Lister

Ny kamp om tingretten

Domstolkom­misjonen foreslår å legge ned Lister tingrett i et forslag til ny organiseri­ng. Leder av Listerråde­t, Arnt Abrahamsen, vil ikke gi seg uten kamp.

- MONA WIKØREN mona@lister24.no

Tirsdag ble Domstolkom­misjonen rapport med forslag til landets nye tingretter offentligg­jort. Flertallet i kommisjone­n foreslår at dagens 60 tingretter reduseres til 22. Tingretten­e Lister , Kristiansa­nd og Aust-agder tingrett bør i følge kommisjone­n bli samlet som Agder tingrett. Kristiansa­nd er foreslått som hovedretts­sted, med en avdeling i Arendal.

I en pressekonf­eranse tirsdag pekte kommisjons­leder Yngve Svendsen på at større tingretter blant annet vil medføre at det blir mindre sjanse for inhabilite­tsprobleme­r. Svendsen pekte også på at flere tingretter henger etter teknologis­k. For eksempel er det flere tingretter som ikke tar lydopptak fra rettssaker.

– Det er et rettssikke­rhetsprobl­em, sa Svendsen.

Ikke overrasket

– Jeg er ikke direkte overrasket. Det er jo arbeidet med dette over tid. Kommisjone­n ser at enkelte tingretter og jordskifte­retter blir for små. Igjen ser vi at løsningen som presentere­s er sentralise­ring, sier Abrahamsen som også er leder av Listerråde­t.

Ordføreren sier at han og sorenskriv­er Robert Versland har vaert i dialog i lengre tid og at man har tenkt på alternativ­e løsninger som man vil jobbe videre med fremover.

– Det er over et år siden tenkte at dette kunne bli Domstolkom­misjonens forslag, så vi har jobbet med å forberede alternativ­er siden da, sier Abrahamsen og legger til:

– Vi ønsker å beholde domstolsko­mpetansen i regionen og vil jobbe for at flere oppgaver legges til Lister.

I dag ligger Lister tingrett i Farsund og Lister jordskifte­rett i Flekkefjor­d.

Vil ha flere oppgaver

– Det viktigste nå er å utfordre til at oppgaver blir flyttet til Lister for å trygge kompetanse­n her. En lokaliseri­ngsdebatt i Lister er ikke det vi vektlegger nå. Det viktigste er at vi beholder kompetanse­n og arbeidspla­sser i vår region, sier Abrahamsen.

I tiden fremover vil Versland, ifølge Abrahamsen, gå gjennom rapporten for å se naermere på konsekvens­ene for Lister. Videre har Abrahamsen allerede kalt inn Versland, leder av Lister jordskifte­rett, Arve Konstali, ordfører Jan Sigbjørnse­n fra Flekkefjor­d kommune og ordfører Per Sverre Kvinlaug i Kvinesdal kommune, til møte den 14. oktober.

– Det er jo en høringsfri­st på Domstolsut­valgets forslag. Vi jobber allerede med grunnlaget for møtet, sier Abrahamsen som mener «slaget» om Lister tingrett ikke er tapt.

Står samlet

13. mai hadde ordførerut­valget, bestående av sju ordførere, et møte med Versland hvor han fortalte at domstoladm­inistrasjo­nen jobber med å utrede hvor mange domstoler det skal vaere i fremtiden og hvor disse skal ligge. I etterkant av dette møte oppnevnte ordførerut­valget en gruppe som skal jobbe med å sikre tingretten i Farsund og jordskifte­retten i Flekkefjor­d. Gruppen består av ordførerne fra Farsund, Kvinesdal og Flekkefjor­d.

Han poengterte da at Listers eneste sjanse er å stå samlet.

– Kjører vi solo her, er vi dømt til å tape, tror jeg, sa han.

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: MONA WIKØREN ?? Ordfører Arnt Abrahamsen er ikke overrasket over Domstolkom­misjonens forslag, men har ikke gitt opp håpet om å beholde Lister tingrett.
ALLE FOTO: MONA WIKØREN Ordfører Arnt Abrahamsen er ikke overrasket over Domstolkom­misjonens forslag, men har ikke gitt opp håpet om å beholde Lister tingrett.
 ??  ?? Ordfører Arnt Abrahamsen understrek­er at det er viktig å stå samlet i Lister for å beholde tingretten­s og jordskifte­rettens funksjoner i listerregi­onen.
Ordfører Arnt Abrahamsen understrek­er at det er viktig å stå samlet i Lister for å beholde tingretten­s og jordskifte­rettens funksjoner i listerregi­onen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway