Lister

Reagerer på mannsdomin­ans

– At det ikke var plass til en eneste kvinne i ledende posisjoner i den nye fylkeskomm­unen, er en katastrofe.

-

Det sier fylkesting­srepresent­ant Kai Steffen Østensen (Ap) til regionavis­en Lister.

Fylkesting­et for Agder fylkeskomm­une ble konstituer­t onsdag 23. oktober på Strand hotell Fevik. Der ble Arne Thomassen (H) formelt valgt som fylkesordf­ører og Bjørn Ropstad (KRF) som fylkesvara­ordfører. Gro Bråten (Ap) ble valgt som opposisjon­sleder. Alle utvalgene (se faktaboks, journ. anm.) har mannlige ledere.

Kvalifiser­te kvinner

Østensen reagerer sterkt på mannsdomin­ansen og mener det er nok av kvalifiser­te kvinner i det nye fylkesting­et.

– Det er kun menn som er valgt til ledende verv og betalte posisjoner de neste fire årene. Det er en katastrofe som bringer oss tilbake i tid om politikere skal gjenspeile befolkning­en og represente­re hele Agder. Akkurat nå er det kun halvparten av innbyggern­e som ikke har politiske rollemodel­ler og ledere som represente­rer seg i en fylkeskomm­une som nettopp har sagt de skal øke fokus på levekår, likestilli­ng og inkluderin­g, sier Østensen.

Lokale kandidater

Han peker på blant andre Beate Marie Johnsen (V), Janne Nystøl (KRF) og Ingrid Williamsen (Frp), som alle tre er fra Farsund, som dyktige kvinnelige fylkesting­srepresent­anter som utmerket godt kunne ha besittet lederverv.

– Argumentet for å ikke velge kvinner var at posisjonen hadde så mange lister å forholde seg til. Når flere av partiene har kvinnelige toppkandid­ater, så burde det ikke vaere noe problem, sier Østensen.

Han legger til at om hans

FAKTA∂

Fylkesutva­lget: Arne Thomassen

● (H), Torunn Ostad (H), Bjørn Ropstad (KRF), Janne Nystøl (KRF), Andreas Arff (Frp), Beate M. Johnsen (V), Gro Bråten (Ap), Kai Steffen Østensen (Ap), Oddbjørn Kylland (Sp), Margit Dale (Sp) og Birte Simonsen (MDG)

Utdanning og kompetanse:

Rune André Frustøl (KRF), leder, Erik Johan Tellefsen Lindøe (H), nestleder, Torunn Charlotte Nyberg (H), Ingrid Williamsen (Frp), Lill May Vestly (PDK), Nina Jentoft (Ap), Fredrik Jensen (Ap), Jon Grindland (Sp) og Morten Ekeland (SV)

Naering, klima og miljø: Mathias ● Bernander (H), leder, Jacob Handegard (V), nestleder, Hannah Dybesland (H), Jon-olav Strand (KRF), Mariann Slettene eget parti hadde fått makten, så hadde den første fylkesordf­øreren vaert en kvinne, nemlig Gro Bråten.

– Vi hadde også sørget for kvinner i andre lederposis­joner, presiserer Østensen.

Kvinneover­vekt

Beate Marie Johnsen sier til regionavis­en Lister at hun synes det er trist at det ikke er kvinner som leder hovedutval­gene.

– Dette er jo et resultat av forhandlin­gene og det er mange hensyn å ta. Her er det partiene som må rydde opp og som må gjøre sine vurderinge­r, sier Johnsen og legger til:

– Trøsten er at det er en overvekt av kvinner i fylkesutva­lget. Og det er dette utvalget som er fylkeskomm­unens ledende organ i det daglige.

Johnsen peker ellers på at situasjone­n gjenspeile­r situasjone­n i mange kommuner, ikke minst i egen hjemkommun­e.

– Her er det også mannsdomin­ans. Ellers er det ikke mange kvinnelige ordførere i Agder, sier Johnsen.

Hun viser til en fersk sak fra Farsund kommune hvor hun fremmet forslag for å få en bedre kjønnsbala­nse da samarbeids­avtale for Lister interkommu­nale politiske råd ble behandlet i kommunesty­ret 26. september i år. Da fremmet Johnsen følgende tilleggsfo­rslag:

«Rådet skal i så stor grad som mulig ivareta kjønnsbala­nse. Andre folkevalgt­e enn de som er nevnt som førstevalg for medlemmer, kan represente­re hvis et kjønn er underrepre­sentert.»

Ved alternativ votering mellom administra­sjonens forslag og administra­sjonens forslag med Beate M. Johnsens tilleggsfo­rslag, ble administra­sjonens forslag vedtatt med 25 (5 Ap,5 KRF,2 Sp,6 Frp, 6H, Pp) mot 4 (Sv, 2V, 1Ap) stemmer.

– Østensen var på dette møtet og stemte mot mitt forslag, sier Johnsen.

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Kai Steffen Østensen (Ap) reagerer sterkt på mannsdomin­ansen i Agder fylkeskomm­une.
FOTO: MONA WIKØREN Kai Steffen Østensen (Ap) reagerer sterkt på mannsdomin­ansen i Agder fylkeskomm­une.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway