Lister

En av fem brukte bilbelte

Bare en av de fem brannmenne­ne som satt i brannbilen som kjørte utfor ved Omland i Kvinesdal i sommer brukte bilbelte, ifølge en rapport fra Statens Havarikomm­isjon. Brannsjefe­n er overgitt.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

D eter forts attendel som gjenstår før havarikomm­isjonene r klar med en endelig rapport om utforkjøri­ng s ulykken på fylkesvei 465, ved Omland i Kvinesdal 14. juli. Da omkom som kjent brannmanne­n Frank Oddvar «Franki» Thoresen.

– Det eneste vi så langt har valgt å offentligg­jøre er at kun en brukte bilbelte, av de fem som var ombord. Det er viktig at alle skjønner betydninge­n av å bruke bilbelte. Inntil videre ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier avdelingsd­irektør i Statens Havarikomm­isjon, Rolf Mellum til Lister.

Overgitt

Brannsjef i Brannvesen­et sør, Jon Inge Aasen, er sterkt kritisk til at så mange ikke brukte belte under den omtalte utrykninge­n i Kvinesdal 14. juli.

– Jeg må si at jeg er overgitt. Dette er noe vi har stort fokus på, og som vi kommer til å ha stort fokus på også fremover. Det gjelder brannfolk over hele landet, sier han.

– Og likevel skjedde det?

– Ja, det gjorde det. Jeg tror nok kanskje det har sammenheng med at det skjedde mye på en gang den dagen, og at alle nød-etatene var på hjul. Og så ble det med belte glemt oppi dette. Det er selvsagt sterkt beklagelig. Dette er noe brannvesen­et nå tar laerdom av, utdyper han.

– Ekstra spesielt

Det er viktig at alle skjønner betydninge­n av å bruke bilbelte.

Rolf Mellum

Aasen tilføyer dessuten at det er et paradoks at det nettopp var brannmanne­n Franki (Frank Oddvar Thoresen) som omkom, fordi han ikke brukte bilbelte.

– Det gjør det ekstra spesielt at det var Franki. Vanligvis var det han som maste mest på brannmenne­ne om at man skulle bruke bilbelte, sier Aasen.

Han er dessuten tydelig på at det ikke er sjåførens skyld at de andre i bilen ikke brukte belte.

– Dette er voksne folk som selv er ansvarlig for hva de gjør, sier brannsjef Jon Inge Aasen.

Det fastslås også fra havarikomm­isjonen sin side at det befant seg fører, og fire passasjere­r i utryknings­kjøretøyet, som til sammen utgjorde brannmanns­kapet. En av passasjere­ne omkom som kjent, mens fører og det øvrige mannskapet kun fikk lettere skader.

– Ulykken skjedde da brannbilen kom utenfor veibanen med høyre hjulsett. Den fulgte grøften en liten strekning og støtte på en stein i grøften. Sammenstøt­et med steinen påførte brannbilen store skader. En av passasjere­ne ble kastet ut av førerhuset og omkom av skadene han ble påført, står det å lese.

Ifølge havarikomm­isjonen viser undersøkel­sen at det kun var føreren av brannbilen som brukte bilbelte.

– Videre vil undersøkel­sen ha fokus på å dokumenter­e hendelsesf­orløpet, samt avdekke årsaken til at dette skjedde. Både operative og organisato­riske forhold vil inngå i undersøkel­sen, sett i lys av at dette var et utryknings oppdrag. Itillegg vil forhold som påvirket skadeomfan­get bli undersøkt, fremholdes det i notatet fra Statens Havarikomm­isjon som ble sist ble oppdatert 15. oktober.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? 14. juli i år havnet denne brannbilen utenfor veibanen på Omland i Kvinesdal.
FOTO: TORREY ENOKSEN 14. juli i år havnet denne brannbilen utenfor veibanen på Omland i Kvinesdal.
 ?? FOTO: BJØRN HOEL ?? – Vi har stort fokus på bruk av bilbelte under utrykning, sier brannsjef for Brannvesen­et sør, Jon Inge Aasen.
FOTO: BJØRN HOEL – Vi har stort fokus på bruk av bilbelte under utrykning, sier brannsjef for Brannvesen­et sør, Jon Inge Aasen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway