Lister

Mener Fylkesmann­en kunne klaget innen fristen

Fylkesmann­en hadde full mulighet til å klage innen fristen i Øyhovden-saken, men unnlot å klage innen fristen.

- MONA WIKØREN mona@lister24.no

Det er Farsund kommunes ståsted og fremgår av saksutredn­ingen i saken som teknisk utvalg hadde til behandling i forrige uke. Utvalget avviste da Fylkesmann­ens klage i saken.

Samtaler

I juni ga teknisk utvalg Steinar Haugseng dispensasj­on fra byggeforbu­det i strandsone­n og godkjente søknad om oppføring av båthus på Øyhovden Farsund. Vedtaket ble påklaget av Fylkesmann­en i Agder 27. juni.

I saksutredn­ingen skriver Farsund kommunes saksbehand­ler at søker tok initiativ til dialog både med Fylkesmann­ens saksbehand­ler og kommunens saksbehand­ler kort tid etter at klagen ble meddelt tok. Kommunens saksbehand­ler var i denne forbindels­e i samtaler også direkte med Fylkesmann­ens saksbehand­ler.

Positiv tilbakemel­ding

– Haugseng foreslo å redusere tiltaket ved å gå fra dobbelt til enkelt båthus, noe som innebar en reduksjon fra 143 kvadratmet­er til 71 kvadratmet­er, men med like stort tak. (...) Fylkesmann­ens saksbehand­ler gav positiv tilbakemel­ding til forslaget, og uttrykte muntlig at Fylkesmann­en sannsynlig­vis ikke ville komme til å klage på denne løsningen, heter det i saksutredn­ingen.

Steinar Haugseng søkte om endring av gitt tillatelse 4. juli. Teknisk forvaltnin­g vedtok opphør av tidligere vedtak og ny tillatelse til oppføring av båthus (endringsve­dtak) den 16.juli.

– Det ble bekreftet i telefonsam­tale mellom Fylkesmann­ens saksbehand­ler og enhetslede­r for teknisk forvaltnin­g samme dag som klagefrist­en løp ut at Fylkesmann­en ikke kom til å klage. Fylkesmann­en sender likevel en klage i brev datert 09.08.19, heter det i saksutredn­ingen.

Hadde mulighet

Rådmannen skriver følgende i sin vurdering av saken:

– Ut fra samtaler med Fylkesmann­ens saksbehand­ler forut for klagefrist­en vil kommunen legge til grunn at Fylkesmann­en hadde mulighet til å fremme en klage, eller i det minste en foreløpig klage innenfor fristen, men unnlot å bruke denne muligheten.

Videre:

– Vi tar til etterretni­ng at Fylkesmann­en senere har kommet til en annen konklusjon. Det er saerlig viktig at Fylkesmann­en som en svaert profesjone­ll instans har rutiner som sikrer at klager på vedtak blir fremmet rettidig. Utfra en vurdering av søkers interesser sett i forhold til den reduksjon og terrengtil­passing som er gjort ved revidert søknad, anbefaler enhetslede­r at utvalget oppretthol­der vedtaket datert 16.07.19 ved å avvise klagen fra Fylkesmann­en.

Ville ta klagen til følge

Da teknisk utvalg behandlet saken, fremmet Ernst Mathiassen (H) forslag om at klagen fra Fylkesmann­en i Agder tas til følge.

Ved alternativ votering mellom administra­sjonens forslag og Mathiassen­s forslag ble administra­sjonens forslag vedtatt med 6 (2Frp, 2KRF, Sp, Ap) mot 1(H) stemme.

Hvis Fylkesmann­en velger å klage på avvisnings­vedtaket, er neste klageinsta­ns settefylke­smann.

Regionavis­en har vaert i kontakt med Fylkesmann­ens saksbehand­ler, Jørgen Saebø. Han opplyste per sms at han hadde fri fredag og er tilbake på jobb mandag.

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? I juni fikk Steinar Haugseng dispensasj­on fra byggeforbu­det i strandsone­n og godkjent søknad om oppføring av båthus på Øyhovden Farsund.
FOTO: MONA WIKØREN I juni fikk Steinar Haugseng dispensasj­on fra byggeforbu­det i strandsone­n og godkjent søknad om oppføring av båthus på Øyhovden Farsund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway