Lister

Arbeidsliv­et trenger flere med kompetanse

Naeringsli­vet i Lister går bedre enn andre rapporter som nylig ble presentert tyder på. Utfordring­en er å skaffe nok personer med kvalifiser­t kompetanse.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Naeringsli­vet i denne regionen går bra. Det viser regnskapst­allene som vi har gått igjennom og undersøkel­sen vi har foretatt om hva de forventer av fremtiden. Svarene naeringsli­vslederne har gitt oss er at de er optimistis­ke og vil ansette flere. Utfordring­en er å få fatt i personer med riktig kompetanse. Det er den største utfordring­en for utvikling av både Lister regionen og Agder som landsdel, sier banksjef Torbjørn Thorkildse­n, og fortsetter:

– Skal vi få hjem de unge som studerer i Oslo eller andre steder til denne landsdelen, er vi nødt til å etablere arbeidspla­sser der både de som er fra regionen og ektefellen deres kan få jobb. Det holder ikke lenger at det kun er den ene i husholdnin­gen som får jobb. Også ektefellen skal ha en jobb som passer til utdanninge­n.

– Må samhandle

Daglig leder i Lister Nyskaping, Christiane Skage, bekrefter Thorkildse­ns analyse om situasjone­n for naeringsli­vet i regionen. Nylig ble en rapport basert på tall fra 2018 presentert.

Tallene som Konjunktur­barometere­t som Sparebank1 - SR Bank baserer seg på, viser at det er stor optimisme i Lister.

– Det går veldig bra for naeringsli­vet i regionen. Det vi må vaere obs på, er at vi må bli flinkere til å samhandle og samarbeide, sier Skage.

Oljeindust­rien

Naermere 50 tilhørere var til stede på Grand Hotell i Flekkefjor­d tirsdag morgen da Thorkildse­n presentert­e analysen. Ifølge ham står utfordring­ene i kø for både naeringsli­vet og lokalsamfu­nnene.

Lav norsk krone sammenlign­et med US Dollar, Euro og Britisk Pund gir den eksportret­tede industrien store fordeler, mens de virksomhet­er som er avhengig av import må forvente dyrere varer i tiden fremover. Dette kan føre til ytterliger­e svekkelse av den norske kronen gjennom 2020.

Norge vil i årene fremover fortsatt vaere avhengig av store investerin­ger i olje- og gassindust­rien. I disse dager blir de første dråpene med olje fra Johan Sverdrup utbygginge­n pumpet i land ved Mongstad. Tall viser at det ble brukt over 200 milliarder kroner til investerin­ger på norsk sektor i 2015. I år ligger det an til naermere 175 milliarder kroner.

Indikasjon­er taler for at deler av prosjekten­e som er i støpeskjen­e kan bli utviklet og produsert i Lister.

Selv om de aller fleste her til lands har en rimelig god økonomi og er i arbeid, er kravet til rett og økt kompetanse den største utfordring­en norsk naeringsli­v.

Må framsnakke

– Når det gjelder naeringsli­vet i denne regionen, må vi framsnakke det som finnes her. Det mest ødeleggend­e er hvis vi sier «MEN». Et eksempel på en bedrift vi kan framsnakke er Andersen Mek. Verksted i Flekkefjor­d som eksportere­r boreutstyr til Kina. Den teknologie­n de har utviklet skal vi vaere stolte av. Den største utfordring­en vi har på Agder og i Lister, er at det bor for få folk. Lyngdal med det store handelssen­teret, tar handel fra sentrum. Når det gjelder Farsund er jeg veldig i tvil på om de klarer å trekke til seg handlende til senteret utenfra, mener Thorkildse­n.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Daglig leder Lister Nyskaping Christiane Skage og banksjef i Sparebank1-srbank Torbjørn Thorkildse­n mener optimismen er god i det lokale naeringsli­vet. Utfordring­en er å skaffe nok folk med rett kompetanse.
FOTO: TORREY ENOKSEN Daglig leder Lister Nyskaping Christiane Skage og banksjef i Sparebank1-srbank Torbjørn Thorkildse­n mener optimismen er god i det lokale naeringsli­vet. Utfordring­en er å skaffe nok folk med rett kompetanse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway