Lister

En viktig gangvei

Huseierne i Korshamn har med bidrag fra kommunen rustet opp en gammel gangvei fra 1906.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

En gammel, viktig gangvei i Korshamn er rustet opp og ble gjenåpnet i går.

Det gleder beboer Kurt Theisen.

For de som bodde fast langs sundet som skiller Revøy og Kjøpsøy, var gangveien fra 1906 alfa og omega. Onsdag formiddag ble den offisielt gjenåpnet.

– Veien er veldig viktig for alle som har hus her ute. Nå bor jeg og kona over halve året på eiendommen. Ja, det er faktisk blitt mer etter at sønnen min og kona hans flyttet ut og bygde nytt på familieeie­ndommen, sier Kurt Theisen.

Bygd av svensker

Theisen er en av de 17 grunn- og boligeiern­e som må gå til fots langs gangveien som binder husene sammen med butikken, kapellet og resten av omverdenen i Korshamn.

Året etter at Korshamn kapell ble tatt i bruk i 1905, tok svenske steinhogge­re å hugge ut og legge en steinmur langs et 90 meter meter langt område i sjøkanten i som lokalt blir kalt Bergan. For å komme seg fra Korshamn til Sørodden, måtte en frem til 1907 gå over Bergan på en smal sti.

Befolkning­en i det gamle fiskevaere­t tok skjeen i egne hender for å få en vei som bant husene langs sjøkanten.

Veien måtte vaere så bred at to personer kunne gå ved siden av hverandre. Historiene forteller at laerer Boksnes og Bertine, som begge var kjent for å vaere litt brede enn folk flest, fikk oppdraget med å bestemme bredden på veien.

– Det er et fantastisk arbeid de svenske steinhugge­rne gjorde når du står nede på brygga og ser opp. Det eneste de forlangte var kost og losji mens de bodde hos Jakob Jakobsen, som gikk under navnet «millionaer­en». Frem til 1934 var veien gruslagt, men i 1934 ble det lagt et lag med betong på veien. Nå var toppdekket så ødelagt at vi var nødt til å legge nytt. Det ble flott, sier leder av Korshamn grendelag Kalle Pedersen.

Dugnad og kommunal hjelp

Rundt ham står flere av dem som har eiendommer mellom Korshamn og Sørodden og ordfører Jan Kristensen. Foran dem er det støpt et nytt ti centimeter tykt dekke av betong langs en 110 meter lang parsell av gangveien, som er bred nok til at to personer kan gå ved siden av hverandre.

Mye er gjort på dugnad, blant annet utgraving og planering av underlaget, samt nedlegging av nye rør til belysning og overvann er lagt ned i dekket. Kommunen har bidratt med mellom 40.000 og 50.000 kroner til opprusting av veien som har kommet på rundt 100.000 kroner.

– Vi sendte et brev i vår til Lyngdal kommune om vi kunne få et bidrag til opprusting av denne veien. Det gjorde. Samtlige har dugnadsinn­satsen vaert veldig stor for å få realisert dette. Veien brukes mye av turgåere i tillegg til dem som har eiendommer her ute, sier Pedersen.

Det er litt uklart om gangveien ble bygget som en privat eller offentlig vei i 1906. Da veien fikk fast dekke første gang i 1934 bidro Austad kommune med 50 kroner. I dag tilsvarer det 1.935 kroner.

– Dugnadsinn­satsen her i Korshamn er meget stor. Kommunen

Veien er veldig viktig for alle som har hus her ute. Kurt Theisen

bør vaere med og støtte opp om den aktivitete­n som skjer her ute. Dette er en viktig vei for både dem som bor og har eiendom her, men også for dem som går på tur. Er det noen nye prosjekter her ute så må vi prøve å bidra til å finne løsninger på dem, sa ordfører Kristensen.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Ordfører Jan Kristensen er glad for at befolkning­en i Korshamn med Rolf Øveland, Kurt Theisen og Kalle Pedersen i spissen tar vare på og bringer videre kultur og viktige infrastruk­tur gjenstande­r.
FOTO: TORREY ENOKSEN Ordfører Jan Kristensen er glad for at befolkning­en i Korshamn med Rolf Øveland, Kurt Theisen og Kalle Pedersen i spissen tar vare på og bringer videre kultur og viktige infrastruk­tur gjenstande­r.
 ??  ?? Leder av grendeutva­lget i Korshamn, Kalle Pedersen, er meget glad for at gangveien er farbar igjen.
Leder av grendeutva­lget i Korshamn, Kalle Pedersen, er meget glad for at gangveien er farbar igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway