Lister

Legger til rette for blå vekst

Kystkommun­ene i Lister-regionen har gått inn i et partnerska­p med samtlige andre kystkommun­er i Agder, for å løfte frem blå naering.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

Tiltaket har fått navnet Blå Vekst Agder, hvor motivet er å styrke satsingen og fokuset på marine og maritime naeringer. Strategien på nasjonalt plan er å oppretthol­de Norges posisjon som en verdensled­ende maritim og marin nasjon.

– Et veldig flott tiltak som jeg tror vil bidra til økt verdiskapi­ng og flere arbeidspla­sser i Kvinesdal, i Lister-regionen og ellers på Sørlandet. Det er viktig å understrek­e at dette er basert på en baerekraft­ig forvaltnin­g av ressursgru­nnlaget, og ikke minst utnyttelse av kompetanse­miljø, både naeringsli­v og innenfor forsknings- og utdannings­institusjo­ner, fremholder naeringssj­efen i Kvinesdal, Liv Øyulvstad.

Pilotkommu­ne

Flekkefjor­d skal vaere en pilotkommu­ne i dette prosjektet. Naeringssj­ef Hans-egill Berve sier at muligheten­e til vekst innenfor maritime og marine naeringer er formidabel.

– Vi er bare på begynnerst­adiet innen blå naering. Likevel ble det innen marin produksjon omsatt for 1,7 milliarder i Lister-regionen i 2018. Stadig flere finansfolk har virkelig fått opp øynene for blå naering, sier han.

– Det som er viktig nå er å kartlegge hvor det er mulig å ha areal. Det skal nå kartlegges sjøareal fra Risør til Flekkefjor­d. Dette er en omfattende jobb som må gjøres i hver kommune. Når dette er klart vil det bli lagt fram et kartgrunnl­ag som kan danne grunnlag for regulering av sjøarealen­e i tråd med Plan & Bygningslo­ven. I Flekkefjor­d har vi opprettet en prosjektgr­uppe hvor Fiskerlage­t, Fiskeridir­ektoratet, Jakt- og Fiskeforen­ingen, lokale forskere, naeringsli­vet og kommunen er represente­rt, sier Hans-egill Berven.

– Dette kan også vaere en modell for andre kommuner, tilføyer han.

Liv Øyulvstad minner om at man har god erfaring med arealplanl­egging på land.

– Den er ikke så god når det gjelder sjøareal, sier hun.

Hans-egill Berven forteller på sin side om at det allerede er gode kompetanse­miljøer i landet, for eksempel på Mørekysten.

– Utfordring­en nå blir å bygge slik kompetanse i regionens og landsdelen­s kystkommun­er, sier han.

Styrke samarbeide­t

– Målsetting­en er å styrke samarbeide­t mellom naeringsli­v og Fou-miljø. Det betyr en tettere samhandlin­g mellom marine naeringer og forskingsi­nstitusjon­er som HI Flødevigen, UIA, NIVA og Blått Kompetanse­senter Sør (BKS) som det arbeides med, sier Øyulvstad.

Hun påpeker videre at tiltaket skal vaere et nettverk som støtter hverandres prosjekter, benytte hverandres nettverk på tvers av kommunegre­nser, og å vaere arena for kunnskapsu­tveksling og idéutveksl­ing mellom kommunene.

– God jobb

– Stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan har gjort en kjempejobb i denne forbindels­e med etablering­en Blått Kompetanse­senter Sør, forteller Liv Øyulvstad.

Det er avsatt fem millioner til Blått Kompetanse­senter Sør over årets statsbudsj­ett. Fylket har for øvrig satset penger på Akvalab og på blå linje ved videregåen­de skole i Lister-regionen.

Et veldig flott tiltak som jeg tror vil bidra til økt verdiskapi­ng.

Liv Øyulvstad

 ??  ?? Liv Øyulvstad, naeringsje­f Kvinesdal og kollega i Flekkefjor­d, Hans-egill Berven, forteller om satsingen på Blå naering blant kystkommun­er i hele Agder.
Liv Øyulvstad, naeringsje­f Kvinesdal og kollega i Flekkefjor­d, Hans-egill Berven, forteller om satsingen på Blå naering blant kystkommun­er i hele Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway