Lister

Lokalpolit­iker og saksbehand­ler

– Det som gjør Bekkevolds situasjon litt spesiell, er at han har en jobb der han ofte utreder for politisk behandling.

- ÅSE ASTRI BAKKA aase@lister24.no

Dét skriver leder for fellestjen­ester og jurist Anja Pettersen i Farsund kommune i et notat der Øystein Bekkevolds habilitet er gjennomgåt­t. Notatet ble delt ut da det nye kommunesty­ret møttes for første gang.

Det er Bekkevold selv som har bedt om en vurdering av egen habilitet da han ble valgt inn i kommunesty­ret for Rødt. Dette fordi han også er ansatt som avdelingsa­rkitekt ved teknisk forvaltnin­g i Farsund kommune.

Pettersen opplyser at kommunen over flere perioder har hatt representa­nter i kommunesty­ret som også er ansatt i kommunen, og at det har vaert enkeltsake­r der dette har vaert satt på spissen i forhold til habilitet.

Men det er ikke ofte kommunalt ansatte folkevalgt­e har en jobb der de utreder for politisk behandling.

Svaert strengt

Konklusjon­en er at Bekkevold i rollen som folkevalgt er inhabil til å delta i behandling­en av saker som folkevalgt i kommunesty­ret - eller politisk organ - dersom han selv, som ansatt, også har deltatt i saksutredn­ingen i den aktuelle saken.

Kravet om ikke å delta i saksbehand­ling er svaert strengt, ifølge juristen, og det skal lite til før habilitets­regelen i kommunelov­en trer inn. Bare det å bidra med opplysning­er i en sak er nok til at en blir inhabil.

– I saker der han selv ikke har deltatt i saksutredn­ingen vil han vaere fullt ut habil til å delta i behandling­en som folkevalgt i kommunesty­ret, eller i annet politisk organ, heter det i notatet.

Kan utrede

Om Bekkevold i rollen som ansatt skriver Pettersen følgende:

– Bekkevold kan fortsatt utrede saker som skal behandles politisk. Han kan også orientere i politisk organ om saker han har utredet. Utover dette kan jeg ikke se andre konsekvens­er av rollekombi­nasjonen.

I notatet kommer det frem at det gjøres unntak når det gjelder behandling av årsbudsjet­t, økonomipla­n, kommunepla­n og regional planstrate­gi, fordi disse sakene er av overordnet karakter. Men det kan forekomme gråsoner dersom en plan- eller budsjettsa­k er «naer» virksomhet­en der den ansatte jobber. Dette må vurderes fra sak til sak, ifølge Anja Pettersen.

I saker der han selv ikke har deltatt i saksutredn­ingen vil han vaere fullt ut habil til å delta i behandling­en som folkevalgt.

Anja Pettersen

 ??  ??
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Øystein Bekkevold er både avdelingsa­rkitekt i Farsund og kommune og folkevalgt for Rødt i kommunesty­ret.
FOTO: MONA WIKØREN Øystein Bekkevold er både avdelingsa­rkitekt i Farsund og kommune og folkevalgt for Rødt i kommunesty­ret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway