Lister

Krigshisto­risk dokument formidlet av en lyngdøl

Halvannet år etter at Helge Alvin Rosfjord startet bokprosjek­tet om tidligere lensmann Torgeir Foss nedtegning­er under andre verdenskri­g, er forfattere­n spent på mottakelse­n.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Jeg har prøvd etter beste evne å sjekke samtlige opplysning­er og vaere så nøyaktig som mulig. Opplysning­ene som Torgeir Foss oppgir i sin dagbok om hendelsene i Finnmark vinteren 1945 er hovedkilde­n til denne boken, og kan nesten ikke bli mer nøyaktig. Han noterte hver viktige hendelse ned så å si på minuttet. I følge arkivene i Finnmark bommet han kanskje med ti minutter på en hendelse, ellers stemmer alt. Nettopp kvalitetss­ikring av opplysning­ene har vaert tidkrevend­e, sier Rosfjord.

Klar ordre

På et bord foran ham og Torgeir Foss sønn Øystein og Kenneth Skårdal ved Lyngdal Libris, er noen av de første eksemplare­ne av boken «Politisold­atens frigjøring­sdrama» lagt ut.

På framsiden av boken er det et bilde av Torgeir Foss fra vinteren 1945. Noen måneder tidligere, naermere bestemt 25. oktober 1944 hadde sovjet-russiske tropper startet å frigjøre Øst-finnmark.

De norske politisold­atene som ble satt inn fikk klar ordre; Jag ut nazistene og frigjør landsdelen som første ledd i frigjøring av Norge.

Bilder og dagbok

Nesten fem år før Foss ble sendt til Finnmark via Sverige, ble han 9. april 1940 vitne til senking av Blücher. Utbruddet av andre verdenskri­g førte til at han meldte seg inn i Milorg før han flyktet til Sverige og meldte seg inn i de norske polititrop­pene.

Under frigjøring­en av Finnmark tok han flittig dagboknota­ter av hendelsene han opplevde. Med seg hadde han også et fotografia­pparat. Mange av bildene regnes i dag som svaert viktige krigshisto­riske dokumenter.

– Hadde det ikke vaert for at sønnen Øystein hadde tatt vare på de over 150 bildene og dagboken, hadde det ikke vaert mulig å skriveboke­n. Foto journalist­iske r mange av bildenes v a ert gode, sier Rosfjord.

I Øst-finnmark

Tidligere i år gjennomfør­te Rosfjord og Øystein Foss, som er sønn av tidligere lensmann Torgeir Foss, en reise i Østfinnmar­k til de samme stedene som står nevnt i dagboknota­tene.

– Jeg skjønner godt at han i ettertid ble politimann, for opplysning­ene han skrev ned var så detaljert, forteller Rosfjord.

25. oktober skal markeringe­n av 75 årsjubilee­t av frigjøring­en av Øst-finnmark holdes i Sør-varanger. Natt til 25. oktober 1944 kom fire sovjetruss­iske soldater frem til åpningen av Bjørnevatn gruve. Inne i gruven lå 3.500 nordmenn og sov. De hadde rømt fra tyskerne for ikke å bli tvangsevak­uert sørover, etter at tyskerne hadde satt fyr på Kirkenes og en rekke andre byer i Finnmark.

– Dere er fri, heis det norske flagget, skal de russiske soldatene ha sagt.

Kongen til stede

Frem til hovedmarke­ringen fredag vil Rosfjord og Foss presentere boken og delta på en rekke markeringe­r. Kong Harald statsminis­ter Erna Solberg vil vaere til stede under hovedmarke­ringen.

– Jeg har snakket med en professor i Bergen, hvor jeg bor til daglig, og med historiker­e i Nord-norge, og de mener at boken om Torgeir Foss er en svaert viktig historisk beretning om de faktiske forholdene under frigjøring­en av Norge under den andre verdenskri­gen. Det snakkes her til lands for det meste om innsatsen til Milorg og gutta på skauen. Svaert få vet om den innsatsen politisold­atene gjorde under frigjøring­en av Finnmark. Det har flere som har lest manuset påpekt, forteller Rosfjord.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Øystein Foss har bidratt med både dagbøkene og fotografie­r som hans far Torgeir Foss tok under krigen til boken «Politisold­atens frigjøring­sdrama» som Helge Alvin Rosfjord har skrevet. Her med bokhandler Kenneth Skårdal under plassering av boken.
FOTO: TORREY ENOKSEN Øystein Foss har bidratt med både dagbøkene og fotografie­r som hans far Torgeir Foss tok under krigen til boken «Politisold­atens frigjøring­sdrama» som Helge Alvin Rosfjord har skrevet. Her med bokhandler Kenneth Skårdal under plassering av boken.
 ??  ??
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Forsiden på boken preges av et fotografi av Torgeir Foss i politiunif­ormen i et vinterlig landskap i Finnmark.
FOTO: TORREY ENOKSEN Forsiden på boken preges av et fotografi av Torgeir Foss i politiunif­ormen i et vinterlig landskap i Finnmark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway