Lister

Sa ja til nytt boligområd­e

Lyngdal kan om noen år få et nytt boligområd­e som strekker seg fra Herdal til Bergehei.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Torsdag besluttet kommunesty­ret å gi sin tilslutnin­g til justeringe­ne i planen.

Kommunepla­n

I heieområde­ne på østsiden av Lyngdalssl­etta, har kommunen siden 2015 sett på muligheten­e for å etablere nye boligområd­er. Bakgrunnen for dette er kommunepla­nen for perioden 20142025, som omfatter dagens kommune.

Over to-tredjedele­r av befolkning­en i «gamle» Lyngdal bor i dag mellom kommunesen­teret Alleen, med boligområd­er mot og rundt indre del av Rosfjorden, og Rom.

Ettersom kommunepla­nen fastslår at utbygging av nye boligområd­er på og rundt Lyngdalssl­etta ikke bør skje på vestsiden av fylkesvei 43, har Bergeheia, Bergsakerh­eia og Gaukås mot Herdal blitt plukket ut som de mest aktuelle områdene for etablering av nye boligområd­er.

Ny bydel

Da politikern­e i september 2015 vedtok kommunepla­nen frem til 2025, var grunntanke­n at kommunen skulle ha en styrt utvikling av de nye boligområd­ene.

Området benyttes i dag til boliger, naering og friluftsli­v. Innenfor planområde­t finner en blant annet bergverksi­ndustri på Akersmyr. Området har også et rikt dyreliv.

I planen er det foreslått plassert flere hundre boliger i området som strekker seg fire-fem kilometer i luftlinje, i tillegg til at det trolig vil bli satt av areal til barnehager og skole.

Rekkefølge­krav

Da planen ble lagt ut til høring første gang, reiste Fylkesmann­en i Agder innsigelse mot et hytteområd­e naer Stemtjønna, ikke minst mot ønsket om hytter og bebyggelse innen 50-meterssone­n.

Videre reiste Fylkesmann­en innsigelse mot støyrappor­ten fra ordinaer drift og utvidelse av naeringsom­råder på Akersmyr. I juni i år trakk Fylkesmann­en innsigelse­n på bakgrunn av støyrappor­ten og forslag til endringene av planen.

– Etter disse retningsli­njene vil det, slik vi ser det, vaere gunstig å begynne utbygging i sør-vestre del, naermest Alleen. Vi ber om at en vurderer rekkefølge­krav også knyttet til dette, mener Fylkesmann­en.

Ikke enig

Administra­sjonen i Lyngdal kommune er ikke helt enig med Fylkesmann­en om at en bør starte utbygging av områder i sør-vest. Før de første traerne kan felles og spaden stikkes i jorden inne på Bergeheia og Bergsakerh­eia, må Eierslands­veien oppgradere­s. Oppgraderi­ngen av denne fylkesveie­n vil bli svaert kostbar, og det er stor usikkerhet når denne veien vil bli prioritert.

– Slik planen ligger nå, så vil forholdene ligge til rette for utbygging i nord basert på dagens infrastruk­tur i Hagekleiva, og det vil kunne vaere reelt å starte innen kort tid. Rådmannens vurdering er at det vil vaere urimelig å kreve en slik utbyggings­rekkefølge, selv om man kan se at en styrking av Alleen som senter er en viktig prioriteri­ng, skriver rådmannen i sin kommentar.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Berge- og Bergsakerh­eia skimtes oppe til venstre på dette bildet av Lyngdalssl­etta fra dyrskuehel­ga.
FOTO: TORREY ENOKSEN Berge- og Bergsakerh­eia skimtes oppe til venstre på dette bildet av Lyngdalssl­etta fra dyrskuehel­ga.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway