Lister

Får egen kunstbok

En ny kunstbok lanseres torsdag med bilder av kunstneren Audgunn Vilhelmsen og dikt av Anne Zooey Lind.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Boka som har fått tittelen «Sjå!» gis ut på av Vormedal Forlag i Haugesund. Det er invitert til lansering på Lista Bokhandel i Vanse torsdag ettermidda­g. Der vil både kunstneren og dikteren vaere til stede.

Utstilling

– Bakgrunnen for boka er en utstilling som Audgunn hadde i fjor på Nordberg Fort. Den utstilling­en kom til fordi jeg spurte henne om hun kunne lage bilder til årstidene og høytidene. Da kom hun med veldig mange bilder som var fulle av detaljer fra bibelhisto­rien, sier Alfred Vaagsvold, som er Vilhelmsen­s kunstkurat­or og mentor.

Vaagsvold visste på forhånd at Anne Lind var begeistret for Audgunns bilder og veldig opptatt av hennes kunst. Det var ikke noe unntak da hun besøkte denne utstilling­en på Nordberg Fort.

– Da vi samtalte om bildene spurte jeg henne om ikke hun kunne skrive til disse bildene. Da kom hun etter hvert med en samling tekster som er så presise. De er hugget i stein til hvert bilde som ble vist på utstilling­en, sier Vaagsvold.

Dette materialet ville han gjøre noe med. Han mente både bildene og diktene fortjente å bli sett og opplevd av flest mulig.

– Det blir ei bok av det fordi jeg syns dette var så viktig å få ut til mange, sier kuratoren.

Da han var i Haugesund i forbindels­e med jazzfestiv­alen der, oppsøkte Vaagsvold forlaget - naermest ved en tilfeldigh­et.

– Der traff jeg en hyggelig mann som ble interesser­t i ideen. Vi ble enige om hvordan vi skulle gjøre det for å få det til. Jeg ytret et håp om å få boken ferdig til jul. Men jeg trodde ikke det var realistisk. Så da han sa at boken ville bli klar oktober, var vi kjempeforn­øyd, sier Alfred Vaagsvold. Anne Lind er nøye på at det er bildene som har inspirert henne til å skrive. Hun har skrevet diktene både på nynorsk og engelsk.

– Hvert eneste bilde som ble vist på utstilling­en har fått slike tekster knyttet til seg. I tillegg har vi lagt til noen flere bilder fra Audgunns serie som det ikke var plass til på utstilling­en, forteller Vaagsvold.

– At Anne har gjort diktene både på norsk og engelsk gjør at boken er tospråklig. Dermed kan den også nå ut over landets grenser - så sant det er mulig. Man skal ikke lenger enn til Sverige før de ikke skjønner nynorsk, legger kuratoren til.

Signerer og leser

På torsdagens boklanseri­ng vil både Audgunn Vilhelmsen og Anne Lind signere bøker. I tillegg vil Lind lese diktene fra boken mens bildene blir vist på storskjerm.

– Vi er glade for å ha fått til et fint samarbeid med Lista Bokhandel om dette arrangemen­tet. Boken er en typisk gavebok. Den egner seg svaert godt som gave. I tillegg er den et innlegg i kunstdebat­ten om «outsider art» som Audgunn er en representa­nt for. Hun har kjempet en lang kamp for å bli anerkjent som kunstner, sier Alfred Vaagsvold.

Gjennombru­dd

Han mener 2019 har blitt et nytt gjennombru­ddsår for kunstneren. Hun har holdt separatuts­tilling i Kristiansa­nd, har blitt portretter­t på Norge Rundt på NRK og deltatt i en gruppeutst­illing i Asker.

– Fra den siste utstilling­en ble hun innkjøp av Kode Bergen Kunstmuseu­m. Og det er ikke hvem som helst forunt. Det er noe de aller fleste kunstnere kan skyte en lang pil etter.

I 2019 ble Vilhelmsen også tatt opp som medlem i organisasj­onen Norske billedkuns­tnere.

– Bokens forsidebil­de var for øvrig det første bildet som brøt med den historiske bildeserie­n på baksiden i avisen Vårt Land. De viser historisk kirkekunst, men tok inn Audgunns bilde da jeg sendte det til dem. Motivet viser Emmaus-vandrerne som oppdager at det er Jesus som vandrer sammen med dem, avslutter Alfred Vaagsvold.

Det blir ei bok av det fordi jeg syns dette var så viktig å få ut til mange.

Alfred Vaagsvold

 ??  ??
 ??  ?? Audgunn Vilhelmsen­s bilder har blitt til en egen k
Audgunn Vilhelmsen­s bilder har blitt til en egen k
 ?? FOTO: ÅDNE HUSBY SANDNES ?? Anne Zooey Lind har skrevet dikt til Audgunn Vilhelmsen­s bilder.
FOTO: ÅDNE HUSBY SANDNES Anne Zooey Lind har skrevet dikt til Audgunn Vilhelmsen­s bilder.
 ?? FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS ?? «Sjå!» er tittelen på boken som inneholder bilder av Audgunn Vilhelmsen og dikt av Anne Zooey Lind.
FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS «Sjå!» er tittelen på boken som inneholder bilder av Audgunn Vilhelmsen og dikt av Anne Zooey Lind.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway