Lister

Feirer med utstilling

Lørdag åpner Tore Buch utstilling­en «En hyllest til kvinnen» på Galleri Farsund.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

Bakgrunnen for denne utstilling­en er da Olaf Karlsen holdt bursdagsut­stilling her om sommeren for vel to år siden, da han var 70 år, hvor det også var kaker, kaffe og brus. Under den åpningen ble jeg spurt om når jeg har noe jubileum, og da sa jeg at om to år blir jeg 75 år. Da svarte Anne Bente Birkeland at hun ville gjøre det samme for meg, med kake og utstilling, sier Buch.

– Har alltid malt

Da gikk han ifølge han selv umiddelbar­t i tenkebokse­n for å finne ut av hva han skulle gjøre nå.

– Jeg har alltid malt, og det første bildet i olje som jeg har beholdt er fra 1959, da var jeg 15 år. Skulle jeg gå 30-40 år tilbake i tid og ta et bilde per år, eller skulle jeg ta noe jeg holdt på med den gang, som var fjellandss­kap og kvinnefigu­rer med fokus på kvinnen som klippen i samfunnet og i familiene. Istedet valgte jeg å prøve noe helt nytt, og prøvde å glemme alt det som hadde noe å gjøre med at bildet skulle vaere vakkert, men helst ha et godt poeng og i alle fall vaere interessan­t. Og det ble som det blir på denne utstilling­en, og det blir litt spennende, sier Buch.

40 malerier

Vi møter ham på galleriet tirsdag ettermidda­g denne uken. Da er han godt igang med å rigge opp maleriene han skal stille ut. Utstilling­en som åpnes lørdag består av i overkant av 40 malerier og blir stående i tre uker, og den hadde egentlig ikke noe tittel til å begynne med, men ble til i forbindels­e med denne utstilling­en.

– Anne Bente spurte meg for et par uker siden om jeg skulle ha noen navn på denne utstilling­en. Da måtte det bli «en hyllest til kvinnen» med alle disse kvinnene jeg hadde malt. Da jeg begynte å jobbe med utstilling­en for to år siden hadde jeg ikke noen tanker om hva den skulle hete, men da utstilling­en ble som den ble, så måtte det bli «en hyllest til kvinnen», sier Buch.

– Hva kan du si om de bildene du stiller ut?

– Jeg har prøvd å male slik at hvert enkelt bilde skal vaere litt interessan­t slik at du må stoppe opp og tenke litt på hva dett er for noe. Det ligger også noe bak hvert bilde selv om man kan skje ikke ser det med en gang, sier Buch.

Anerkjent i 10 år

Selv om han har malt siden han var liten, så har han også holdt på med andre ting opp gjennom. For det var først i 2009 at han ble anerkjent på sørlandsut­stillingen.

– Nesten hver gang jeg treffer Alfred

Vaagsvold, så sier han at jeg må fortsette med portretten­e da det er noe jeg kan. Selv føler jeg ikke at jeg bare kan holde på med å male portretter. Jeg liker best å finne på og tenke ut ting å male. Jeg tar aldri fotografie­r først for så å male. Det er hele tiden ideen jeg maler. Så kan det hende jeg begynner med en ide og maler hovedpoeng­et før det andre kommer til etter hvert. Andre ganger kan jeg også legge bort et nesten ferdig maleri for å begynne på et nytt fordi jeg har fått en ny ide jeg må få ut før jeg glemmer det, sier Buch.

Det første bildet i olje som jeg har beholdt er fra 1959, da var jeg 15 år.

Tore Buch sr.

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: OLAV HOEL ?? Tore Buch har med seg i overkant av 40 malerier til utstilling­en som åpner lørdag.
ALLE FOTO: OLAV HOEL Tore Buch har med seg i overkant av 40 malerier til utstilling­en som åpner lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway