Lister

Felte to elg og ble historisk

Malin Eikeland har vaert med på elgjakta for Birkeland jaktlag i Haegebosta­d så lenge hun kan huske, men det som skjedde sist lørdag ble spesielt; for første gang felte hun elg.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Det var ikke bare snakk om bare en okse som hun felte like ovenfor bebyggelse­n på Birkeland i retning Loka. Noen timer senere felte 20-åringen like godt ei ung elgku.

Dermed skrev hun historie for medlemmene av elglaget på Birkeland; For første gang hadde ei kvinne skutt og felt en elg i denne delen av Haegebosta­d.

– Det var ganske artig det som skjedde, ikke minst at begge ble felt på lørdag. Den første, som var en okse hadde et horn med fem tagger. Det andre dyret var ei liten kyr på rundt 2 1/2 år, og den ble felt på det andre jaget noen litt lenger opp på heia, sier Eikeland som for tiden studerer i Grimstad.

Lik innledning av jakten

Sist helg startet årets høydepunkt for mange jegere her til lands, da årets elgjakt ble innledet. Frem til 1. november vil flere hundre mennesker i vårt distrikt dra ut i skogen for å jakte på «Skogens konge».

Inntil for få år siden var det kun jaktlagene i de indre bygdene som kunne starte jakten 25. september. Nå er reglene endret slik at jaktlagene i Lyngdal, Farsund og andre kystnaere områder kan starte jakten tidligere.

– Jegerne her i Lyngdal kan gå ut på samme tid som de gjør i innlandet, men flere av lagene har valgt å vente. En får jo bare en sjanse, sier Kai Våge Skårdal i Lyngdal.

Stabile kvoter

Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyr­å (SSB), ble det under fjorårets jakt i Vest-agder felt 672 elg av en kvote på 1.115 dyr. Året før ble det felt 660 dyr.

Etter det Lister24 forstår er kvotene ved årets elgjakt på tilnaermet samme nivå som de foregående årene

Det var ganske artig det som skjedde, ikke minst at begge ble felt på lørdag.

Flere kvinner

Samtidig med at jaktlagene er opptatt av å høste elg og holde bestanden på et riktig nivå, viser trender at stadig flere kvinner deltar i jakt.

Ifølge SSB skal rundt 500 unge kvinner og jenter ha deltatt på jakt rundt om i landet i 2010. Under jaktåret 2018/2019 skal tallet på kvinner og jenter under 20 år som jaktet ha vokst til 820 personer. Eikeland fikk rask gratulasjo­ner og meldinger om at hun var første kvinne i denne delen av Haegebosta­d som hadde felt en elg.

– Ja, pappa (Geir Eikeland, red.anm.) begynte å mase med en gang han så oksen og sa det var historisk. Det samme mente mange andre som var på laget. Jeg tok jegerprøve­n som 15-åringen, og har klart skyteprøve­n hvert år siden. Jeg har jo vaert med på elgjakt så lenge jeg kan huske, nå var det min tur til å sitte på post og felle elg, sier Eikeland.

– Adrenalin-kick

Den første elgen skjøt hun fra 30 - 40 meters hold, mens kua ble skutt på 50 -60 meters avstand.

– Jeg hadde høyere puls etter at jeg traff den første enn før jeg skjøt. Jeg fikk et skikkelig adrenalin-kick etter jeg så dyret falle etter skuddet! Dette var gøy, forteller hun.

 ??  ?? Stolt viser Malin Eikeland elgoksen hun felt på heia ovenfor Birkeland i Haegebosta­d. I likhet med trender ellers i landet deltar flere unge kvinner aktivt i jakt.
Stolt viser Malin Eikeland elgoksen hun felt på heia ovenfor Birkeland i Haegebosta­d. I likhet med trender ellers i landet deltar flere unge kvinner aktivt i jakt.
 ??  ?? Malin Eikeland og flere andre som var med på jaktlaget på Birkeland samlet seg raskt rundt henne og den ene elgen hun hadde felt før buken ble åpnet. Stadig flere unge jenter deltar i jakt.
Malin Eikeland og flere andre som var med på jaktlaget på Birkeland samlet seg raskt rundt henne og den ene elgen hun hadde felt før buken ble åpnet. Stadig flere unge jenter deltar i jakt.
 ??  ?? Malin Eikeland skjøt elgen fra 30-40 meters hold.
Malin Eikeland skjøt elgen fra 30-40 meters hold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway