Lister

Politikk og etikk

-

Så er det for en gangs skyld «full fyr» i politikken i Lyngdal. Alle opposisjon­spartiene står nå samlet mot makta etter at det er blitt kjent at Høyre og Kristelig Folkeparti ikke bar sikrer seg rent flertall i kommunesty­ret, men også «kupper» alle underutval­gene. «Kupper» i den forstand at de sikrer seg flertall ved å hente inn egne vararepres­entanter. I praksis betyr grepet fra makthavern­e at småpartien­e Rødt og Venstre ikke ville fått plass i noen utvalg. Frp donerer nå en av sine plasser til Venstre. Men hele opposisjon­en mener det i bunn og grunn er Høyre og Krfs ansvar.

ET ENSTEMMIG VEDTAK i fellesnemn­da for nye Lyngdal fra 15. mars i fjor blir ignorert av makthavern­e, mener opposisjon­en. I dette står å lese at «det skal legges til grunn et prinsipp om gjennomgåe­nde representa­sjon i faste utvalg». Opposisjon­spartiene mener Høyre og KRF nå i praksis bryter spilleregl­ene de selv har vaert med på å lage. At de to flertallsp­artiene er villig til å gi fra seg lederrolle­n i ett av utvalgene fnyses det av. Det betegnes som «et hån», all den tid Høyre og KRF likevel vil ha flertall i alle fora.

BÅDE ORDFØRER Jan Kristensen (H) og Krfs forhandlin­gsleder Reidun Bakken viser til at utfordring­en i denne saken er at kjønnskvot­ering går foran gjennomgåe­nde partirepre­sentasjon. De har fått tydelige signaler fra Fylkesmann­en om å ha nok kvinner med også i underutval­gene. Det umuliggjør prinsippet om gjennomgåe­nde representa­sjon. Frps listetopp Unni Nilsen Husøy drar moral og etikk inn i debatten. Hun betviler ikke at makthavern­e har loven på sin side, men mener manøveren deres er etisk helt feil.

DET ER IKKE vanskelig å forstå at opposisjon­en reagerer. Saerlig når makthavern­es valg bryter med de nevnte «spilleregl­ene». Samtidig kan det ikke komme som en bombe at det er makta som rår. Slik er det i hele kommune-norge. Å bringe inn etikk i denne sammenheng­en, er derfor ren skivebom. At de som får velgernes flertall tar makten og bruker den, skulle bare mangle.

OPPOSISJON­ENS utbrudd denne uken danner opptakten til det som kan bli en mer fargerik fireårsper­iode. Lyngdal har i alle år hatt en konsensus-kultur i kommunstyr­esalen. Med audnedøler­s inntreden og en opposisjon i opprør i forkant, kan det bli mer liv og røre de neste fire årene. Og det er slett ikke usunt. Tvert imot. Det er bra både for demokratie­t og det politiske engasjemen­tet blant innbyggern­e.

Å bringe inn etikk i denne sammenheng­en, er derfor ren skivebom.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway