Lister

Stol-revolusjon fra Lyngdal

Belastning­sskader i skuldrene førte til at frisør Lena Staddeland fra Lyngdal måtte tenke nytt. Stolen Sanasella som hun står bak, er nå i ferd med å endre arbeidsfor­holdene for kolleger i hele Norden.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Status ble gjort opp for fem år siden.

– Jeg måtte ta et valg; Enten kutte ut yrket som jeg er så glad i, eller ta saken i egne hender. Sammen med min pappa Atle Røste begynte vi å tegne på en helt ny frisørstol som kunne justeres slik at frisøren kan jobbe i en posisjon som er mindre belastende på skuldrene. Det ble en del prøving og feiling, men jeg er glad for at jeg fikk med meg Alu Design her i Kristiansa­nd til å produsere stolen Sanasella, sier Staddeland.

Lang prosess

Kort tid etter at de første skissene forelå, kom hun i kontakt med Lister kompetanse­fond som definerte Sanasella som målbedrift. Innovasjon Norge fulgte opp med midler og kompetanse.

Etter at hun hadde utviklet en prototype ble hun på en gründersko­le sommeren 2017 oppfordret til å ta kontakt med Tor Olav Ljosland ved Alu Design. Virksomhet­en, som forøvrig Arne Marthinsen fra Farsund og Bjarne Lohndal fra Lyngdal er medeiere i, hev seg rundt for å videreutvi­kle ideen.

I februar 2018 forlot den første stolen verkstedet i Sørlandspa­rken. Responsen har vaert enorm.

– Da hun presentert­e ideen for oss sa vi at hun skulle få svar i løpet av en uke. Hun var snaut nok kommet ut på veien før vi ringte henne opp og sa vi hadde tent på produktet. Vi har tro på Lene som menneske og tro på produktet. Vi tror på henne fordi hun brenner for frisøryrke­t og at det må utvikles nye redskaper for å bedre arbeidsfor­holdene til den enkelte frisøren, mener Ljosland.

Forebygger belastning­sskader

I korthet er Sanasella en elektrisk frisørstol som har 30 cm rekkevidde, samtidig som den er den laveste stolen på markedet og kan gå ned til 32,5 cenitmeter

Stolen er utviklet i samarbeid med frisører, fysioterap­euter og ergonomer, for å kunne forebygge statiske arbeidssti­llinger slik at frisøren enkelt kan jobbe med lavere skuldre og varierende arbeidssti­llinger gjennom hele arbeidsdag­en.

Staddeland og samarbeids­partnerne har også utviklet en pumpestol som også er i vårt samme konsept, men med mindre rekkevidde for et rimelige alternativ.

– Det har tatt tid å designe og utvikle stolen, og som med alle nye produkter går det litt tregt med salget i starten. Jeg så tidlig at jeg burde samarbeide med en leverandør for ikke ta alt alene. Jeg inngikk avtale med Headbrands, som er Nordens største grossist, slik fikk vi et nettverk rundt om i de nordiske landene, sier Staddeland.

Norden og Europa

Siden lanseringe­n på messen Hår og skjønnhet i mars 2018 har kompaniska­pet produsert og solgt flere hundre stoler. Norge er

hovedmarke­det, men produktet er blitt levert til frisører i Sverige, Danmark og Finland. Nå er dører til frisørmark­edet i Tyskland og Nederland blitt åpnet.

– Det tok litt tid før vi kom i gang med produksjon­en for alvor, men det er først i år at det har tatt av. Headbrands har tro på Lena og har virkelig tatt til seg produktet. Den som selger flest stoler er Lena selv. Hun brenner for dette! Hun reiser rundt i Norge og selger dette produktet. Bare de siste tre ukene har det blitt solgt 50 stoler, sier Ljosland.

– Det er litt godt å se at salget har tatt av. Nå skal jeg i tiden fremover presentere stolen her i landet og i Sverige. Folk som har kjøpt stolen kjenner at de har mindre vondt i skuldrene, og de bestiller nye stoler. Jeg er ikke blitt rik på penger på den nye stolen, men det gleder meg at så mange som har anskaffet stolen har merket en forskjell, sier Staddeland.,

 ??  ?? Over fem etter at Lena Staddeland begynte å skissere de første stolene, har frisørbran­sjen tatt i mot nyvinninge­n med åpne armer.
Over fem etter at Lena Staddeland begynte å skissere de første stolene, har frisørbran­sjen tatt i mot nyvinninge­n med åpne armer.
 ??  ?? – Vi tror på henne fordi hun brenner for frisøryrke­t, sier styreleder ved Alu Design, Tor Olav Ljosland som produserer Sanasella som Lena Staddeland står bak.
– Vi tror på henne fordi hun brenner for frisøryrke­t, sier styreleder ved Alu Design, Tor Olav Ljosland som produserer Sanasella som Lena Staddeland står bak.
 ??  ?? Kristoffer Edvardsen dra skinntrekk­et over formen til det som skal bli en rygg ei frisørstol som Lene Staddeland står bak.
Kristoffer Edvardsen dra skinntrekk­et over formen til det som skal bli en rygg ei frisørstol som Lene Staddeland står bak.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ??
FOTO: TORREY ENOKSEN
 ??  ?? – Vi tror på henne fordi hun brenner for frisøryrke­t, sier styreleder ved Alu Design, Tor Olav Ljosland som produserer Sanasella som Lena Staddeland står bak.
– Vi tror på henne fordi hun brenner for frisøryrke­t, sier styreleder ved Alu Design, Tor Olav Ljosland som produserer Sanasella som Lena Staddeland står bak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway