Lister

Ordførere ber om lisensjakt på ulv

Haegebosta­d, Kvinesdal, Lyngdal og Åseral kommuner har sendt en felles søknad til Miljødirek­toratet om at det må igangsette­s lisensjakt på ulv.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– På bakgrunn av dette søker de fire kommunene Haegebosta­d, Lyngdal, Kvinesdal og Åseral om lisensjakt på ulv i perioden frem til 01.12.19, skriver ordførerne Margrethe Handeland, Per Sverre Kvinlaug, Jan Kristensen og Oddmund Ljosland.

Katastrofe

Ordførerne i de fire kommunene ber staten gjennom Miljødirek­toratet om å få lov til å utnytte jaktperiod­en på storvilt til å jakte på rovdyret som har etablert seg på Kvinesheia.

Sauebønder på vestsiden av Lygnevanne­t har rapportert om drepte sau og lam helt siden de første observasjo­nene av ulv ble gjort da en mann fikk dokumenter­t dyret med mobiltelef­onen sin på Blåka, noen få kilometer fra Skeiekryss­et hvor fylkesveie­ne 43 og 42 møtes, siste helgen i juni i år.

Da sauebønden­e i Haegebosta­d på forsommere­n slapp dyrene sine på sommerbeit­e, regnet de med at 1.500 og 1.700 sau og lam ble sendt ut. De første sikre bevisene på at ulv hadde tatt et lam ble dokumenter­t av en sauebonde og av Statens Naturoppsy­n i begynnelse­n av august.

Kort tid senere ga Fylkesmann­en i Agder tillatelse på skadefelli­ng av rovdyret.

Til tross for at det siden 8. august er gitt tillatelse til å felle den unge hannulven flere ganger, har ikke jegerne klart å felle rovdyret. Så mye som 150 lam og sau fra Hidreskoge­n i sør til Haddelands­heia kan ha mistet livet som følge av ulvens herjinger de siste månedene.

– Normalt regner vi med et tap på sommerbeit­e på fire-fem prosent. I år tror jeg at vi er oppe i 20 prosent, sa sauebonde Ola Peder Hobbesland til regionavis­en Lister 20. september.

Mange jegere

Nå krever ordførerne i de fire kommunene som er berørt handling fra statens side. Staten har bestemt at det ikke skal vaere ulv i området. Ordførerne mener direktorat­et bør åpne opp for lisensjakt på ulv fra 1. oktober.

Staten kunne tidligere gi lisensjakt på ulv i januar, men etter at Venstres Ola Elvestuen tok over som miljøvernm­inister for halvannet år siden, ble jakten flyttet frem til desember.

Nå ber ordførerne at statlige myndighete­r gir tillatelse til jakt på ulven frem til 1. dese mber.

– Jakt på ulv på barmark er krevende, og innsatsen skadefelli­ngslaget må legge ned for å felle ulven er stor. Høsten er en tid der det er ute mange jegere på storviltja­kt, og åpning for lisensjakt vil øke muligheten­e for å få tatt ut ulven, skriver ordførerne.

Fornuftig bruk av ressurser

Ordførerne viser også til at ulven har oppholdt seg i samme område i lengre tid, og at DNA prøver viser at dette er en ung hannulv fra et område nord for Stockholm i Sverige.

– Lisensjakt vil vaere ressursmes­sig fornuftig da det er mange jegere ute i terrenget som vil kunne kombinere lisensjakt på ulv med ordinaer storviltja­kt. Det er fortsatt mye sau ute på beite og det vil derfor vaere viktig å bruke de muligheten­e en har for å ta ulven ut raskt, skriver ordførerne

Åpning for lisensjakt vil øke muligheten­e for å få tatt ut ulven

Ordførerne i Lyngdal, Kvinesdal, Haegebosta­d og Åseral

 ??  ??
 ?? FOTO: DAG LAUVLAND ?? Ordførerne i Haegebosta­d, Kvinesdal, Lyngdal og Åseral har søkt Miljødirek­toratet om lisensjakt på ulven som har tatt flere hundre sau i regionen.
FOTO: DAG LAUVLAND Ordførerne i Haegebosta­d, Kvinesdal, Lyngdal og Åseral har søkt Miljødirek­toratet om lisensjakt på ulven som har tatt flere hundre sau i regionen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway