Lister

Foreldre som skader barn

- Ada Sofie Austegard generalsek­retaer Stine Sofies Stiftelse

«(...) Tiltalte satt deretter et kne i [barnets], rygg mens han løftet opp overkroppe­n ved å holde en hånd rundt halsen til [barnet], og den andre over nese og munn, mens han klemte til med begge hender i den hensikt å drepe gutten.»

Den 2,5 år gamle gutten er ett av barna i de 90 sakene som ligger til grunn for Kripos sin ferske rapport Alvorlig vold mot små barn. Alle ofrene er under 4 år og omhandler mistanke om vold som har resultert i at barnet har fått en alvorlig skade, har fått varig mén eller dør. I halvparten av sakene er de 5 måneder eller yngre. 10 av dem døde. Og det var foreldrene som i all hovedsak var den mistenkte voldsutøve­r. Det er så vondt at det ikke kan beskrives. Disse barna utsettes sjeldent for én enkelt skade. Heller flere bruddskade­r og alvorlige indre blødninger. Det skal ikke mye fantasi til å forstå hvilket smertehelv­ete og redsel det må ha vaert for en 10 uker gamle gutt som fikk påvist følgende skader:

«Brudd i begge kragebein, brudd i til sammen 12 ribbein, brudd i begge armer, brudd i begge lårben, blødning i øyeeplet, hudavskrap og misfarging i øyeeplet.»

Barn har samme smerteters­kel som voksne. Forskjelle­n er at spedbarn ikke kan uttrykke frykt og smerter på annen måte enn ved kroppssprå­k og gråt. Dette er vanskelige saker å etterforsk­e, og kun i fire av de nitti tilfellene kunne de bevise at volden barna var utsatt for var en direkte

Fravaeret av åpenhet og gode tiltak for å forebygge og avdekke voldshandl­inger mot de minste, er det ondskapens triumf?

dødsårsak. Kun én av sakene førte til en domfellels­e under kategorien drap. Dette forklarer hvorfor vi i Norge kan slå oss på brystet og si at vi har få drap. Disse barna havner ikke i drapsstati­stikken.

Hva om vi tenker oss at de 90 barna hadde vaert 90 voksne. Voksne som med egne ord kunne fortelle om det smertehelv­etet og den redselen de opplevde. Hvordan hadde samfunnet og myndighete­ne da reagert og agert?

Under presentasj­onen av Kripos-rapporten sa etterforsk­ningsleder Kåre Svang følgende: Vi må fjerne naiviteten om at foreldre ikke skader egne barn. De fleste foreldre vil det beste for barnet sitt, men det er naivt å tro at alle evner det. Volden i Kripos-rapporten er ofte vold i affekt. Foreldre som er slitne, frustrerte og mangler informasjo­n og hjelp når de står med begge beina i barnegråt, søvnmangel og avmakt. Hvordan kan vi unngå at flere barn havner i den samme statistikk­en som de 90 sakene i Kriposrapp­orten?

Det er et samfunnspr­oblem at vi alle har en gjennomgåe­nde oppfatning at enhver forelder vil sitt barn det beste. Fravaeret av åpenhet og gode tiltak for å forebygge og avdekke voldshandl­inger mot de minste, er det ondskapens triumf?

I over 10 år har Stine Sofies Stiftelse hatt fokus på å forebygge vold mot de minste gjennom vårt informasjo­nsprogram om filleristi­ng. Det funker, men vi må gjøre mer! Derfor har vi nå lansert Stine Sofie Foreldrepa­kke – et informasjo­nsprogram for alle blivende og nybakte foreldre. Temaer som gråt, søvn, hjernebygg­ing, tilknytnin­g og bevissthet rundt egen oppvekst, er en viktig del av programmet. Vi tror det er forebyggen­de å gi foreldre gode strategier for å håndtere krevende situasjone­r. Vi tror det er viktig for å unngå å komme i situasjone­r der du risikerer å skade barnet ditt i affekt. Programmet skal inn i svangerska­psomsorgen, på sykehuset og på helsestasj­onen etter fødsel. Og i tillegg til en egen app, vil nybakte foreldre snart få tilgang på døgnåpen hjelp hos hjelpetele­fonen til Mental Helse.

Du ser det ikke før du tror det. Når vi leser rapporten til Kripos er det umulig å ikke se og umulig å ikke tro. Vi må aldri gi opp ansvaret vi har for å beskytte de små, uskyldige og sårbare barna. Det er hvordan vi tar vare på de svakeste vi skal bli målt som samfunn.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway