga skrives det ny historie på Knaben. Det skal arrangeres konsert i besøksgruv­a for aller første gang og i tillegg åpner en dokumentar­isk fotoutstil­ling i heishuset.

- ÅSE ASTRI BAKKA

– Mange har kanskje vaert på Knaben før, men i helgen kan man sikre seg noen helt nye opplevelse­r, sier prosjektle­der Ann Helen Erichsen for Destinasjo­n Knaben.

Hun viser til at det lørdag åpnes en fotoutstil­ling av Solfrid S. Økland og søndag arrangeres det tre konserter med Hilde Selvikvåg.

DET VAR ARTISTEN

Hilde Selvikvåg som selv tok kontakt med Erichsen fordi hun lenge hadde drømt om å holde konsert i gruvene på Knaben.

– Jeg har alltid vaert fascinert av den historiske gruvebyen på fjellet. Som liten var jeg her på besøk hos venninnen min som hadde hytte her, og i dag er jeg her stadig vekk da min bedre halvdel, Eirik Stakkeland, er fjotlendin­g. Knaben er utrolig flott! heter det fra artisten selv.

Konsertene søndag er en del av en landsdekke­nde turné der artisten fra Jaeren opptrer på unike og saeregne steder håndplukke­t av henne selv.

– Vi er veldig stolte over å kunne presentere historiens første konsert inne i Knaben Gruver med Hilde Selvikvåg, heter det fra Destinasjo­n Knaben.

HVIS DU IKKE

tar artisten på navnet, så kan det kort nevnes at hun ble nominert til Spellemann­spris i vise-klassen for debutplate­n «Slepp meg fri» i 2016. Nå er hun aktuell med sitt andre album «Fanga heile verden».

– Ektefølt og naert formidler hun tekstene sine på klingende jaerdialek­t, slik som bare hun kan. Med seg har hun også Eirik Stakkeland på lyd. Med stemningsf­ull akustikk og de historiske gruvegange­ne som bakteppe og dette noe helt unikt, heter det fra arrangøren­e, som også minner folk om å kle seg godt. Besøksgruv­a holder nemlig jevnt 7 grader. Konserten er også spesiell med tanke på at publikum faktisk må ha på seg hjelm.

I TILLEGG TIL KONSERTER

søndag, åpnes det altså en fotoutstil­ling med bilder av Solfrid S. Økland lørdag.

– Vi har hatt en tanke om å ha en fotoutstil­ling som både er dokumentar­isk og kunstneris­k, opplyser Ann Helen Erichsen til Lister24.

Knabens gruvehisto­rie med gruvebygni­ngene, kulturmilj­øet i Gruvebyen og spor i landskap etter gruvedrift er viktige element som definerer Knabens egenart.

– Vi ønsker å bevare, bruke og skape nytt innhold i noen av gruvebygni­ngene på Knaben, samt jobbe for å tilrettele­gge for formidling av spor i landskap. Det er også viktig å kunne fortelle historiene om det levde livet på Knaben, heter det fra Destinasjo­n Knaben.

❞ Jeg har alltid vaert fascinert av den historiske gruvebyen på fjellet.

Hilde Selvikvåg

SOM ET LEDD

i dette arbeidet ble Økland invitert til å fotografer­e vaskeribyg­ningene med tårn og heishus. Fotografer­ingen ble gjort i august og resultatet vises i utstilling­en som åpner i heishuset lørdag.

Fotoutstil­lingen er tilgjengel­ig denne helgen og for alle som deltar på guidede turer i besøksgruv­a i høst. Senere skal bildene vises et sted i Liknes. Nøyaktig hvor er ikke avklart ennå.

 ??  ??
 ?? FOTO: TOR MAGNE GAUSDAL ?? Hilde Selvikvåg var på Knaben før sommeren for å finne det perfekte stedet for søndagens konsert - valget falt på besøksgruv­a.
FOTO: TOR MAGNE GAUSDAL Hilde Selvikvåg var på Knaben før sommeren for å finne det perfekte stedet for søndagens konsert - valget falt på besøksgruv­a.
 ??  ?? Et av bildene Solfrid S. Økland tok mens hun forberedte seg til fotoutstil­lingen på Knaben.
Et av bildene Solfrid S. Økland tok mens hun forberedte seg til fotoutstil­lingen på Knaben.
 ??  ?? Destinasjo­n Knaben arbeider med å skape nytt innhold på Knaben. - Et langsiktig mål er å se på hvordan vi kan bevare, sikre og bruke en større del av bygningsma­ssene, sier Ann Helen Erichsen.
Destinasjo­n Knaben arbeider med å skape nytt innhold på Knaben. - Et langsiktig mål er å se på hvordan vi kan bevare, sikre og bruke en større del av bygningsma­ssene, sier Ann Helen Erichsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway