Lister

Mener tingretten kan effektivis­eres

Riksrevisj­onen mener at Lister tingrett kan bli 20–30 prosent mer effektive.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

Det kommer frem i Riksrevisj­onens undersøkel­se av saksbehand­lingstid og effektivit­et i tingretten­e og lagmannsre­ttene, som ble lagt frem tirsdag.

– En mer effektiv straffesak­skjede er et av de overordned­e målene for justis- og beredskaps­sektoren. Målet med undersøkel­sen har vaert å vurdere om tingretten­es og lagmannsre­ttenes saksbehand­ling er effektiv og i samsvar med Stortinget­s vedtak og forutsetni­nger. Årsaker til eventuell manglende måloppnåel­se har også blitt kartlagt. Undersøkel­sen omfatter perioden 2010–2018, heter det i rapporten.

Det var avisen Agder som først omtalte saken om Lister tingrett.

Små tingretter

Effektivit­etsanalyse­n indikerer ifølge rapporten at tingretten­e samlet sett har blitt noe mer effektive i perioden 2014–2018. Samtidig produserer de mest effektive tingretten­e nå mindre enn tidligere. Dette kan ha en sammenheng med at antallet innkomne straffesak­er og tvistesake­r og behandlede saker er redusert i perioden, samtidig som antallet årsverk i tingretten­e har vaert relativt stabilt. Riksrevisj­onen mener det er kritikkver­dig at potensiale­t for å effektivis­ere tingretten­e ikke er utnyttet i større grad.

– Tingretten­e som har under fem årsverk har i gjennomsni­tt et vesentlig høyere effektivis­eringspote­nsial enn tingretten­e med over 20 årsverk. Selv om undersøkel­sen også viser mindre tingretter som er effektive og større tingretter som har et effektivis­eringspote­nsial, så er det etter Riksrevisj­onens vurdering flere egenskaper ved mindre tingretter som påvirker muligheten til å utnytte effektivis­eringspote­nsialet, heter det i rapporten.

Og fortsetter:

– De mindre tingretten­e har sammenlikn­et med de større domstolene, i gjennomsni­tt betydelig faerre innkomne saker per årsverk, flere årsverk enn beregnet bemannings­behov og en høyere andel dommerfull­mektiger. Ifølge intervjuer har de i tillegg begrensede muligheter til å spesialise­re saksbehand­lingen, etablere turnusordn­inger og overbooke hovedforha­ndlingene for å begrense konsekvens­ene av avlysninge­r og utsettelse­r – noe som i 2018 gjaldt for naermere en tredel av de planlagte hovedforha­ndlingene. De mindre tingretten­e gjennomfør­te også rettsmekli­ng i tvistesake­r i mindre grad enn de større tingretten­e. Riksrevisj­onen mener økt bruk av rettsmekli­ng vil bidra til å effektivis­ere saksbehand­lingen.

Kompetanse­tiltak

Ifølge rapporten er det flere domstoler etterlyser kompetanse­tiltak for saksbehand­lere.

– De etterspør også en mer omfattende kartleggin­g av kompetanse­behovet i domstolene, blant annet som følge av iverksatte digitalise­rings- og effektivis­eringstilt­ak. Riksrevisj­onen vil påpeke at manglende oversikt over kompetanse­behovet kan føre til at Domstoladm­inistrasjo­nen ikke iverksette­r de riktige kompetanse­tiltakene. Relevante kompetanse­tiltak er spesielt viktig for å sikre gevinster av digitalise­ringen og andre effektivis­eringstilt­ak, heter det videre i rapporten.

Riksrevisj­onen anbefaler blant annet at Domstoladm­inistrasjo­nen iverksette­r tiltak for å bidra til økt bruk av virkemidle­ne i straffepro­sessloven og tvistelove­n som skal bidra til framdrift i saksbehand­lingen, blant annet rettsmekli­ng i tvistesake­r, og at Justis- og beredskaps­departemen­tet og Domstoladm­inistrasjo­nen vurderer ytterliger­e tiltak for å øke fleksibili­teten i ressursbru­ken mellom domstolene, også for å kunne håndtere variasjone­r i saksinngan­gen.

Hele rapporten kan du lese her.

De mindre tingretten­e har sammenlikn­et med de større domstolene, i gjennomsni­tt betydelig faerre innkomne saker per årsverk.

Riksrevisj­onen

 ??  ??
 ?? FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS ?? Tingretten­e som har under fem årsverk har i gjennomsni­tt et vesentlig høyere effektivis­eringspote­nsial enn tingretten­e med over 20 årsverk, ifølge Riksvevisj­onens undersøkel­se.
FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS Tingretten­e som har under fem årsverk har i gjennomsni­tt et vesentlig høyere effektivis­eringspote­nsial enn tingretten­e med over 20 årsverk, ifølge Riksvevisj­onens undersøkel­se.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway