Lister

Håper på pallplass i verdensmes­terskap

For Håkon Sakariasse­n (22) er det alt eller ingenting under helgens VM i Ironman.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

– Målet er å komme på pallen i min klasse. Så får det baere eller briste. Enten blir jeg blant de beste. Eller så blir jeg sist. Bare det å vaere her er stort, men når jeg først er her, er det ikke bare for å delta, men for å prestere, sier lyngdølen optimistis­k til Lister24 fra Hawaii.

Ekstreme forhold

Grytidlig lørdag morgen lokal tid kaster han seg ut i det 27 grader varme vannet på Hawaii for å delta i verdensmes­terskapet i Ironman, en triatlonko­nkurranse som består av 3,8 kilometer med svømming, 180 kilometer med sykling og til slutt 42,195 kilometer med løping (maraton).

22-åringen har vaert på Hawaii i over en uke for å bli vant med varmen og luftfuktig­heten som er i området.

– Forholdene her er helt ekstreme. Det er 33-34 grader. Det høres ikke så varmt ut i utgangspun­ktet, men luftfuktig­heten er på 8090 prosent. Det er som å løpe i en badstu, så det blir helt klart utfordrend­e. Jeg var forberedt på at det skulle bli varmt, men ikke så ille som dette, forteller Sakariasse­n.

– Alt ligger til rette

På Hawaii kan det også vaere mye vind, noe som kan bli utfordrend­e under svømmingen med høye bølger. Om det blåser så mye som det har gjort i området under tidligere VM, med opp mot 80-90 kilometer i timen med vind, så blir også sykkeldele­n ekstra krevende.

– Det har hendt at deltakere er blitt blåst av sykkelen. Heldigvis er jeg litt tyngre enn mange av konkurrent­ene mine, så det er til min fordel, sier 22-åringen.

Han er en av 40 som har kvalifiser­t seg til å delta i klassen 18-24 år. For å få lov til å bli med i VM må man ha vunnet en Ironmankon­kurranse. Det gjorde Håkon Sakariasse­n i Sør-afrika i april.

Han er innforståt­t med at lørdagens konkurrans­e blir beintøff, men han gleder seg, og føler seg svaert godt forberedt.

– Oppladning­en har vaert veldig god for min del, og alt ligger til rette for at jeg skal kunne klare å prestere bra. Men nivået er skyhøyt. Alle de jeg konkurrere­r mot har vunnet en Ironman-konkurrans­e, sier 22-åringen, som i de siste ukene inn mot VM har hatt et snitt på over 22 timer med trening ukentlig.

– Nå begynner overskudde­t å komme, og da gjelder det bare å klare å holde hodet kaldt underveis, og ikke overvurder­e seg selv, legger han til.

Kynisk

Sakariasse­n, som represente­rer Sykleklubb­en Lyngdal og omegn, regner med at det er mange som kommer til å gå på en smell, og vaere for offensive for tidlig i konkurrans­en.

– Planen min er å svømme hardt, og vaere kynisk på sykkelen og ikke bruke for mange krefter der. Deretter må jeg bruke de første 15-20 kilometern­e på løpe-delen til å finne en grei rytme, sier Håkon Sakariasse­n.

Da han vant Ironman-konkurrans­en i Sør-afrika, brukte han ni timer og 12 minutter. Om han kommer ned mot ni timer på Hawaii mener han det bør holde til seier i klassen. 22-åringen ser for seg at han bør komme ned mot en tid på 9.15 for å komme blant de tre beste.

– Men alt er veldig avhengig av forholdene. Er forholdene vanskelige kan det bli både 11, 12 og 13 timer, sier han.

Sakariasse­n har enda et par år igjen i 18-24-årsklassen. Han har et håp og en målsetting om å klare å bli verdensmes­ter før han er for gammel for klassen.

Totalt 2.600 stiller til start i ulike klasser i Ironman-konkurrans­en på Hawaii i helgen.

Enten blir jeg blant de beste. Eller så blir jeg sist.

Håkon Sakariasse­n

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Håkon Sakariasse­n (22) fra Lyngdal håper på Vm-medalje når han lørdag skal delta i den brutale Ironman-konkurrans­en på Hawaii. Her er han ute på en løpetur på Hawaii noen dager før løpet.
FOTO: PRIVAT Håkon Sakariasse­n (22) fra Lyngdal håper på Vm-medalje når han lørdag skal delta i den brutale Ironman-konkurrans­en på Hawaii. Her er han ute på en løpetur på Hawaii noen dager før løpet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway