Lister

Ønsker at FFS Marine endrer prosedyrer

- MONA WIKØREN

Statens havarikomm­isjon for transport kommer med kritikk etter forliset av slepebåten FFS Achilles utenfor Farsund i mars 2017.

Det melder Faedreland­svennen.

Taubåten FFS Achilles forliste like utenfor Skjoldnes i Farsund ved 4. mars i 2017. Farsund Fortøyning­sselskap

AS eide taubåten. Dagens firmanavn er FFS Marine AS etter fusjon i november i fjor.

Tre personer ble reddet og kom uskadet fra hendelsen. Fartøyet hadde en fart på 8,4 knop da det gikk på grunn. Skipet ble skadet i bunnen under maskinromm­et, tok inn vann og sank etter kort tid.

Statens havarikomm­isjon besluttet å undersøke hvorfor taubåten gikk ned. Baugen på båten lå på et 40 meters dyp og akterende på cirka 25 meter. 16. mars ble vraket hevet.

Faedreland­svennen skriver at båten ikke hadde en dedikert utkikk på bro i forbindels­e med hendelsen, noe Havarikomm­isjonen mener det skulle ha vaert. Det var en navigatør alene på bro da ulykken skjedde. Han har forklart at båten ble styrt av autopilot. Da de naermet seg grønnstake­n på Nordre Lamholmflu­a i Farsund, skulle han plotte inn ny kurs men fikk ingen respons av autopilote­n etter gjentatte forsøk. Han bestemte seg derfor for å styre båten manuelt, men rakk ikke det før grunnstøti­ngen.

«Undersøkel­sen av ulykken har ikke avdekket feil eller avvik i det mekaniske betjenings­systemet til propellene og autopilote­n lagret ikke data», heter det i heter det Havarikomm­isjonens rapport.

Havarikomm­isjonen ønsker at rederiet, Farsund Fortøyning­sselskap AS, skal endre prosedyrer for manøvrerin­g i trange farvann etter mørkets frambrudd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway