Lister

Godkjenner plan mot undersøkel­ser

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Riksantikv­aren vil godkjenne planene for ny E39 mellom Herdal og Mandalselv­a mot at det foretas arkeologis­ke undersøkel­ser.

– Riksantikv­aren finner etter en samlet vurdering at regulering­splanen for E39 Mandalselv­a - Herdal, kan godkjennes under forutsetni­ng av at det først foretas en arkeologis­k utgraving av noen av kulturminn­ene, før tiltak etter planen kan realiseres, skriver riksantikv­aren.

Dersom kommunesty­rene i Mandal, Lindesnes og Lyngdal vedtar regulering­splanen for hvor den nye firefelts motorveien mellom Herdal og Mandalselv­a skal plassers, må Nye Veier sammen med utbygger foretas arkeologis­ke undersøkel­ser før gravemaski­nene starter utbygging av selve veien.

Vest-agder fylkeskomm­une har sammen med Nye Veier utarbeidet en liste på over 61 ulike kulturminn­er langs den naermere 26 kilometer lange traseen hvor E39 er tenkt lagt.

Flere av områdene er blitt undersøkt, mens andre må sikres.

I Lyngdal er det ni objekter som er listet opp, der i blant funn fra yngre bronsealde­r og steinalder­en på Lene. Områdene hvor disse funnene ble oppdaget er fredet.

– Vest - Agder fylkeskomm­une har vaert i dialog med Nye Veier for å finne en løsning som har minimal konflikt med kulturminn­er og kulturland­skap. De har lykkes med å bevare store deler av områdene som er konfliktfy­lt i forhold til kulturminn­ene; som blant annet på Hageland og Vrå i Mandal, langs Audnaelva i Lindesnes, og ved Lenefjorde­n i Lyngdal, skriver seksjonssj­ef Isa Trøim på vegne av Riksantikv­aren.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Riksantikv­aren vil godkjenne plassering av ny E39 på Lene mot at det foretas arkeologis­ke undersøkel­ser
FOTO: TORREY ENOKSEN Riksantikv­aren vil godkjenne plassering av ny E39 på Lene mot at det foretas arkeologis­ke undersøkel­ser

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway