Lister

Laerer Sfo-barna å spille bridge

– Det er vanskelig, men ikke for vanskelig, sier Marko Gremaud Larsen (9) som går i 3. klasse på Borhaug skole.

- MONA WIKØREN mona@lister24.no

Han er en av 18 elever som hare begynt på bridgekurs som er et nytt tilbud for elever rett etter skoletid.

Frukt og kortspill

Hver mandag etter skoletid kan de barna som ønsker delta på kurset som startet mandag i forrige uke. Da var det 14 barn som deltok. Da Lister var på besøk mandag i forrige uken, var hele 18 elever klare for å bevege seg inn i kortspille­ts verden.

– Man må tenke, sier Marko og tar en bit av en banan før han legger til:

– Og man tenker bedre hvis man har spist!

På bordene er det skåler med frukt som elevene kan forsyne seg fra i minuttene før bridgekurs­et starter.

Meningsfyl­t etter skoletid

Marianne Harding er kursholder og får hjelp av Helge Maesel og Siri Sandnes.

For Harding, som er ansatt som konsulent i Norsk Bridgeforb­und, er bridge en stor del av livet. Selv om hun jobber i forbundet, er kurset hun tilbyr barna noe hun gjør på fritiden.

Hun forteller at hun har planlagt et slikt opplegg i et år sammen med de to andre voksne, Maesel og Sannes.

– Elevene går i 3. og 4. klasse. Når de går i 4., får de ikke lenger tilbud om SFO og blir gående uten noe tilbud frem til foreldrene kommer hjem. I stedet for å vaere alene hjemme, kan de ha det artig med medelever og gjøre noe meningsfyl­t sammen, sier Harding.

Elementaer­t om kortspill

Alle barna har en trekloss stående foran seg. I klossene er det to spor. Hensikten er at barna skal sortere kortene i sporene.

– Hendene deres er små, og da kan det vaere vanskelig å holde mange kort, forklarer Harding.

Bridge er en ganske avansert kortspill som det tar tid å laere. Harding sier at dagens barn gjerne ikke er så kjent med kortspill som barn var før i tiden. Derfor laerer barna alt fra scratch. Først og fremst må de laere å skille kortfargen­e, hva de kortene heter og rangering av kortene.

– Og så har de laert å ta stikk. Det skal vi trene mer på i dag, sier Harding.

Elevene får utdelt tradisjone­lle kortmapper som man gjør i bridge. I hver mappe er kortene fordelt likt slik at alle bordene spiller de samme spillene. De spiller ikke med full kortstokk enda. Foreløpig spiller de med de ni kortene i hver farge som har høyest farge. Og Harding råder dem til å tenke litt på hvordan de bør spille kortene for å få flest mulig stikk.

Kortet man vinner stikk med, legges som ett-tall. Kortene man taper stikk med, legges på tvers, som et minustegn. Slik blir det lett å telle stikkene når et spill er ferdig.

Sommerleir om to år

Elevene er i dyp konsentras­jon. I begynnelse­n av et spill er det ofte lett å vite hva som er sikre stikk, men det er ikke alltid det lureste å spile de sikre stikkene først. Dette vil barna få mer og mer trening på etter hvert.

– De spiller ikke bridge enda. Vi fokuserer på spilltekni­kk, logisk tenkning, fair play og samarbeid. Jeg håper de får lyst til å spille kort og at det er kortspill de velger når de er sammen med venner hjemme, sier Harding.

Om to år til vil barna vaere på et helt annet nivå. Da spiller de bridge og er i stand til å spille turneringe­r med andre juniorspil­lere.

– I første omgang er målet å delta på sommerleir­en på Lillehamme­r om to år til. Da håper vi Farsund Bridgeklub­b har lyst til å bidra økonomisk slik at de får busskyss.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Marko Gremaud Larsen (9) setter kortene opp i kortholder­en. Slik blir det lett å holde oversikten over kortene
Marko Gremaud Larsen (9) setter kortene opp i kortholder­en. Slik blir det lett å holde oversikten over kortene
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Full konsentras­jon rundt spillebord­et.
Fra venstre: Fiona Marie Andreassen
(8), Mathea Undem Harding (8), Thomas Tollisen (8) og Sophie Overaa (8).
FOTO: MONA WIKØREN Full konsentras­jon rundt spillebord­et. Fra venstre: Fiona Marie Andreassen (8), Mathea Undem Harding (8), Thomas Tollisen (8) og Sophie Overaa (8).
 ??  ?? 18 barn laerer å spille bridge på Borhaug. På bordet i forgrunnen sitter (f.v.)
Fiona Marie Andreassen
(8), Mathea Undem Harding (8), Thomas Tollisen (8) og Sophie Overaa (8).
18 barn laerer å spille bridge på Borhaug. På bordet i forgrunnen sitter (f.v.) Fiona Marie Andreassen (8), Mathea Undem Harding (8), Thomas Tollisen (8) og Sophie Overaa (8).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway