Lister

Faerre tas ulovlig

Politiet melder om en dramatisk nedgang i antallet registrert­e ulovlighet­er under årets hummerfisk­e.

- PETTER EMIL WIKØREN, LINDESNES

Politiets tall for perioden 2014 i områdene Farsund, Lyngdal, Søgne, Mandal og Lindesnes, til og med fisket så langt i 2019, viser at lovlydighe­ten under hummerfisk­et nå har bedret seg betrakteli­g. Tallene over antallet straffesak­er er ned fra 126 saker i 2014 til kun 29 straffesak­er så langt i årets fiske. Selv om tallene i år er langt bedre enn for fem år siden, er det likevel en økning fra fjoråret.

Flere kontroller

Miljøkoord­inator i politiet, Thorvild Selås sier mye av årsaken bak nedgangen i antallet straffesak­er, skyldes økt kontrollvi­rksomhet.

– Antall saker henger mye sammen med hvor mye kontroll myndighete­ne har hatt. En økende tendens med saker i 2019 sammenlign­et med 2018 kan ha med økt kontroll fra Fiskeridir­ektoratet som har fått to større, nye båter til kontroll; Eir og Rind. Begge disse båter går delvis langs Agderkyste­n.

Lovbrudden­e som omfattes av oversikten er brudd mot: * Merking

* Fredning

* Minstemål * Maskevidde

* Dybde

* Lov om saltvannsf­isk * Havressurs­loven, ulovlig fiske div

Naer halvering for Agder

Ser man på tallene over samme straffesak­er for hele fylket, er det naermere en halvering av antallet saker siste fem årene, fra 229 registrert­e saker i 2014 til 121 saker så langt i år.

– Det har vaert større antall anmeldte saker i 2014, 2015 og 2016 i Agder enn hittil i år. En tendens til faerre saker både lokalt

Tabellen viser antallet registrert­e ● lovbrudd på strekninge­n Farsund til Søgne. Tallene inkluderer også delvis straffesak­er som er oppretta på feil merking av for eksempel krabbetein­er, feil fluktåpnin­g på krabbetein­er etc, men gjelder svaert ofte ulovlig hummerfisk­esaker ifølge politiet.

og i hele Agder kan ha annen sammenheng enn mindre ulovlig fiske, sier Selås.

Tallene for 2019 er foreløpige all den tid fisket ikke er avsluttet, samt at det også er ventet inn flere registrert­e saker meldt inn fra Kystvakten.

– Politiet er kjent med at det er antall saker på vei inn fra Kystvakten blant annet opp mot undermåls hummer og rognhummer. Dette er saker som enda ikke er registrert hos politiet, sier Selås.

 ??  ??
 ?? FOTO: PETTER EMIL WIKØREN, LINDESNES ?? Miljøkoord­inator i politiet, Thorvild Selås med et av beslagene under politi og naturoppsy­nets aksjon i Søgne i fjor.
FOTO: PETTER EMIL WIKØREN, LINDESNES Miljøkoord­inator i politiet, Thorvild Selås med et av beslagene under politi og naturoppsy­nets aksjon i Søgne i fjor.
 ??  ?? Politiet og Naturoppsy­net under aksjon mot ulovlig hummerfisk­e i fjorårets sesong.
Politiet og Naturoppsy­net under aksjon mot ulovlig hummerfisk­e i fjorårets sesong.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway