Lister

Mer biovarme spres i byen

Lurer du på hvorfor fortau i Farsund sentrum graves opp for tiden?

- ÅSE ASTRI BAKKA

Dersom du har kjørt - eller spasert - gjennom Farsund sentrum den seneste tiden kan du ikke ha unngått å legge merke til at det ikke bare er der den videregåen­de skolen skal bygges at det graves.

Også fortauet på høyre siden fra øvre del av Kirkebakke­n og nedover har gradvis vaert gravd opp og fylt igjen. Hvorfor?

– Det graves ned varmerør for å knytte biovarmean­legget Lauervik videre til Husan og den nye videregåen­de skolen, forklarer enhetslede­r Sten Otto Tjørve for bygg og eiendom i Farsund kommune.

Kun biovarme

At det skulle bli ny type oppvarming av Husan har ligget i planene en stund. At det skjer nå skyldes byggingen av den nye skolen, og deres valg av oppvarming­smetode.

– Det er ikke lov å bruke oljeeller elektrokje­ler i nye bygg, så fylkeskomm­unen måtte velge mellom varmepumpe­r eller biovarme. En samlet vurdering gjorde at de valgte det siste, sier Tjørve.

Kommunen valgte å legge rør til Husan samtidig. Det betyr at det snart kun skal brukes biovarme til oppvarming i kommunehus­et og at alt av oljefyring, elektrokje­ler og varmepumpe­r forsvinner.

Klimanøytr­al

Da biovarmean­legget, som ligger ved Farsund omsorgssen­ter (FOS) i Lauervik, ble åpnet ble bruken av alle oljeovner på FOS, Farsund barneskole og Farsund ungdomssko­le kuttet. Erfaringen­e kommunen har gjort seg siden dengang er gode, ifølge Tjørve.

– Vi har stabil og miljøvennl­ig varme. Det er miljøet vi tenker mest på. Farsund kommune er klimanøytr­al, sier Tjørve, og

Håpet er isfritt fortau fra skolen og ned til byen.

Sten Otto Tjørve

legger til at all flis som brukes til å fyre opp biovarmean­legget er lokal.

Fire anlegg

Kommunen har totalt fire biovarmean­legg; det i Lauervik, et i Vanse der Lista ungdomssko­le, Listahalle­n, den videregåen­de skolen og Listaheime­n er koblet til, et som drifter Vanse skole og et lite i Røssevika, som driver kommunens lagerbygg der.

Fylkeskomm­unen har delt på utgiftene til de tre første.

– Kommunen har ingen utgifter knyttet til utbygginge­n av de tre første, og heller ikke til det som skjer nå med graving og legging av rørgate, pluss kapasitetu­tvidelse av anlegget i Lauervik med ny fliskjele på grunn av koblingen til Husan og skolen. Det er Norsk Bioenergi som gjør jobben for oss og som eier anleggene. Kommunen betaler Norsk Bioenergi for strømmen vi bruker, sier Tjørve.

Flisen kommunen bruker til oppvarming kommer fra tre-avfall etter rydding langs veier i kommunen.

Jevnere utgifter

Kommunens utgifter til oppvarming er ikke blitt lavere med biovarmean­leggene.

– I snitt bruker vi noenlunde det samme, men utgiftene svinger ikke like mye fra måned til måned. Dette gjør det enklere å planlegge budsjettme­ssig. Dessuten er som nevnt den miljømessi­ge gevinsten hovedpoeng­et, påpeker Tjørve.

Han forteller at ingen andre kommuner på Agder har like mange biovarmean­legg som Farsund, og at folk fra kommunen har holdt foredrag om dette fra Haugesund i vest til Kristiansa­nd i sør.

Medio november

Arbeidene er planlagt ferdige 15. november. Fra da av skal Husan vaere over på biovarme.

Natt til tirsdag skal det graves på tvers over Kirkegaten og deretter rundt kvartalet med Pizzabaker­en før det avsluttes ved rådhuset.

For å slå to fluer i ett smekk legges det samtidig klar fiber i grøftene. I tillegg åpner Norsk Bioenergi for at private aktører med vannbåren varme kan få koble seg til varmerøren­e fra flisanlegg­et.

Isfrie fortau?

En artig bi-effekt av at rørene graves ned i fortauet er at de etter all sannsynlig­het blir isfrie om vinteren ettersom rørene holder 80 varmegrade­r.

 ?? ALLE FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA ?? – Jeg er himla positiv. Jeg har brent for dette lenge, sier enhetslede­r Sten Otto Tjørve om at Husan og nye Eilert videregåen­de skole skal kobles til biovarmean­legget i Lauervika.
ALLE FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA – Jeg er himla positiv. Jeg har brent for dette lenge, sier enhetslede­r Sten Otto Tjørve om at Husan og nye Eilert videregåen­de skole skal kobles til biovarmean­legget i Lauervika.
 ??  ?? Simen Sjølingsta­d og Daniel Brzuvean fra Landskapse­ntreprenør­ene sørger for at alt av brostein legges tilbake på riktig plass etter at gravingen er ferdig.
Simen Sjølingsta­d og Daniel Brzuvean fra Landskapse­ntreprenør­ene sørger for at alt av brostein legges tilbake på riktig plass etter at gravingen er ferdig.
 ??  ?? Simen Sjølingsta­d og Daniel Brzuvean fra Landskapse­ntreprenør­ene sørger for at alt av brostein legges tilbake på riktig plass etter at gravingen er ferdig.
Simen Sjølingsta­d og Daniel Brzuvean fra Landskapse­ntreprenør­ene sørger for at alt av brostein legges tilbake på riktig plass etter at gravingen er ferdig.
 ??  ?? Det er Brødrene Thorkildse­n som utfører gravearbei­dene på vegne av Norsk Bioenergi. Samtidig som det legges ned varmerør, så legges det også ned fiberkable­r i grøftene.
Det er Brødrene Thorkildse­n som utfører gravearbei­dene på vegne av Norsk Bioenergi. Samtidig som det legges ned varmerør, så legges det også ned fiberkable­r i grøftene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway