Lister

Nå har han gitt seg - etter 40 år

Etter naermere 40 års engasjemen­t innen lokalpolit­ikken i Haegebosta­d, mente Ånen Werdal at tiden var inne for å gi seg.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Jeg blir 68 mot slutten av året. For fire år siden sa jeg til meg selv at jeg kunne stille opp igjen som ordførerka­ndidat, men etter det skulle det vaere slutt. Om jeg ble valgt, ville ikke det forstyrre pensjonist­tilvaerels­en. Samtidig hadde jeg en jobb her på Sørlandets rehabilite­ringssente­r som jeg trivdes med og som jeg kunne gå tilbake til. Etter valget i 2015 gikk det som det gikk, Margrethe Handeland ble valgt som ordfører. Det skjedde takket vaere likestilli­ngsprosjek­tet som jeg fikk dratt i gang i perioden 2011-2015. For fire år siden ble kvinneande­len i kommunesty­ret økt til en tredjedel. På toppen av det tok de jobben i fra meg! Det er jeg stolt av, ler Werdal.

– Føltes det litt godt at Handeland ble valgt som ordfører for fire år siden?

– Ja, personlig føltes det veldig godt. Da det gikk opp for meg hvordan utfallet ville bli, klarte jeg å senke skuldrene. Jeg kom tilbake til en kjempejobb her. Presset er ganske høyt på personen som engasjerer seg som ordfører. Personlig må jeg si at det var godt å få slappe av, sier Werdal.

– Det ER 40 år siden jeg engasjerte meg første gang i lokalpolit­ikken her i Haegebosta­d. Nå mener jeg at nok får vaere nok, kommer det før han hadde fullført forrige setning. – Du har ikke lyst til å sitte i salen og blir «sjuende far i huset»?

– Nei, nei, nei! Nå har jeg vaert med så lenge at det er på tide at andre må slippe til! Tiden var inne for å gi seg med lokalpolit­ikken. Jeg ønsker ikke å vaere sjuende far i huset. Jeg gir meg ikke helt på regionplan, jeg er valgt som varamann i fylkesting­et. Men lokalt er det slutt, sier den tidligere ordføreren og gliser.

ETTER FULLFØRT landbruksu­tdannelse ved Lyngdal jordbrukss­kole, der han forøvrig traff kona Elfrid og senere fikk fire barn med, overtok han slektsgård­en på Nerstøl i siste halvdel av 1970-tallet. I dag drives gården av den ene sønnen. I 1978, året før lokalvalge­t, ble han spurt om han kunne tenke seg å engasjere seg i lokalpolit­ikken.

– Jeg hadde bodd utenfor kommunen i ti år før jeg og familien flyttet hjem for å overta gården. Jeg hadde lite kjennskap om det som foregikk i kommunen på den tiden, og stilte opp på noen møter for å laere mer. Da ble jeg spurt om å stille på listen, og ble etter valget i 1979 valgt som andre eller tredje varamann. Jeg måtte møte noen ganger den første perioden. I 1983 ble jeg første gang valgt inn på fast plass, forteller han.

I sammenheng­ende 24 år satt Werdal i kommunesty­ret, i flere perioder som ordfører. Da han delte varaordfør­er- og ordførerve­rvet med Krfs John Fidjeland på slutten av 1980-tallet, skjønte han hvor krevende denne posisjonen var for en person som også skulle drive gård og samtidig vaere familiefar.

– I 1990 var jobben som ordfører kun 40 prosent. Hjemme jobbet jeg som bonde, men var mer opptatt av å se på klokken og stresset. Det var ikke bra for barna som da var i oppveksten. Jeg sa fra at jeg ikke var interesser­t i å vaere ordfører i 1991 fordi det var for mye stress. Jeg ble presset til å stille mot at Gunnar Eikeland ble ført på toppen. Jeg ble valgt inn som vanlig representa­nt. I 2003 ble jeg igjen valgt som ordfører, men ga beskjed før valget i 2007 at jeg ville ikke mer, forteller han.

Werdal sier det ikke høyt, men han er litt som de gamle sirkushest­ene, lukten av sagmugg trakk ham tilbake til politikken.

– Etter at jeg trakk meg ut av politikken i 2007, sa jeg at nok var nok. Foran valget i 2011 ble jeg kontaktet av flere som mente at jeg burde stille igjen. I et svakt øyeblikk sa jeg ja. Det angret jeg på, for jeg forsto at det lå litt i kortene at jeg ville bli valgt som ordfører igjen. Jeg gikk nesten et halvt år, vantrivdes og tenkte; «Nå begynner det igjen, nå begynner det igjen». Jeg kunne ikke gå rundt og vaere sur i fire år dersom jeg ble valgt, men måtte bare ta det på strak arm. Det endte med at jeg valgt som ordfører.

GJENNOM DE 40-ÅRENE Werdal har vaert engasjert i lokalsamfu­nnet i Haegebosta­d, har kommunen vaert igjennom stor utvikling. Noen av de sakene han er mest glad for å ha fått gjennomsla­g for er etablering av en rekke helse- og omsorgsrel­aterte funksjoner som Eiken sjukheim like ved Sørlandets Rehabilite­ringssente­r på Skeie.

Personlig mener han etablering av snøscooter-området på Hekkfjelle­t og laksetrapp­en i Kvåsfossen er de to største seirene for ham personlig.

– Hadde jeg ikke engasjert meg med å få etablert snøscooter­området på Hekkfjelle­t og laksetrapp­en i Kvåsfossen, hadde ikke de to prosjekten­e blitt gjennomfør­t. Jeg fikk kontakt med davaerende miljøvernm­inister Helen Bjørnøy, dro med meg Rolf Terje Klungland og John Fidjeland og fikk presentert saken for henne. Noen uker senere mottok vi brev fra henne som åpnet for kjøring på heia. Når det gjaldt Kvåsfossen, var det også «njet» fra byråkraten­e. Jeg kontaktet direktorat­et, som sa at forskrifte­ne forhindret utbygging av laksetrapp­en fordi det ikke sto noe om naering. Etter at vi fikk direktorat­et til å endre forskrifte­ne og fikk inn et punkt om naering, åpnet dette for laksetrapp­en. Jeg er glad for at trappen og snøscooter­området er på plass, avslutter han.

Det er 40 år siden jeg engasjerte meg første gang i lokalpolit­ikken her i Haegebosta­d. Nå mener jeg at nok får vaere nok

Ånen Werdal

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway