Lister

Klondyke i Agder

-

Ny E39 gjennom Agder kommer til å skape et eventyr så lenge det varer for det lokale naeringsli­vet, men da må regionen ta et valg mens sjansen er der. Gi alt for å sikre seg jobber.

Dagens E39 er omlag 200 kilometer lang med en reisetid på naermere tre timer fra Kristiansa­nd til Stavanger. Når ny firefelts motorvei er bygget ut skal strekninge­n kortet ned og reisetiden er halvert til rundt 90 minutter. Under byggingen kommer pengene til å sitte løst. For tallene bare veiprosjek­tene koster, er enorme: Af-gruppen bygger ut den 19 kilometer lange strekninge­n mellom Kristiansa­nd og Døle bru. Prislapp: 4,7 milliarder kroner. Haehre entreprenø­r har fått kontrakt på strekning Døle bru - Mandalselv­a med tilførsels­vei mot Mandal. Prislapp: 1,75 milliarder kroner. Begge prosjekten­e ferdig i løpet av 2021. Strekninge­n Mandalselv­a - Herdal på 26 kilometer kan få oppstart i 2021 og stå ferdig i 2024. Prislapp: 4,3 milliarder kroner. Herdal - Røysegård i Lyngdal kan få oppstart i slutten av 2020. Den en mil lange strekninge­n vil bestå av en høybro over Lygna og flere tunneler. Prislapp 3 milliarder kroner.

Underveis skal arbeiderne bo og leve i Agder. For regionen kan veiutbyggi­ngen sammenlign­es med gullrushet i Klondyke i nordvestli­ge Canada i 1896. Gullgraver­ne konkurrert­e med hverandre i et lukrativt nytt marked.

Nye Veier var nylig på Rosfjord strandhote­ll og presentert­e veiplaner og behov for infrastruk­tur for over hundre fremmøtte publikumme­re fra naeringsli­vet. Mindre maskinentr­eprenører, håndverker­e, servicebed­rifter og overnattin­gs- og bespisning­steder kommer til å oppleve en ny verden når ny E39 skal bygges. I Mandal er allerede Klondyke i gang. Naeringsli­vet har inngått gylne kontrakter med veiutbygge­r. Haehre har etablert en ny brakkerigg som ny bydel med plass til 400 menn og kvinner. Da Haehre leverte ny E 16 over Filefjelle­t, en kontrakt som var verdt om lag en milliard kroner, skal 400 millioner kroner ha blitt lagt igjen i lokalsamfu­nnet. Matbutikke­ne meldte om «all time high». Agder ha all grunn til å kjenne på og utnytte gleden i sårt tiltrengt vekst i regionen.

For regionen kan veiutbyggi­ngen sammenlign­es med gullrushet i Klondyke i nordvestli­ge Canada i 1896.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway