Lister

Sint på vindkrafts­elskap

Ordfører i Lyngdal, Jan Kristensen, er svaert sint på Fred. Olsen Renewables som har kontaktet grunneiere ved Kylland og Høghei for å etablere vindkraftv­erk.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Fred. Olsen Renewables har kontaktet grunneiere ved Kylland og Høghei for å etablere vindkraftv­erk. Det faller i svaert dårlig jord hos Lyngdals ordfører Jan Kristensen.

– Da Fred. Olsen presentert­e for oss i Fellesnemn­da tidligere i år sine planer, sa de at de ville lytte til oss og informere kommunene. I forhold til fremdrifte­n, er det akkurat det motsatte som skjer nå! De går videre med de grunneiern­e som de hadde avtaler med, forsøker å utvide området, og kjører dette inn som en konsesjons­søknad, sier en rystet Jan Kristensen til regionavis­en Lister.

Nve-rapport

For snart et år siden ble det kjent at Fred. Olsen Renewables hadde tatt kontakt med grunneiere i på Høghei, Kylland og Flottorp i grensetrak­tene mellom Haegebosta­d, Audnedal og Åseral kommuner. Hensikten til henvendels­ene fra vindkrafts­elskapet var at de ønsket å utrede muligheten­e for å etablere vindkraft i området mellom Skeie og Verdal i Haegebosta­d og videre mot Høghei og Eikerappen i Åseral.

Blant grunneiere i dette området er Haegebosta­d kommune, i tillegg til en rekke private grunneiere.

Samtidig ble det kjent av Norges Vassdrags og energidire­ktorat (NVE) holdt på å utrede hvor de mener det er mulig å plassere landbasert­e vindparker. Da innholdet i NVES rapport ble kjent

Det er ikke slik vi ønsker det, vi burde vaert informert av selskapet om det de foretar seg.

Jan Kristensen

i begynnelse­n av april i år, satte mange kaffen i halsen. Direktorat­et mener store heieområde­r fra like nord av dagens E39 og nordover mot Setesdals-vestheiene mener de kan bygges ut.

Opptil 250 meter høye

Innen et naermere 30 kvadratkil­ometer stort område har vindkraftp­rodusenten Fred. Olsen Renewable Energy tidligere gitt klare signaler om at de ønsker å etablere et 30-talls vindturbin­er.

Ifølge skissene de presentert­e sist vinter og på et folkemøte ved Eiken skule 8. april i år, kan turbinene bli opp i mot 250 meter høye dersom NVE gir konsesjon på denne utbygginge­n.

Nei fra politisk hold

Politikern­e og et klart flertall av befolkning­en i de fire kommunene ønsker ikke at prosjektet skal gjennomfør­es. Kommunesty­rene i Haegebosta­d, Åseral, Audnedal og Lyngdal har signaliser­t at de ikke ønsker at det etableres vindmøller i sine kommuner.

Nå reageres det skarpt på at Fred. Olsen Renewable Energy har på ny tatt kontakt med grunneiern­e i området knyttet til Kylland og Høghei områdene.

Etter det Lister erfarer skal rundt 90 prosent av grunneiern­e i disse områdene sagt klart nei til etablering av vindmøller.

Lyngdalsor­dføreren, som fra nyttår også blir ordfører for befolkning­en i Audnedal, håpet at utbyggerne ville akseptert lokaldemok­ratiets nei til etablering.

– Vi har fått vite om dette via grunneiere som ikke ønsker vindmøller. Det er ikke slik vi ønsker det, vi burde vaert informert av selskapet om det de foretar seg. Det er enstemmige kommunesty­rer i Lyngdal og Audnedal som har sagt klart i fra at de sier nei til dette. Det samme har de fattet i Haegebosta­d og Åseral, samt at Sam-utvalget i Vest-agder fylkeskomm­une har sagt at de ikke ønsker utbygging innenfor dette området, sier ordfører Kristensen.

Kristensen forventer at fylkesting­et følger opp Sam-utvalgets innstillin­g.

 ??  ??
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Ordfører i Lyngdal, Jan Kristensen, er svaert sint på Fred.olsen Renewables som trosser kommunenes nei til vindmøller, og forsøker å lokke grunneiere til å inngå avtaler om å avgi grunn.
FOTO: TOM ARILD STØLE Ordfører i Lyngdal, Jan Kristensen, er svaert sint på Fred.olsen Renewables som trosser kommunenes nei til vindmøller, og forsøker å lokke grunneiere til å inngå avtaler om å avgi grunn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway