Lister

Sånn er jussen, dessverre

-

Onsdag pågrep og siktet politiet i Agder en lokal ung mann for å ha kjørt på og drept Daisy May Tran (28) med bil på Snartemo i Haegebosta­d natt til 2. juni i år. Trans venninne ble også overkjørt, hun overlevde, men ble hardt skadet. Politiet ha siktet den lokale mannen for uaktsomt drap, uaktsom grov kroppsskad­e, brudd på hjelpeplik­ten og promillekj­øring. Det er elektronis­ke spor sammenhold­t med den taktiske etterforsk­ningen som er grunnlaget for at politiet mener det er skjellig grunn til mistanke mot mannen som er siktet. Politiet mener å ha «sikre bevis og god oversikt over hva som har skjedd». Det er en lettelse for ofrenes familier og et helt lokalsamfu­nn at det kan tyde på at saken er oppklart.

Den siktede mannen ble løslatt etter avhør. Årsaken er at politiet mener det ikke er fare for gjentakels­e eller bevisforsp­illelse. Derfor er den siktede mannen ikke begjaert varetektsf­engslet. Siktelsens alvorligst­e punkt er uaktsomt bildrap. Det betyr at personen bak handlingen har vaert uforsiktig og skjødesløs, men ikke hatt hensikt eller overlegg bak forbrytels­en. Drap er drap, men kan altså graderes når uaktsomhet kan tenkes å vaere årsaken. Uaktsomt bildrap straffes dermed mildere enn vanlige drap. Strafferam­men for uaktsomt bildrap er tre års fengsel.

Straffepro­sessloven åpner for å kunne pågripe og fengsle mennesker når det støter den allmenne rettsfølel­sen eller at gjerningen skaper utrygghet dersom den mistenkte er på frifot. Allmenn rettsfølel­se slår først inn som kriterium når det er «saerlig alvorlige forbrytels­er, som kan medføre fengsel i 10 år eller mer». Det understrek­er hvorfor politiet har valgt å løslate den siktede mannen. I tillegg kommer politiets vurdering: Taktiske og tekniske bevis knytter personen så sterkt til ugjerninge­n at forklaring­en hans kun er et element i bevisførse­len. Folkedomst­olen kan lett komme til å mene at siktede i så alvorlige saker burde vaert fengslet inntil rettssaken kommer opp, men slik er ikke strafferet­ten bygget opp. Sånn er jussen, dessverre.

Det er en lettelse for ofrenes familier og et helt lokalsamfu­nn at det kan tyde på at saken er oppklart.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway