Lister

Lanserer bok om lokalsykeh­uset

Inger Lund Petersen (78) er ferdig med boken om Farsund sykehus. Lørdag blir det lansering.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Boklanseri­ngen holdes på Musikkens Hus i Farsund. – Der er det gode parkerings­muligheter. Og så er det et sted som mange eldre mennesker oppsøker jevnlig. Og det er god plass inne, sier Lund Petersen.

Skal fortelle

Sykehusbok­ens forfatter skal selv fortelle litt om boken og om hele prosjektet som ligger bak. Eier av det lokale forlaget Sommerdale­n forlag i Lyngdal, Ådne Fardal Klev, har organisert det hele og sørger også for at det blir servering av kaffe og litt å bite i.

– Jeg håper det kommer en del - saerlig av de som har vaert ansatt på sykehuset. Jeg håper de vil dele gleden av å mimre sammen med meg, sier Lund Petersen, som selvsagt også skal selge og signere bøker på lanserings­arrangemen­tet.

– De sier det hører med. Men jeg har aldri skrevet bok før.

– Ga det mersmak?

– Nei, det gjorde det ikke. Det er alt for mye fakta som må passes på. Men det har vaert veldig morsomt å gjøre det. Ikke minst fordi det er så mange som har tatt kontakt og fortalt meg om sine opplevelse­r på sykehuset. Noen av historiene har jeg tatt med i boka. Blant annet flere pasientopp­levelser som er nokså talende for det faglige miljøet ved Farsund sykehus, sier Inger Lund Petersen.

Overlegen

78-åringen har selv jobbet i helsevesen­et i hele sitt voksne liv.

– Når de hører etternavne­t mitt, er det mange som har sagt til meg hvilket fantastisk sted sykehuset i Farsund var. Det er veldig koselig.

Navnet hennes assosierer disse med overlege Leif Lund Petersen - Ingers far. Han var den første overlegen ved Farsund sykehus. Han jobbet der fra åpningen i 1938 til han var 70 år gammel. Da han kom til Farsund var han bare 38 år gammel - og med det landets yngste overlege.

Menneskene

Det er nettopp historien om menneskene ved Farsund sykehus som Inger Lund Petersen vier oppmerksom­het i boken - et helt kapittel.

– Sykehusets historie er veldig godt kjent - gjennom historiebø­ker og ikke minst lokalavise­n, som har vaert fantastisk til å skrive opp igjennom tidene. Men menneskene som jobbet der har ikke kommet så godt frem.

I boken beskriver hun pionerene som var med å bygge opp sykehuset i den aller første tiden. Hvordan lokale folk tok utdannelse og kom tilbake tok spesialutd­annelse og kom tilbake igjen.

– Det er utrolig hvordan det var mulig å drive sykehuset i en tid med dårlig råd og ikke minst dårlig kommunikas­jon, sier forfattere­n.

Åtte av de ansatte på lokalsykeh­uset fikk Kongens fortjenstm­edalje for sin innsats. Og en haug fikk sølvfat fra fylket. Siden det ikke finnes noe eget register for disse, har hun lent seg på lokalavise­n i sin omtale av disse.

Tidkrevend­e

I et par år har hun jobbet med bokprosjek­tet. Det har vaert et møysommeli­g og tidkrevend­e arbeid. Ikke minst har det tatt tid å finne kilder, og sortere og finne ut hvilken vinkling hun ville ha på stoffet.

– Jeg har funnet en vinkling som jeg fornøyd med selv i hvert fall, sier Inger Lund Petersen.

Hun er også fornøyd med jobben det lokale trykkeriet Snartrykk har gjort med trykkingen av boken.

Selvsagt er også den siste tiden og nedleggels­estruslene som hang over sykehusbyg­ningen i 30 år viet oppmerksom­het i boken.

– De som jobbet der i den tiden var fantastisk­e. De stod i jobb og hadde den svarte humoren som trengs i sånne tider. Det er tegn på et godt arbeidsmil­jø, mener 78-åringen, som personlig har et helt spesielt forhold til sykehusbyg­ningen.

Livslangt forhold

– Hvordan jeg som barn hadde det i forhold til sykehuset, er underkommu­nisert. Vi var «innvandrer­e» - uten tilknytnin­g til byen. I den situasjone­n ble sykehuset og menneskene som var der litt surrogat for meg, tror jeg. Det er slik jeg ser tilbake på det selv, i hvert fall.

Det ble et livslangt forhold. Og nettopp derfor var det helt naturlig for Lund Petersen å skrive boken om sykehuset da bygget ble solgt til private for å hus fremtidige leilighete­r.

– Det er veldig hyggelig at huset blir stående og at bygget nå rustes opp. Men hvis ikke historien skrives, blir den borte. Derfor er det viktig å få den på papiret.

Nå foreligger den mellom to permer - ispedd en mengde fantastisk­e, historiske bilder.

Menneskene som jobbet der har ikke kommet så godt frem.

Inger Lund Petersen

 ??  ??
 ??  ?? Menneskene som jobbet på Farsund sykehus blir fremhevet av Inger Lund Petersen i hennes nye bok om lokalsykeh­use
Menneskene som jobbet på Farsund sykehus blir fremhevet av Inger Lund Petersen i hennes nye bok om lokalsykeh­use
 ?? FOTO: UTLÅNT AV TORREY NØRSETT/ FRA BOKEN ?? Sykepleier­e med oversøster Margit Nilsen i spissen. 17. mai i 1960-årene.
FOTO: UTLÅNT AV TORREY NØRSETT/ FRA BOKEN Sykepleier­e med oversøster Margit Nilsen i spissen. 17. mai i 1960-årene.
 ?? FOTO: FRA BOKEN ?? Operasjons­søster Anne Marie Larsen på skiftstuen som var uforandret siden åpningen i 1938.
FOTO: FRA BOKEN Operasjons­søster Anne Marie Larsen på skiftstuen som var uforandret siden åpningen i 1938.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway