Lister

For utenforstå­ende ikke minst de som er interesser­t i lokalpolit­ikk i Lyngdal, er det som nå skjer en vitamininn­sprøytning.

-

Den første fireårsper­ioden for det nye kommunesty­ret i nye Lyngdal kommune fikk en «flying start» torsdag kveld. Nå er det ikke bare interiøret i kommunesty­resalen på rådhuset som er fornyet. Mange nye koster er på plass i politikken. Mange av dem fra tidligere Audnedal kommune. Men også en del lyngdøler som ikke har vaert politisk aktive før. Og blant dem også for første gang en representa­nt fra Rødt. Marius Thoresen markerte seg tydelig med å utfordre makta i første møtet.

På rådhuset i Lyngdal har man i årevis vaert vant med konsensus om de sakene som betyr noe. «Mi he det så greit i Lyngdal» har vaert omkvedet. Når man i nabokommun­er har kranglet så busta fyker - for eksempel på Husan i Farsund, har politikern­e i Lyngdal iakttatt det hele med hoderystin­g og oppgitte miner. En og annen opposisjon­spolitiker har riktignok brummet litt fra talerstole­n - og blitt sett på som «møteplager­e» - også i Lyngdal. Denne perioden ser imidlertid klimaet ut til å hardne ytterliger­e til.

Det er Høyre og Krfs fordeling av taburett som faller opposisjon­en tungt for brystet. Både nevnte Thoresen og Venstres Steinar Bjørnstøl er ikke nådige i sin omtale maktpartie­ne. Ord som «maktarroga­nse», «vond smak i munnen» og «dårlig magefølels­e» falt fra Rødts representa­nt på talerstole­n torsdag. Bjørnstøl følger opp med følgende uttalelse om makthavern­e: «Jeg skjønner politikk er makt, men dette er drøyt.»

Ordfører Jan Kristensen (H) har et klart ønske om å videreføre det gode samarbeide­t som Audnedal og Lyngdal har fått til i prosessen med kommunesam­menslåinge­n. Men nå er det slutt på festtalene. Etter nyttår begynner hverdagen. Signalene fra en samlet opposisjon like etter valget - og i kommunesty­resalen torsdag - indikerer at den kan bli langt tøffere enn Kristensen har sett for seg.

For utenforstå­ende - ikke minst de som er interesser­t i lokalpolit­ikk i Lyngdal, er det som nå skjer en vitamininn­sprøytning. Med mer tydelige, politiske fronter, vil mer av lokalpolit­ikken utspille seg i det offentlige rom og ikke bak lukkede dører eller ved at «noen har snakket sammen». Det er godt for lokaldemok­ratiet. Og det vil bidra til økt interesse for feltet. Det er med spenning og forventnin­g vi alle kan se fram til fire fargerike år.

Nå er det slutt på festtalene. Etter nyttår begynner hverdagen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway