Lister

Gjenvalgt, men fikk kritikk

Jan Kristensen ble som ventet historisk da han ble valgt som tidenes første ordfører i nye Lyngdal torsdag.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Det var et flott smykke, og et flott nytt kommunevåp­en. Det at jeg ble valgt med 18 mot 17 stemmer, er et symbol fra opposisjon­en om at de vil vise motstand. Jeg trengte 18 stemmer for å bli valgt. Jeg håper likevel at vi den neste fireårsper­ioden skal klare å få enstemmige vedtak, sier ordfører Jan Kristensen.

Protest mot prosess

Torsdag kveld ble kommunesty­ret for den nye kommunen formelt satt med valg av formannska­p, ordfører, varaordfør­er og utvalg. Ikke uventet ble Kristensen valgt som ordfører og Krfs Jon Are Åmland som varaordfør­er.

Valget gikk ikke helt ubemerket. Opposisjon­spartiene Arbeiderpa­rtiet, Venstre, Rødt, Senterpart­iet og Frp stemte blankt på valget av de to øverste politiske vervene i den nye kommunen.

Dette kan bli en utfordring i den politiske debatten de kommende fire årene.

Maktarroga­nse

Det satte ikke minst Rødts Marius Thoresen farge på. Han mente Høyre og KRF ikke tok hensyn til intensjone­ne i avtalen som Fellesnemn­da hadde forhandlet seg frem til om at innbyggern­e i de to kommunene skulle behandles som likeverdig.

Han kalte Krfs og Høyres framferd om fordeling av posisjoner som maktarroga­nse.

– Jeg står her på talerstole­n, med en stor bekymring og litt vond smak i munnen og dårlig magefølels­e. Jeg er bekymret for samarbeids­klimaet de neste fire årene. Dette er på grunn av den maktarroga­nsen og flertallss­tyret som Høyre og KRF har vist siden valget. Er det virkelig slik at Høyre og KRF er så herskesyke at fellesnemn­da ikke betyr noe? spurte Thoresen.

Mektig provosert

Det fikk Høyres tidligere gruppelede­r Roger Abusland til å se rødt. Han ga klar uttrykk for at han var mektig provosert over opposisjon­ens framferd, og hevdet at Venstre hadde sagt fra seg plass i et utvalg.

– Jeg skjønner godt kritikken fra Thoresen, men han burde kanskje ha rettet den mot de andre partiene i opposisjon­en og ikke mot Høyre og KRF, sier Abusland til Lister etter debatten.

Venstres Steinar Bjørnstøl reagerer på Abuslands utspill fra talerstole­n.

– Jeg har ikke sagt fra meg noe plass i noen utvalg. Jeg er medlem i barn og oppvekst. Jeg vil sitte i opposisjon for å drive Venstres politikk, og ikke binde meg i posisjon. Det var ikke noen forutsetni­nger fra vedtaket i fellesnemn­da om at man måtte binde seg til noen andre partier for at alle skulle oppnå plass i utvalgene. Her styrer Høyre og KRF med knappest mulig margin, 18 mot 17. så tar de rubbel og bit i de store utvalgene og tar ikke kvalifikas­joner og folkets beste. Så skylder Høyres Abusland på Venstre for at Rødt ikke får et fast medlem i et utvalg! Jeg skjønner politikk er makt, men dette er drøyt, skriver Bjørnstøl i en melding til Lister.

Tror på en god kommune

Den nyvalgte ordføreren innrømmet i sin takketale til representa­ntene at den nye kommunen med vel 10.500 innbyggere går spennende tider i møte.

– Jeg må først takke til velgerne som har valgt oss. Vi er 35 kommunesty­rerepresen­tanter, og det er spesielt å bli valgt som ordfører. Vi vil gå inn i en spennende tid for den nye kommunen. Det er spesielt takknemlig at vi klarte å slå oss sammen. Vi har tre sammenslåi­nger i Agder. Lyngdal og Audnedal er den eneste som ble gjennomfør­t frivillig. At innbyggern­e valgte å ta det valget og gå den tøffe veien, er imponerend­e. Vi har hatt fire år på å jobbe med dette, og fått til et tettere samarbeid. Vi har trygget innbyggern­e om at dette skal vi klare. Vi har lykkes med å gå sammen, og jeg tror vi skal få til en fantastisk god kommune, sa ordfører Kristensen da han takket for tilliten.

❞ Det at jeg ble ble valgt med 18 mot 17 stemmer, er et symbol fra opposisjon­en om at de vil vise motstand. Jan Kristensen

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Leder av fellesnemn­da for opprettels­en av nye Lyngdal, Audnedals ordfører Reidun Bakken, fikk aeren med å overlever det nye ordførerkj­edet til Jan Kristensen.
FOTO: TORREY ENOKSEN Leder av fellesnemn­da for opprettels­en av nye Lyngdal, Audnedals ordfører Reidun Bakken, fikk aeren med å overlever det nye ordførerkj­edet til Jan Kristensen.
 ??  ?? Rødts Marius Thoresen (t.v.) og Venstres Steinar Bjørnstøl ser bort til en meget irritert Roger Abusland fra Høyre, etter at Thoresen kalte Høyres og Krfs framferd for maktarroga­nse.
Rødts Marius Thoresen (t.v.) og Venstres Steinar Bjørnstøl ser bort til en meget irritert Roger Abusland fra Høyre, etter at Thoresen kalte Høyres og Krfs framferd for maktarroga­nse.
 ??  ?? Representa­ntene fra Høyre og KRF reiste seg da de ga sin tilslutnin­g til Jan Kristensen som ordfører. Sp, Ap, Venstre, Rødt og Frp viste sin misnøye mot prosessen flertallet har kjørt i fordeling av posisjoner at de stemte blankt.
Representa­ntene fra Høyre og KRF reiste seg da de ga sin tilslutnin­g til Jan Kristensen som ordfører. Sp, Ap, Venstre, Rødt og Frp viste sin misnøye mot prosessen flertallet har kjørt i fordeling av posisjoner at de stemte blankt.
 ??  ?? Med Høyres og Krfs 18 stemmer ble Jan Kristensen valgt som ordfører.
Med Høyres og Krfs 18 stemmer ble Jan Kristensen valgt som ordfører.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway