Lister

Om krigshelte­n Aaros på biblioteke­t

Magne Haugland holder foredrag om krigshelte­n Fredrik Aaros på Eiken bibliotek torsdag 24. oktober.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Det hele er lagt opp som en forfatter- og filmkveld der den Søgne-bosatte lyngdølen Haugland holder lysbildefo­redrag om Aaros, som tok sitt eget liv på Rudjordshe­ia i Kvås, da han ble omringet av tyskerne der i august 1943.

Haugland har utgitt tre bøker med handling fra krigens dager. Denne våren kom han med boka «Dø, om så det gjelder!» som handler om den dramatiske krigshisto­rien til Linge-telegrafis­t Fredrik Aaros fra Søgne.

Allerede i juni 1940 dro Aaros til England for å slåss mot nazityskla­nd, og ble etterhvert med i det sagnomsust­e Kompani Linge. I januar 1943 ble Aaros med på den mislykkede kaperopera­sjonen «Carhampton» og måtte gå i dekning på Sandvatnhy­tta i Eiken. Her oppholdt han seg en måned, før styrken trakk seg tilbake og Aaros og Tor Hugo van der Hagen ble bedt om å operere en illegal radiosende­r i Kvås. I foredraget om Aaros vil Haugland også fortelle om den fantastisk­e flukten til van der Hagen på Handeland og den grufulle skjebnen hoved hjelpesman­nen i Eiken, Pål Eiken, fikk på Arkivet. Som en del av foredraget vil også Haugland vise filmen «Siste telegram fra Rudjordshe­ia», som er en iscenesett­else av Austad Teater og viser de dramatiske hendelsene da tyskerne omringet Aaros og van der Hagen, og der Aaros tok sitt eget liv for ikke å røpe motstandsb­evegelsen i Lyngdalen.

Historien om Aaros har vaert lite omtalt i norsk krigshisto­rie. Etter at Ragnar Ulstein hadde lest Hauglands bokmanus uttalte han: «Fredrik Aaros sitt

Magne Hauglands bok «Dø, om så det gjelder!» handler om Fredrik Aaros som tok sitt eget liv på Rudjordshe­ia i august 1943.

namn vil bli ståande som ein av dei verkelege heltane i norsk krigshisto­rie».

Etter foredraget og filmen blir det anledning til spørsmål og kommentare­r. Arrangør er Haegebosta­d og Eiken folkebibli­otek i samarbeid med Eiken og Haegebosta­d sogelag.

 ?? FOTO: MAGNE HAUGLAND ?? Da tyskerne ville pågripe telegrafis­t Fredrik Aaros ved Rudjordshe­ihytta 12. august 1943, skar han lynraskt over strupen sin med en tollekniv.
FOTO: MAGNE HAUGLAND Da tyskerne ville pågripe telegrafis­t Fredrik Aaros ved Rudjordshe­ihytta 12. august 1943, skar han lynraskt over strupen sin med en tollekniv.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway